Η διαφθορά του «μη κέρδους»

Η διαφθορά του «μη κέρδους»

Tου Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Οι εμπνευστές των ιερών μαχών κατά του «Μινώταυρου του Νεοφιλελευθερισμού» και οι υπέρμαχοι του δημιουργίας του μετώπου κατά των «καταστροφικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών» αναπτύσσουν τα επιχειρήματά τους με αναλύσεις προσχολικού επιπέδου και επιχειρήματα τα οποία κινούνται στον χώρο του οικονομικού και μαθηματικού αναλφαβητισμού. Και φυσικά η επιχειρηματολογία τους μετά την άτακτη υποχώρηση απέναντι στη λογική καταλήγει στο «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς», στην «κρατική προστασία» και στη γνωστή επωδό πως «εσείς είστε με τα κέρδη κι εμείς με τον άνθρωπο».

Δεν θα κάνω αναφορά στους θεωρητικούς της οικονομικής ελευθερίας, που έχουν αναλύσει την έννοια του κέρδους ως κινητήριου μοχλού της οικονομίας. Δεν θα αναφερθώ στην ηθική της έννοιας του κέρδους. Σκοπός της στήλης σήμερα είναι η επισήμανση της διαφθοράς που κρύβεται πίσω από τις έννοιες του «μη κέρδους» και της υποκρισίας της «υπεράσπισης της ανθρωπιάς». Δύο έννοιες που είναι ιδιαίτερα εύληπτες καθώς άπτονται του θυμικού και αποτελούν βασικούς πυλώνες της κυρίαρχης «προοδευτικής» και «κρατικοδίαιτης» άποψης για την οικονομία.

Παρακολουθούμε εδώ και χρόνια την «εθελοντική και δωρεάν» βοήθεια που παρέχεται στα νησιά του Αιγαίου προς τους μετανάστες. Εκατοντάδες αγωνιστές και συλλογικότητες δραστηριοποιούνται σε αυτή την επιχείρηση στήριξης των μεταναστών, μέσα σε ένα καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας και εμφανούς διαφθοράς. Οι εκθέσεις για τη διασπάθιση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Διαφθορά που πατάει πάνω στο «μη κέρδος» και στην «ανθρωπιά».

Ζούμε σε ένα καθεστώς «δωρεάν παιδείας», γιατί «η παιδεία είναι πάνω από τα κέρδη». Αν σκεφτούμε όμως το κόστος των φροντιστηρίων, το κόστος των ιδιαιτέρων μαθημάτων, το κόστος για την εκμάθηση ξένων γλωσσών και την εκμάθηση υπολογιστών, αντιλαμβανόμαστε αμέσως πως το κόστος των καταναλωτών-γονέων μετατρέπεται σε κέρδος όσων καθηγητών δεν αρκούνται στον μισθό της πρωινής εργασίας, αλλά επιδιώκουν το απογευματινό κέρδος. Το πρωινό «μη κέρδος» της παιδείας μετατρέπεται σε μια διεφθαρμένη απογευματινή κερδοφόρα δραστηριότητα, στα χέρια όσων υπερασπίζονται το «δωρεάν» και την «ανθρωπιά».

Η «δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση» και το «πανεπιστημιακό άσυλο» αποτελούν πηγές κερδοφορίας για τους εξειδικευμένους μηχανισμούς. Τα παραφροντιστήρια, οι συναλλαγές ανάμεσα στους συνδικαλιστές-φοιτητοπατέρες και την εκπαιδευτική κοινότητα, οι συνεχείς καταστροφές των κτιρίων των ΑΕΙ που απαιτούν αποκατάσταση από εργοληπτικές εταιρείες, είναι μερικά από τα δείγματα της διαφθοράς που κρύβονται πίσω από το Ιερό Δισκοπότηρο του «μη κέρδους».

Πίσω από το «μη κέρδος» κρύβεται η πιο διεφθαρμένη, εκβιαστική, αναγκαστική ταρίφα.

 

*Αναδημοσίευση του άρθρου από το Φιλελεύθερο της 29ης Μαΐου.