Η διαφορά spread μεταξύ... ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Του Νίκου Φιλιππίδη

Η αγορά έχει κοστολογήσει πιθανή έξοδο του ΣΥΡΙΖΑ στις αγορές. Έχει ξεκινήσει ωστόσο να κοστολογεί το ύψος των επιτοκίων και επί ΝΔ. Η διαφορά είναι μεγάλη...

Το σημερινό ύψος των spreads κατά κοινή ομολογία δεν αντικατοπτρίζει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Με spreads στα επίπεδα των 500 μονάδων βάσης μάλλον αδικείται η Ελλάδα έναντι της Πορτογαλίας, συγκρίνοντας τη δημοσιονομική κατάσταση των δύο χωρών. Η επιβάρυνση ωστόσο με 250 μονάδες βάσης έναντι της χώρας της ιβηρικής, είναι το κόστος στο οποίο τιμολογείται από τις αγορές η διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτή τη διαφορά αναφέρονταν με έμμεσο τρόπο στην συνέντευξή του χτες στην WSJ, ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας. «Αν προχωρούσαν 2-3 εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις», όπως είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αν έμπαιναν με λίγα λόγια μπουλντόζες στο Ελληνικό και έβρισκαν δουλειά χιλιάδες εργαζόμενοι, ή προχωρούσε η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ή πωλούνταν ο ΔΕΣΦΑ, θα δημιουργούνταν η εντύπωση ότι η κυβέρνηση πιστεύει στο πρόγραμμα. Ότι αποκτά την ιδιοκτησία του προγράμματος και σε μεγάλο βαθμό το «spread ΣΥΡΙΖΑ» θα μειώνονταν, διευκολύνοντας μια πιθανή έξοδο στις αγορές.

Αυτόματα η προσέγγιση επενδυτικά της Ελλάδας, θα μετατοπίζονταν από το πρόγραμμα και την εφαρμογή του – κάτι που συμβαίνει τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να κλείνει αξιολογήσεις – στη δομή του δημόσιου χρέους. Σε αυτή την περίπτωση θα αναδεικνύονταν οι εξαιρετικά μικρές ανάγκες χρηματοδότησης του έως και το 2035, αλλά και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα (Ευρωπαικά Κράτη, EFSF, ESM).

Εάν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ το «καλό» διάστημα που έχει μπροστά του έως το Φθινόπωρο και την έναρξη της νέας αξιολόγησης, απλά θα έχει χάσει την ευκαιρία να απολαύσει μια περίοδο μεγαλύτερης αποκλιμάκωσης των επιτοκίων. Επιπλέον θα πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών, με τις αγορές να αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερα θετικό τρόπο τη βέβαιη εκλογή της ΝΔ. Το «spread ΝΔ», με τα τωρινά δεδομένα αποτιμάται έως και 300 μονάδες βάσης χαμηλότερα των σημερινών επιπέδων. Όσο δηλαδή και η διαφορά τους από τα «spread ΣΥΡΙΖΑ»...