Η Δημοκρατία σε κίνδυνο

Του Θανάση Χειμώνα

Καλοκαίρι 2016. Είναι η εποχή που γίνεται ο κακός χαμός με το κίνημα των «Παραιτηθείτε». Μου τηλεφωνεί καλός φίλος, ηγετικό μέλος της κίνησης. «Με απείλησαν», μου λέει. Μου είπαν «άσε τις βλακείες με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα σου στείλουμε τον ΣΔΟΕ». «Και τι τους απάντησες;» ρωτώ έκπληκτος. «Κάντε ό,τι θέλετε. Δεν σας φοβάμαι. Είμαι καθαρός εγώ».

Και ο φίλος μου ήταν όντως καθαρός οπότε οι φιλοκυβερνητικοί «καλοθελητές» έκαναν απλώς μια τρύπα στο νερό.
Προχθές, κυκλοφόρησε η είδηση πως τα γραφεία της Λαϊκής Ενότητας βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Πρόκειται για ένα διαμέρισμα που βρίσκεται στη Στοά Φέξη (επί της οδού Πατησίων) και εκπλειστηριάζεται για ληξιπρόθεσμες οφειλές του ιδιοκτήτη τους ύψους 100.000 ευρώ.

Φαινομενικά τα δύο γεγονότα δεν έχουν καμία απολύτως σύνδεση. Εξάλλου το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και τους «Παραιτηθείτε» τους χωρίζει μια άβυσσος, για να παραφράσω την φίλη μου την Φώφη Γεννηματά.

Κι όμως. Υπάρχει ένας εμφανής κοινός παρονομαστής: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν θέλω να περιαυτολογήσω αλλά ειδικά η πρώτη συγκέντρωση του «Παραιτηθείτε» υπήρξε η πιο δυναμική μαζική έκφραση αμφισβήτησης της παντοδυναμίας του Αλέξη Τσίπρα από το 2015 και μετά. Το κόμμα της ΛΑΕ δε, όσο και σαν συγκεντρώνει χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, ασκεί ανελέητη αντιπολίτευση (και μάλιστα εξ' αριστερών- εκεί που τον «τσούζει») στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ πρωτοστατεί και στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον των πλειστηριασμών.

Δεν έχει σημασία αν γουστάρεις τους «Παραιτηθείτε» ή αν συμφωνείς με τις απόψεις του Λαφαζάνη. Το θέμα είναι πως η κυβέρνηση φέρεται πλέον ανοιχτά σαν ένα κράμα παρακράτους και σικελικής μαφίας. Σαν πρωταγωνιστής παλιού καλού αμερικανικού φιλμ νουάρ λέει ανοιχτά σε όποιον τολμά να σταθεί απέναντί της: «Πρόσεξε καλά, φιλαράκο. Κάτσε στ' αυγά σου. Αλλιώς θα έχεις πρόβλημα».

Αυτό είναι το μήνυμα. Όποιος δεν είναι μαζί μας θα υποστεί τις συνέπειες. Χθες ήταν ο ΣΔΟΕ. Σήμερα ένας πλειστηριασμός. Αύριο ενδεχομένως την Αστυνομία. Το 2018 η Δημοκρατία στην Ελλάδα βρίσκεται σε κίνδυνο.