Η διαστημική ΕΡΤ της Γαλλικής Γουιάνας

Η διαστημική ΕΡΤ της Γαλλικής Γουιάνας

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Την Τρίτη το βράδυ, όπως έπαιζα με τα κανάλια, βλέπω ένα αλλόκοτο πάνελ στην ΕΡΤ, με δυο κυρίους που δεν γνώριζα και στην μέση τον Διονύση Σιμόπουλο, τον αστρονόμο. Είχαν κι ένα χρονόμετρο κάτω δεξιά που μετρούσε προς τα πίσω. Λέω, για την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία δεν είναι η εκπομπή, για τις έξι «κουρελούδες» δεν είναι… σαλτάρανε στην ΕΡΤ και δείχνουν ό,τι τους κατέβει.

Από περιέργεια έμεινα να δω τι λένε. Μια γιγαντοοθόνη που υπήρχε στο στούντιο, έδειχνε έναν τεράστιο λευκό πύραυλο σε στάση εκτόξευσης. «Καινούριο τηλεπαιχνίδι θα 'ναι» σκέφτηκα προς στιγμήν, αν και οι παρουσίες του Σιμόπουλου και της συναδέλφου Αντριάνας Παρασκευοπούλου σε κάτι άλλο παρέπεμπαν. Σε κάτι ειδησεογραφικό και επιστημονικό μαζί. Ώσπου άρχισε να μιλά ένας από τους καλεσμένους και να εξηγεί την διαδικασία με την οποία ο ελληνικός δορυφόρος Hellas Sat 4 θα εκτοξευτεί στο διάστημα και τι χρήσιμο πράγμα που είναι αυτό για την πατρίδα μας.

Θα την πω την αμαρτία μου: «Ρε τους μπαγάσες» είπα αμέσως, «έστησαν ολόκληρη εκπομπή στην κρατική τηλεόραση για να προβάλλουν τον προϊστάμενο τους υπουργό Νίκο Παπά και τις διαστημικές του "επιτυχίες"». Όταν μάλιστα διαπίστωσα ότι υπήρχε και απ' ευθείας σύνδεση με το διαστημικό κέντρο της Γαλλικής Γουιάνας με δημοσιογράφο του Αθηναϊκού Πρακτορείου που είχε ταξιδέψει ως εκεί κάτω, έβαλα τα γέλια: «Αυτό είναι ταξίδι» σκέφτηκα, «πληρωμένο απ' το κράτος, για να δοξαστεί ο Νίκος»

.Πριν την εκτόξευση έμαθα πράγματα από το πάνελ: Τα πλεονεκτήματα της Γαλλικής Γουιάνας σε σύγκριση με το Κανάβεραλ και το Μπαϊκονούρ, το βάρος των δορυφόρων και των πυραύλων, την συγκατοίκηση μας στο ίδιο όχημα με τον Ινδό Νίκο Παπά, τα υγρά και στερεά καύσιμα των πυραύλων και σε πόσο χρόνο καίγονται, τα φορτία, τα καπάκια που αποκολλούνται, τα διαστημικά σκουπίδια που μας περικυκλώνουν και άλλα χαριτωμένα. Μέχρι και για το σεσουάρ για τα μαλλιά έμαθα, που είναι –λέει- εξέλιξη διαστημικών πειραμάτων. Μετά την εκτόξευση, (την οποίαν μέσα στο στούντιο δεν πανηγύρισαν δεόντως και αυτό με χάλασε λιγάκι) βγήκε σε ζωντανή σύνδεση και ο Παπάς από την υπουργική του πολυθρόνα. Λογικό.

Αυτόν τον είδα λίγη ώρα, ομολογώ. Μόλις είπε ότι σύντομα θα εξαγγείλει μια ακόμα μεγάλη είδηση διαστημικού περιεχομένου, την οποία δεσμεύτηκε να αποκαλύψει πρώτα στην ΕΡΤ, άλλαξα κανάλι. Είπαμε, ούτε Βέρνερ Φον Μπράουν θα γίνουμε δια της κρατικής τηλεοράσεως, ούτε θα φουσκώσουμε από περηφάνια διότι δήθεν είμαστε πια μεγάλη διαστημική δύναμη, ούτε θα φάμε το παραμύθι πως ο Hellas sat 4 είναι αποκλειστικό δημιούργημα των Συριζαίων, επειδή τον τελευταίο χρόνο όρκισαν υπουργό διαστήματος. Όλα με μέτρο παρακαλώ.

Αφού είπα όμως την πρώτη μου αμαρτία, θα πω και την δεύτερη: Εν τέλει μου άρεσε η εκπομπή, παρά το υποδόριο προπαγανδιστικό της περιεχόμενο. Στο κάτω-κάτω, ένα ελληνικό βήμα είναι. Από κάτι μαγειρικές, μοδιστρικές και τηλεοπτικά καμάκια, προτιμότερο ήταν αυτό το πρόγραμμα.

Επιμύθιο: Η Γαλλική Γουιάνα είναι παλιά γαλλική αποικία στην οποίαν οι Φραντσέζοι έστελναν τους βαρυποινίτες τους για να πεθάνουν απ' την δουλειά, την κακομεταχείριση και τους τροπικούς πυρετούς. Από κει δραπέτευσε ο περίφημος Πεταλούδας, κάτι θα θυμάστε απ' την ταινία με τον Στηβ Μακ Κουιν. Για να προσανατολίζεστε, η μικρούλα αυτή χώρα βρίσκεται στην Λατινική Αμερική, συνορεύει με την Βραζιλία και βλέπει Ατλαντικό. Μην την μπερδεύετε με την Νέα Γουινέα (αυτή βρίσκεται κοντά στην Αυστραλία), ούτε με την Γαλλική Γουινέα (διότι τέτοια χώρα δεν υπάρχει). Ενδιαφέρον στοιχείο της ιστορίας της: Οι Γάλλοι προσπάθησαν μόνοι τους να της δώσουν αυτονομία το 2010, αλλά οι κάτοικοι της Γουιάνας απέρριψαν την πρόταση των αποικιοκρατών με ποσοστό 70% σε δημοψήφισμα. (Ίσως επειδή βρίσκονται ένα τσιγάρο δρόμο από την Κούβα και την Βενεζουέλα, οπότε βλέπουν τα χάλια τους…)