Η Ελλάδα μπορεί να έχει πολλά success stories

Η Ελλάδα μπορεί να έχει πολλά success stories

Διευθύνων σύμβουλος της Green Cola Hellas, μέτοχος και αντιπρόεδρος του online supermarket, www.caremarket.gr, αλλά και μέτοχος και μέλος του δ.σ. της αλυσίδας ελληνικών φούρνων GFG Bakery στις ΗΠΑ.

Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας όπου ηγήθηκε της συγχώνευσης με το Carlsberg Group, ενώ έχει εργαστεί σε κορυφαίες ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις, όπως η Tasty Foods (Pepsico Foods), η Diαgeo, στην οποία διετέλεσε CFO για τις ευρωπαϊκές αγορές κ.α.

Ο λόγος για τον κ. Βασίλη Ανδρικόπουλο, που – αν και νεότατος – έχει 23 χρόνια στο «στίβο» της πραγματικής οικονομίας μέσα από διοικητικές και επιτελικές θέσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και πλέον αποφάσισε να κατέβει και στο… στίβο της πολιτικής, καθώς είναι υποψήφιος με τη Ν.Δ. στη Β' Αθηνών.

Άνθρωπος ουσίας και αποτελέσματος, δεν αρέσκεται να… περιγράφει τα προβλήματα αλλά να δίνει λύσεις όπως ο ίδιος λέει, έχει στόχο να μεταφέρει την εμπειρία του και την αποτελεσματικότητά του και στο χώρο της πολιτικής.

Γιατί κατεβαίνει στην πολιτική, τι πιστεύει για τις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα, την παρέμβαση του κράτους, την επένδυση στο Ελληνικό, και πως μπορούν να «χτιστούν» τα επόμενα success stories;

Συνέντευξη στον Απόστολο Σκουμπούρη

- Κύριε Ανδρικόπουλε, πως ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, όπως εσείς, στο «άνθος» της καριέρας του με σημαντικά projects εν ενεργεία, αποφασίζει να κατέβει στην πολιτική;

Τα τελευταία χρόνια όλο και λιγότεροι άνθρωποι των επιχειρήσεων, επιστήμονες, επιτυχημένοι επαγγελματίες ασχολούνται ενεργά με τα κοινά. Σε σημείο που να προκαλεί δικαιολογημένη εντύπωση όταν αυτοί αποφασίζουν να ενεργοποιηθούν στην πολιτική. Τη στιγμή μάλιστα που η χώρα χρειάζεται περισσότερους καταρτισμένους ανά τομέα για να προσφέρουν την τεχνική τους γνώση και εμπειρία, σε μια παρατεταμένα κρίσιμη καμπή για την Ελλάδα.

Προσωπικά, θεωρώ ότι εκπροσωπώ τους ανθρώπους που εργαζόμαστε καθημερινά στην πραγματική οικονομία. Θέλω να εισφέρω την εμπειρία μου στην προσπάθεια αναπτυξιακής ανάκαμψης της χώρας. Πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω στη χώρα μου, σε τομείς που έχω τη γνώση να συμμετέχω.

Είναι βασική μου πεποίθηση ότι εάν θέλουμε να προχωρήσουμε και να αλλάξουμε άμεσα το παράδειγμα της ελληνικής οικονομίας, θα πρέπει οι άνθρωποι που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της επιχειρηματικότητας, να είμαστε παρόντες και να δημιουργήσουμε νέα δεδομένα για τη χώρα.

- Έχετε τη φήμη του πρακτικού ανθρώπου, που εστιάζει στην ουσία, στις λύσεις και στη σύνθεση και όχι στη... θεωρία και στην απλή περιγραφή των προβλημάτων. Αυτό, πιστεύετε ότι μπορείτε να το μετουσιώσετε και στην πολιτική;

Στην επαγγελματική μου πορεία μέχρι σήμερα, είχα την ευκαιρία να εργαστώ τόσο σε μεγάλες, οργανωμένες πολυεθνικές επιχειρήσεις όσο και σε ελληνικές εταιρείες που ξεκινούσαν τη διαδικασία ανάπτυξής τους. Η αλήθεια είναι ότι βασικό συστατικό της δουλειάς μου είναι η εξεύρεση λύσεων και η δημιουργία νέων ευκαιριών. Κατά κάποιο τρόπο, αυτή είναι και η τεχνογνωσία που θεωρώ ότι μπορώ να εφαρμόσω και στην πολιτική.

Κάτι που ακούμε συχνά είναι ότι η γραφειοκρατία δεν επιτρέπει σε πολλές περιπτώσεις την εφαρμογή άλλων, διαφορετικών μοντέλων διοίκησης. Δεν σας κρύβω ότι θεωρώ ότι ίσως, πολλές φορές, κρυβόμαστε πίσω από αυτή τη διαπίστωση. Πιστεύω ότι η γνώση μου στην εξεύρεση λύσεων θα είναι και χρήσιμη και εφαρμόσιμη στην πολιτική.

- Κατά τη γνώμη σας τι χρειάζεται η Ελλάδα ώστε να μπορέσει να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να βγει από τη μιζέρια της πολύχρονης κρίσης;

Κατ' αρχάς σχέδιο και στρατηγική. Πρέπει να ξέρουμε ποιοι είναι οι στόχοι σε κάθε τομέα, ποια είναι τα εργαλεία και οι διαδικασίες για να τους επιτύχουμε. Είναι αλήθεια ότι έχουμε σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως η γεωγραφική μας θέση και το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό. Για να μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε χρειαζόμαστε πρόγραμμα και οδικό χάρτη εφαρμογής του προγράμματος.

- Γεννηθήκατε στο Μοσχάτο και εξ όσων ξέρω έχετε αρκετά ενεργή παρουσία στα... νότια της Αττικής, εξού και η υποψηφιότητά σας στο νότιο τομέα της Β'' Αθηνών. Μιλήστε μας λίγο για τις προτεραιότητες για τις οποίες θα παλέψετε, εφόσον εκλεγείτε...

Είμαι γέννημα θρέμμα των νοτίων προαστίων. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Μοσχάτο, πήγα σχολείο στη Νέα Σμύρνη, κατοικώ στα νότια όλη μου τη ζωή. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι για να μπορέσει πραγματικά η χώρα να αλλάξει σελίδα, θα πρέπει η επόμενη κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή ένα συγκεκριμένο σχέδιο με στοχοθετημένες προτεραιότητες.

Για το Νότιο τομέα, θα έλεγα ότι οι βασικές προτεραιότητες είναι η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, η ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό, έτσι ώστε να αποτελέσει το κομβικό έργο για την ανάπτυξη της περιοχής, η ουσιαστική ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας σε όλους τους δήμους, η ασφάλεια, η καθαριότητα και η προσβασιμότητα σε όλες τις γειτονιές, καθώς και η δημιουργία χώρων δραστηριοτήτων για τα παιδιά μας, σε γειτονιές με πράσινο και χώρους άθλησης για όλους.

- Ολόκληρα τα παράλια της νότιας Αττικής, μπορούν σε μερικά χρόνια να είναι εντελώς διαφορετικά! Το project της Αθηναϊκής Ριβιέρας είναι από τα πλέον φιλόδοξα πανευρωπαϊκά. Συμφωνείτε με την ανάπλαση;

Τόσο το project του Ελληνικού όσο και της γενικότερης ανάπλασης του παραλιακού μετώπου είναι κομβικής σημασίας όχι μόνο για τα νότια αλλά και για ολόκληρη την Αττική. Είναι σχέδια φιλόδοξα αλλά ταυτόχρονα πλήρως ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα. Θεωρώ επιπλέον ότι τέτοια έργα, πέρα από τα προφανή οφέλη που δημιουργούν, δίνουν και ένα ηχηρό μήνυμα στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα είναι ικανή και γυρνάει άμεσα σελίδα. Ως εκ τούτου η υλοποίησή τους είναι κεντρική προτεραιότητα.

- Πως βλέπετε ευρύτερα το μέλλον της ελληνικής επιχειρηματικότητας; Η κρίση άλλαξε πολλά. Ήταν και ένα... καθαρτήριο. Πολλές εταιρείες όμως, βγήκαν ισχυρότερες, μέσω της εξωστρέφειας.

Θα σας απαντήσω με μια μάλλον τετριμμένη φράση. Για να επιχειρεί κάποιος στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει σίγουρα χαρακτηριστικά ήρωα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το σημερινό ασταθές πλαίσιο, η υψηλή φορολογία, η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, δημιουργούν τις πλέον δυσμενείς συνθήκες για μια επιχείρηση. Είναι γεγονός ότι οι εταιρείες που ήταν καλά θωρακισμένες άντεξαν στην κρίση και κατάφεραν, κάποιες από αυτές, να κερδίσουν και μεγαλύτερα μερίδια αγοράς ή ακόμη να αναπτύξουν νέες δραστηριότητες στο εξωτερικό. Σημαντικό είναι να δώσουμε επιτέλους στην αγορά τη σταθερότητα και τα κίνητρα έτσι ώστε να παραμένει πλουραλιστική και να αναπτύσσεται σωστά και μεθοδικά.

- Μέχρι ποιο βαθμό θα πρέπει να φτάνει η παρέμβαση του κράτους στην επιχειρηματικότητα; Ποιο μοντέλο σας αντιπροσωπεύει; Ποια η γνώμη σας για τη φορολογία των επιχειρήσεων;

Σίγουρα σε επίπεδο κανόνων λειτουργίας. Η αγορά αναπτύσσεται βάσει των δικών της χαρακτηριστικών και πρέπει να την αφήσουμε να λειτουργεί απρόσκοπτα, μέσα πάντοτε στα όρια των κανονιστικών πλαισίων. Η φορολογία είναι παράλογα υψηλή εάν αναλογιστούμε τα αθροιστικά βάρη που έχει κάθε επιχείρηση για να λειτουργήσει σήμερα. Δεν είναι λύση να ωθούμε τις εταιρείες να φεύγουν στο εξωτερικό. Η λύση είναι να έχουμε μια δίκαιη φορολόγηση, η οποία από τη μια πλευρά συμβάλει στην κοινωνία και από την άλλη επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν.

- Green Cola, Caremarket.gr, GFG Bakery... Αλήθεια πως τα συνδυάζετε όλα;

Είναι αλήθεια ότι σε όλη μου την επαγγελματική διαδρομή είμαι αρκετά ανήσυχος. Δεν αρκούμαι με ένα project αλλά προσπαθώ να αναπτύσσω ταυτόχρονα διαφορετικές δραστηριότητες. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν ξέρω πως είναι να δουλεύεις λίγο.

- Πέστε μας δύο λόγια για την κάθε εταιρεία από αυτές που είτε συνδιοικείτε είτε συμμετέχετε μετοχικά.

Έχω την ευτυχία να συμμετέχω σε πολύ ενδιαφέρονται projects, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνοπτικά θα σας πω ότι σήμερα είμαι Διευθύνων Σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Green Cola Hellas, μιας από τις πλέον αναπτυσσόμενες ελληνικές επιχειρήσεις με έδρα την Ορεστιάδα, Μέτοχος και Αντιπρόεδρος του online supermarket, www.caremarket.gr καθώς και Μέτοχος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του GFG Bakery, της αλυσίδας ελληνικών φούρνων που δημιουργήθηκαν πριν από δύο χρόνια στις ΗΠΑ, φέρνοντας σε επαφή τους Αμερικάνους καταναλωτές με τις ελληνικές γεύσεις και τα ελληνικά προϊόντα.

Η Ελλάδα έχει επιχειρηματικές δυνατότητες και με την απαραίτητη σταθερότητα θα δώσουμε τη δυνατότητα σε πολλούς ικανούς επαγγελματίες να δημιουργήσουν στη χώρα μας τα επόμενα success stories.

Ο κ. Βασίλης Ανδρικόπουλος είναι υποψήφιος με τη Ν.Δ. στη Β' Αθηνών

Μέρος της συνέντευξης δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο της Παρασκευής 7 Ιουνίου