Η διεύρυνση να είναι πρωτίστως ποιοτική

Η διεύρυνση να είναι πρωτίστως ποιοτική

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Ποτέ και σε καμία φάση της δημόσιας συζήτησης, από τον Ιανουάριο του 2016 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μέχρι και σήμερα, δεν «τσιμπήσαμε» στο debate της διεύρυνσης της Νέας Δημοκρατίας για το αν το κόμμα έπρεπε να ανοίξει τις πόρτες του στα δεξιά του ή στ'αριστερά του.

Άλλωστε θα ήταν και ανακόλουθο να συμμετέχουμε σε μια τέτοια συζήτηση όταν εμμένουμε να επιχειρηματολογούμε πάνω στην ιδέα ότι ο παραδοσιακός διαχωρισμός πάνω στον άξονα δεξιά-αριστερά σήμερα δεν λειτουργεί σε κανένα επίπεδο.

Σήμερα οι Έλληνες χωρίζονται ανάμεσα σε αυτούς που μετά από δέκα χρόνια κρίσης θέλουν να πάμε παρακάτω και σε όσους θέλουν να γυρίσουμε πίσω, εφαρμόζοντας εκ νέου τις πολιτικές που μας οδήγησαν στην πτώχευση. Πολίτες και των δύο αυτών κατηγοριών υπάρχουν σε όλα τα κόμματα, με διαφορετική, βέβαια, αναλογία.

Η διεύρυνση που πρέπει να κάνει η Νέα Δημοκρατία είναι πρωτίστως ποιοτική. Πρέπει να εντοπίσει σε όλους τους χώρους τους Έλληνες που είναι διατεθειμένοι να εργαστούν από κοινού προς όφελος της πατρίδας παραμερίζοντας τυχόν ιδεολογικές τους διαφορές.

Δεν είμαστε αφελείς. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η συζήτηση για τη διεύρυνση αφορά τις σφαίρες επιρροής εντός της πολυτασικής Νέας Δημοκρατίας γιατί κάποιοι επιμένουν να αυτοπροσδιορίζονται με όρους αρχαϊκούς προφανώς γιατί δεν είναι σε θέση να διαφοροποιούνται με όρους ιδεολογικούς και πολιτικούς, στη βάση αρχών και πολιτικών και όχι προσώπων. Κάποιοι θέλουν τη Νέα Δημοκρατία να μείνει φεουδαρχική όχι γιατί πιστεύουν ότι έτσι θα λειτουργεί καλύτερα αλλά γιατί δεν μπορούν να πολιτευθούν αλλιώς.

Η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται τους καλύτερους είτε αυτοί είναι συντηρητικοί είτε προοδευτικοί, είτε είναι δεξιοί είτε κεντρώοι και η αλήθεια είναι ότι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών εκφράζει αυτήν ακριβώς την ανάγκη. Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ για τις Ευρωεκλογές συνυπάρχουν συντηρητικοί με προοδευτικούς, άντρες και γυναίκες με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες. Αυτό που τους ενώνει στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι η αξιοσύνη και η επιθυμία να εργαστούν προς όφελος των πολλών. Την ερχόμενη Κυριακή και με όπλο το σταυρό προτίμησης, ας προκρίνουμε τη διεύρυνση με όρους ποιοτικούς και όχι μικροπολιτικούς γιατί κανείς δεν περισσεύει. Η πατρίδας μας χρειάζεται τους καλύτερους.