Η εκλογή Τζόνσον φέρνει στην Βρετανία το τέλος των ψευδαισθήσεων

Η εκλογή Τζόνσον φέρνει στην Βρετανία το τέλος των ψευδαισθήσεων

Η ανάδειξη του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου για τη βρετανική πολιτική σκηνή οδηγεί στην επικράτηση των «σκληρών» δηλώνει στο liberal.gr o Παναγιώτης Δουδωνής, εκτιμώντας πως η νέα φάση του Brexit θα είναι και η τελευταία η οποία θα σημάνει και το τέλος των ψευδαισθήσεων.

Ο Λέκτορας, Υπ.Διδάκτωρ Νομικής του Κολλεγίου Όριελ, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σημειώνει ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι ένας σταθερός και επίμονος αντιρρησίας έναντι της πολιτικής ορθότητας και σε αυτό μπορούμε να πούμε πως Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένο Βασίλειο μοιάζουν πολιτικά πιο κοντά από ποτέ.

Επίσης τονίζει πως η νέα φάση του Brexit πιθανότατα θα είναι και η τελευταία καθώς «σταδιακά, μέσα στους επόμενους μήνες, θα έχουμε την κατάρρευση των μυθευμάτων της πλευράς των οπαδών του Leave, χωρίς αυτοί να απολαμβάνουν την πολυτέλεια της κριτικής από τα έδρανα της (εσωκομματικής) αντιπολίτευσης».

Πρόκειται πως λέει για τη φάση του Brexit που θα σηματοδοτήσει και το τέλος των ψευδαισθήσεων που επικράτησαν στην αγγλική πολιτική σκηνή ενώ τονίζει ότι θα υπάρξουν συζητήσεις μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου, «όμως τα νομικά και πολιτικά περιθώρια για θεαματικές αλλαγές του υπάρχοντος πλαισίου συμφωνίας είναι ελάχιστα και αυτό εύχομαι να γίνει γρήγορα αντιληπτό από τη νέα Κυβέρνηση, πριν τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη λύσης γίνουν ασφυκτικά στενά».

Συνέντευξη στον Ανδρέα Ζαμπούκα

- Τι σηματοδοτεί η ανάδειξη του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου για τη βρετανική πολιτική σκηνή;

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο πρώτος πολιτικός οπαδός του Brexit ο οποίος αναλαμβάνει τα ηνία του Ηνωμένου Βασιλείου και αυτό έχει μεγάλη πολιτική σημασία. Η κ. Μέι, καίτοι πολιτεύτηκε δηλώνοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα πως “Brexit means Brexit” δεν είχε ταχθεί στο δημοψήφισμα στην πλευρά του Leave. Το υπουργικό συμβούλιο του Τζόνσον απαρτίζεται σε μεγάλο βαθμό από Brexiteers, κάποιοι εκ των οποίων είχαν εγκαταλείψει την Κυβέρνηση σε προηγούμενες φάσεις. Με άλλα λόγια, η εκλογή Τζόνσον σημαίνει πως με την εξάντληση του ανθρωπίνου δυναμικού του Συντηρητικού Κόμματος, ήρθε η ώρα των «σκληρών». Ταυτόχρονα, ο Μπόρις Τζόνσον είναι ένας σταθερός και επίμονος αντιρρησίας έναντι της πολιτικής ορθότητας και σε αυτό μπορούμε να πούμε πως Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένο Βασίλειο μοιάζουν πολιτικά πιο κοντά από ποτέ.

- Το Brexit εισέρχεται κατόπιν όλων αυτών σε μια καινούργια φάση; Τι αλλάζει;

Η πολιτική επικράτηση της σκληρής γραμμής στους κόλπους του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος θα συνοδευτεί σαφώς και από το αφήγημα μιας περισσότερο «σκληρής» διαπραγμάτευσης. Η ανάδειξη σε υψηλούς κυβερνητικούς θώκους όλων όσοι ζητούσαν σχεδόν τα αδύνατα από την κ. Μέι και ευαγγελίζονταν έναν Παράδεισο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τους φέρει αργά ή γρήγορα αντιμέτωπους με τη σκληρή πραγματικότητα, πηγαίνοντας πολύ πέρα από τα άκρα όρια των ισχυρισμών τους. Η νέα φάση του Brexit -επιτρέψτε μου την εκτίμηση- πιθανότατα θα είναι και η τελευταία. Σταδιακά, μέσα στους επόμενους μήνες, θα έχουμε την κατάρρευση των μυθευμάτων της πλευράς των οπαδών του Leave, χωρίς αυτοί να απολαμβάνουν την πολυτέλεια της κριτικής από τα έδρανα της (εσωκομματικής) αντιπολίτευσης. Αυτή η τελευταία φάση του Brexit θα σηματοδοτήσει έτσι και το τέλος των ψευδαισθήσεων που επικράτησαν στην αγγλική πολιτική σκηνή.

- Ποιες είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες;

Εκτιμώ πως σε πρώτη φάση ίσως έχουμε ένα παιχνίδι αποφυγής συναντήσεων με Ευρωπαίους ηγέτες εκ μέρους του κ. Τζόνσον. Θα προσπαθήσει έτσι να κερδίσει χρόνο για να διατάξει καλύτερα τις βασικές επιδιώξεις και ισχυρισμούς του: ότι μπορεί να απειλήσει με ένα no-deal Brexit, ότι υπάρχουν πλέον ευρωσκεπτικιστικές εναλλακτικές στη συμφωνία που η κ. Μέι έκλεισε. Η ένταση νομίζω ότι θα μετατεθεί και από τις δύο μεριές (ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο) στο μήνα Οκτώβριο. Για τις 17-18 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί Σύνοδος Κορυφής ενώ η 31η Οκτωβρίου είναι η ημερομηνία κατά την οποία λήγει η παράταση της διαδικασίας του Brexit. Νέα παράταση δεν είναι αυτονόητη, μπορεί όμως να δοθεί, αν ζητηθεί.


Ποια αναμένεται να είναι η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης;
Εκτιμώ πως το tweet του κ. Τούσκ αμέσως μετά την εκλογή Τζόνσον αποδίδει με λεπτή ειρωνεία τη στάση της ΕΕ στο ζήτημα. Νέες συζητήσεις σαφώς θα λάβουν χώρα μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου, όμως τα νομικά και πολιτικά περιθώρια για θεαματικές αλλαγές του υπάρχοντος πλαισίου συμφωνίας είναι ελάχιστα και αυτό εύχομαι να γίνει γρήγορα αντιληπτό από τη νέα Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, πριν τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη λύσης γίνουν ασφυκτικά στενά.

- Μπορεί να ανατραπεί το Brexit;

Η ανατροπή του Brexit είναι νομικά εφικτή με ανάκληση του άρθρου 50 της ΣΕΕ με νόμο ψηφισμένο από το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου και πολιτικά, κατά την εκτίμησή μου, με ένα νέο δημοψήφισμα. Ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα έθετε στους πολίτες το ερώτημα αν συμφωνούν με την (όποια) συμφωνία επιτευχθεί μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου ή αν προτιμούν την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό όμως δύσκολα θα το έπραττε μια Κυβέρνηση υπό τον κ. Τζόνσον και άρα σαφώς, στην παρούσα φάση, απαιτούνται πρώτα εκλογές και αλλαγή σκυτάλης στη Downing Street.

- Τι πιθανότητες έχει εν τέλει ο Μπόρις Τζόνσον να είναι ένας επιτυχημένος πρωθυπουργός;

Οι πιθανότητες πρέπει να αξιολογηθούν σε συνάρτηση με δύο αλληλοσυνδεόμενους παράγοντες: πρώτον το εάν ο κ. Τζόνσον θα αξιολογήσει εγκαίρως και ορθώς τις προειδοποιήσεις των ειδικών (με κορυφαία την Τράπεζα της Αγγλίας) για τις αρνητικές συνέπειες ενός no-deal Brexit και συνακόλουθα αν θα προτάξει το ένστικτο του ελιγμού χάριν της πολιτικής επιβίωσης που αποδεδειγμένα έχει έναντι της προσωπικής πολιτικής του διαδρομής τα τελευταία χρόνια στο πλευρό του ευρωσκεπτικισμού. Αν τίποτα από αυτά τα δύο δε συμβεί, το τέλος των ψευδαισθήσεων της παντοδυναμίας μακριά από την Ευρώπη ίσως συμπαρασύρει και την Κυβέρνησή του με την ισχνή της κοινοβουλευτική πλειοψηφία.