Ε. Παρέδες: Η Ελλάδα να υποστηρίξει την επιστροφή της Δημοκρατίας στη Βενεζουέλα

Ε. Παρέδες: Η Ελλάδα να υποστηρίξει την επιστροφή της Δημοκρατίας στη Βενεζουέλα

Δεν υπάρχει εκλεγμένος πρόεδρος στη Βενεζουέλα δηλώνει ο Εντουάρντο Μασιέου Παρέδες, σημειώνοντας ότι δεν έγιναν νόμιμες εκλογές καθώς και ότι δεν έχει αναγνωριστεί όπως ορίζει το σύνταγμα της χώρας από την Εθνοσυνέλευση. Ταυτόχρονα δηλώνει πως πολλοί υποστηρικτές του Τσάβεζ τον έχουν εγκαταλείψει και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να επισκεφτεί τη Βενεζουέλα για να διαπιστώσει την κατάσταση.

Ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό για την Ελλάδα και την Κύπρο, μίλησε στον «Φιλελεύθερο» για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, τις διαδηλώσεις των οπαδών της αντιπολίτευσης, την επιμονή του Νικολάς Μαδούρο να βυθίζει μέρα με την ημέρα στο χάος τη χώρα, και για το τι συμβαίνει γενικότερα στο άλλοτε πλουσιότερο κράτος της Λατινικής Αμερικής. 

Εξηγεί γιατί δεν υπάρχει εκλεγμένος πρόεδρος στη Βενεζουέλα και επισημαίνει την ανάγκη να προκηρυχθούν άμεσα ελεύθερες εκλογές, μιλά για τη βία που ασκεί το καθεστώς στους πολίτες της χώρας και καλεί την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα να στηρίξουν την επιστροφή της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα.

Συνέντευξη στον Γιάννη Μαντζίκο

- Κύριε Παρέδες, είδαμε τις τελευταίες ημέρες να λαμβάνουν χώρα στη Βενεζουέλα δραματικές εξελίξεις. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Εκατομμύρια πολίτες της χώρας πλημμύρισαν τους δρόμους σε 530 τουλάχιστον πόλεις και χωριά ζητώντας αποκατάσταση του κράτους δικαίου, με απώτερο σκοπό τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών.

- Αρκετά μέσα δίνουν την εντύπωση ότι στη χώρα έγινε πραξικόπημα και ότι ο Νικολάς Μαδούρο συνεχίζει να έχει και την απόλυτη εμπιστοσύνη του στρατού.

Δεν είναι έτσι. Αρκετοί στρατιωτικοί τηρούν στάση αναμονής. Άλλοι, όπως ο πρώην αρxηγός των μυστικών υπηρεσιών Κρίστοφερ Φιγκέρα, δήλωσαν πίστη στο σύνταγμα της χώρας. Εξάλλου, πώς γίνεται να κάνει κάποιος πραξικόπημα χωρίς να ρίξει μια σφαίρα; Δεν έγινε τίποτα ανάλογο από την πλευρά μας. Εμείς θέλουμε και επιθυμούμε να σώσουμε ζωές, όχι να αφαιρέσουμε, όπως γίνεται κατά όρον από το καθεστώς.

- Σε αρκετά μέσα ο Χουάν Γκουαϊδό ανα φέρεται ως «αυτοανακηρυχθείς» πρόεδρος της Βενεζουέλας, είναι σωστό;

Η χρήση του όρου αυτού είναι λανθασμένη. Πρέπει να σας τονίσω ότι δεν υπάρχει εκλεγ μένος πρόεδρος στη Βενεζουέλα. Το άρθρο 233 του συντάγματος ορίζει συγκεκριμένα ότι Ο πρόεδρος πρέπει να αναγνωριστεί από την Εθνοσυνέλειση αφού πρώτα γίνουν ελεύθερες εκλογές. Στη Βενεζουέλα, όμως, δεν έγιναν ποτέ ελεύθερες εκλογές. Αξίζει να σας πω ότι στις προεδρικές εκλογές του 2018, δεν πήρε μέρος το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Ενδεικτικά, ο Ενρίκε Καπρίλες είχε στερηθεί των πολιτικών του δικαιωμάτων, ο Αντόνιο Λεντέσμα είναι εξόριστος, όπως και ο Χούλιο Μπόρχες, ενώ ο Λεοπόλδο Λόπες ήταν σε κατ'' οίκον περί ορισμό. Στις εκλογές δεν υπήρχαν διεθνείς παρατηρητές, ενώ το αποτέλεσμά τους δεν αναγνώρισε μεταξύ άλλων ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Σ'' αυτή την περίπτωση, λοιπόν, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού δημοκρατικά εκλεγμένου θεσμού, μπορεί να αναλάβει μεταβατικά- την προεδρία της χώρας, μέχρι να διοργανωθούν ελεύθερες εκλογές.

- Εκτός του θέματος της διεξαγωγής κανονικών εκλογών, στη Βενεζουέλα φαίνεται να επικρατεί ατιμωρησία και παντελής έλλειψη κράτους δικαίου..

Η Μισέλ Μπατσελέτ, η κεντροαριστερή πρώην πρόεδρος της Χιλής και ύπατη αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον ΟΗΕ, έχει αναφερθεί στην υπερβολική χρήση βίας, στις δολοφονίες, στις αυθαίρετες κρατήσεις και τα βασανιστήρια των δυνάμεων ασφαλείας της Βενεζουέλας, με την υποστήριξη φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλάκων, των κολεκτίβος. Αν δεν κάνω λάθος, από τις αρχές του έτους έχουν «Σκοτωθεί 59 άτομα σε διαδηλώσεις, ορισμένοι εκ των οποίων εκτελέστηκαν. Περίπου 1.000 είναι οι πολιτικοί κρατούμενοι και αυξάνονται μέρα με την ημέρα.

- Δίνεται ωστόσο η εντύπωση ότι υπάρχει μόνο ο Χουάν Γκουαϊδό, του οποίου το όνομα έρχεται στη δημοσιότητα συνέxεια. Είναι μόνος του ή υποστηρίζεται και από άλλα κόμματα ή σχηματισμούς;

Κάθε άλλο παρά μόνος του είναι. Την προσπάθεια για επιστροφή στη δημοκρατία και ελεύθερες εκλογές υποστηρίζουν κόμματα όπως το Vente της Μαρίνα Κορίνα Μασάντο, το Primero Justicia του Ενρίκε Καπρίλες, το La Causa του Αντρές Βελάσκες, το κόμμα του πρώην υποψήφιου προέδρου Μανουέλ Ροζα λες. Πολλά από αυτά τα κόμματα είναι κεντροαριστερά, μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

- Διαβάζουμε για πρώην υποστηρικτές του Ούγκο Τσάβες, οι οποίοι θεωρούν ότι ο Μαδούρο πρόδωσε την επανάσταση και έχουν διαρρήξει τους δεσμούς μαζί του, Ισχύει κάτι τέτοιο;

Θα σας εκπλήξει ίσως, αλλά ναι. Πολλοί παλαιοί οπαδοί του Τσάβες έχουν πάρει αποστάσεις από τον Μαδούρο, μεταξύ αυτών ο πρώην υπουργός Οικονομίας Ούγκο Καμπέσας, η Ολι Μιλάν, υπουργός για τις Κοινότητες και την Κοινωνική Προστασία, καθώς και εκπρόσωποι κινημάτων όπως το Marea Socialista του Νίσμερ Εβανς και του Γκονσάλο Γκόμες. Σε αυτούς να προσθέσουμε και την πρώην γενική εισαγγελέα, Λουίσα Ορτέγα Ντίας, από το 2007 ως το 2017.

- Ο Χουάν Γκουαϊδό υποστηρίζεται από κράτη της Δύσης, ορισμένοι βέβαια επι μένουν ότι υπάρχουν μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ποια η γνώμη σας;

Τουλάχιστον 50 χώρες, όπως γνωρίζετε, υποστηρίζουν την «Επιχείρηση Ελευθερία» του μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας, χώρες στη Λατινική Αμερική, μεταξύ αυτών η αριστερή κυβέρνηση του Εκουαδόρ και ο πρόεδρός της Λένιν Μορένο, χώρες στην Ευρώπη και κυρίως κυβερνήσεις στην Ευρώπη της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, όπως η Ισπανία.

- Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες χώρες που τηρούν μια αμφίσημη στάση, όπως λόγου χάρη η Ιταλία και η Ελλάδα...

Αν έρχονταν στη Βενεζουέλα και έβλεπαν τι ζουν οι πολίτες της, πιστεύω ότι θα άλλαζαν άποψη. Αν έβλεπαν το δράμα και τη μαζική έξοδο χιλιάδων ανθρώπων, που δεν έχουν ούτε ένα πιάτο φαγητό. Είναι λογικό οι πολίτες της Βενεζουέλας να θέλουν δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις, ανά τον κόσμο να αναγνωρίσουν την ανάγκη τους για μετάβαση προς τη δημοκρατία και την ελευθερία.

- Πώς βλέπετε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία δεν έχει αναγνωρίσει ακόμα τον Χουάν Γκουαϊδό;

Σας είπα και πριν ότι μπορούν να έρθουν στη Βενεζουέλα για να δουν την κατάσταση, σε κάθε περίπτωση όμως η στήριξη της χώρας που γέννησε τη δημοκρατία θα ήταν επιθυμητή για τη μετάβαση της Βενεζουέλας στη δημοκρατία.

- Τέλος, ερχόμενος στην Ελλάδα είχατε συναντήσεις με συμπατριώτες σας, μέλη της τοπικής κοινότητας, πώς νιώθουν;

Οργή, λύπη και αγανάκτηση. Θέλουν άμεσα την επιστροφή της χώρας στη δημοκρατία, ελευθερία και φυσικά να μπορέσουν να ψηφίσουν σε κανονικές εκλογές!

*Αναδημοσίευση από Φιλελεύθερο Παρασκευής 3 Μαΐου