Η χώρα έχει Πρόεδρο Δημοκρατίας

Η χώρα έχει Πρόεδρο Δημοκρατίας

Στοιχειώδης αίσθηση αποφυγής του γελοίου επιβάλλει να μην σκεφτούμε καν, πόσο μάλλον να επιχειρήσουμε, να εκφράσουμε άποψη για τη νομιμότητα του διορισμού δικαστικών αρχών από την παρούσα, απερχόμενη κυβέρνηση. Άπαξ και έχουν μιλήσει για το θέμα κορυφαίοι συνταγματολόγοι όπως οι κ.κ. Ν.Αλιβιζάτος, Ε.Βενιζέλος και Α.Μανιτάκης δεν έχουμε λόγο οι υπόλοιποι να ανακατευόμαστε με τα νομικά.

Όμως βλέπουμε ότι υπάρχει ένα ακόμα τεράστιο πρόβλημα ακριβώς γιατί χρειάστηκε καταφύγουμε στα νομικά για μια δήλωση προθέσεων που θα έπρεπε να απορριφθεί αμέσως ως εξωφρενική. 

Δεν χρειάζεται να φτάσουμε στα σύνθετα ζητήματα της στελέχωσης των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας για όσα μπορεί ή όχι να κάνει μια κυβέρνηση που τελεί υπό παραίτηση. Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι ένας Πρωθυπουργός που σε πανελλήνια τηλεοπτική μετάδοση ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί δεν πρέπει να κουνήσει ούτε μολύβι πάνω στο γραφείο του  από την επόμενη στιγμή που ανακοίνωση την πρόθεσή του αυτή. 

Έχει γίνει πλέον αφόρητο να συζητάμε επί καθημερινής βάσεως για τα αδιανόητα ωσάν να είναι θέματα προς συζήτηση και για τα αυτονόητα ωσάν να πρέπει να τα ορίσουμε από την αρχή.

Δεν θα έπρεπε να χρειαζόμαστε γνωμάτευση συνταγματολόγων για να καταλάβουμε ότι όποιος έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί δεν είναι πλέον σε θέση να αποφασίζει για ο,τιδήποτε στη χώρα. 

Οι Συνταγματολόγοι κάνουν λόγο για “καταδολίευση του Συντάγματος” ενώ οι πολίτες ασφυκτιούμε πλέον από τη διαρκή...καταδολίευση της νοημοσύνης μας κι αυτό από μια κυβέρνηση που δήλωσε ότι κατάλαβε ότι έχασε τις Ευρωεκλογές ακριβώς γιατί επί τέσσερα χρόνια απευθυνόταν και φερόταν στους Έλληνες λες και είναι ηλίθιοι.

Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας. Ακόμα και στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει στην πλήρωση των κορυφαίων θέσεων στην ιεραρχία της Δικαιοσύνης είμαστε βέβαιοι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κάνει το καθήκον του. Αφενός με την ιδιότητα του Συνταγματολόγου που και ο ίδιος φέρει. Αφετέρου ως θεματοφύλακας της πολιτικής παράδοσης του Κωνσταντίνου Καραμανλή (όπως θέλει να λογίζεται) δεν θα επιτρέψει σε κανέναν, ούτε στον κ.Τσίπρα να ευτελίσει έτσι το Σύνταγμα. Άλλωστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει πως ό,τι κάνει καταγράφεται για να μείνει “κτήμα εσαεί” και προς κρίση για τις επόμενες γενιές.