Η χαρά των ηλιθίων

Δώστου κρίση και πάρτου την ψυχή. Για λόγους υπερφυσικούς, για λόγους εξωγήινης παρέμβασης, για λόγους κατασκευής DNA, δεν ξέρω. Αυτός ο λαός μπορεί να φτάσει στα πιο ψηλά επίπεδα ηρωισμού και επιδόσεων όταν πρόκειται να κινδυνεύσουν τα ιερά και τα όσια του. Μπορεί όμως να πέσει στα ανήλιαγα υπόγεια της κατάντιας, ανυποληψίας και φτηνής γκρίνιας όταν η χώρα του μπορεί να βρεθεί σε κρίσεις και δυσκολίες. Και το διαδίκτυο δεν είναι άμοιρο στην ασυμμετρία αυτή καθώς άλλαξε προς το ευκολότερο την τάση του Έλληνα να προσχωρήσει στη μιζέρια. Ο κάθε κατεργαράκος μπορεί πλέον να εκφράσει την ανοησία του και ταυτόχρονα να γίνει δέκτης της βλακείας που κάποιος άλλος αναρτά στην ιστοσελίδα του. Έτσι όλοι μαζί γίνονται αναλυτές της δεκάρας και κήρυκες της ανευθυνότητας καθώς - δεν το γνωρίζουν οι άνθρωποι -ότι όσο απίστευτο και τρελό είναι αυτό που αναρτάς τόσο περισσότεροι θα του δώσουν σημασία. Δώστε λοιπόν βάση στη σημειολογία της καθημερινότητας.

ΕΙΚΟΝΑ ΠΡΩΤΗ: Ένας καθηγητής του Αριστοτελείου και ένας πασίγνωστος μουσικός καλλιτέχνης γνωστοποιούν την διεθνή συνωμοσία όπου κάποιοι έχουν φυτεύσει σκόπιμα τον περιβόητο κορονοϊό που τσακίζει την ανθρωπότητα και παράλληλα κρύβουν τα εμβόλια που τον πολεμούν. Πώς να μην ανησυχεί λοιπόν ο ανθρωπάκος που δεν διαθέτει ούτε το μυαλό των δύο και ταυτόχρονα πιθανολογεί την πρόσβασή τους σε δήθεν ανώτερα επίπεδα πληροφόρησης. «Κάτι θα ξέρουν» σκέφτεται. Και τρελαίνεται. Και τους πιστεύει.

ΕΙΚΟΝΑ ΔΕΥΤΕΡΗ: Η ορθόδοξη χριστιανική πίστη είναι δυνατή στον ελληνικό λαό. Δεν πολεμιέται εύκολα. Ο κλήρος της εκκλησίας είναι παθιασμένος μεν, αμόρφωτος, δε. Γι’ αυτό και η εκκλησία μας βρίσκεται 50 χρόνια πίσω από την εποχή μας. Μιλά στην TV ένας Μητροπολίτης ο οποίος διατείνεται ούτε λίγο ούτε πολύ ότι από το μυστήριο της κοινωνίας- όπου ανταλλάσσεται ο σίελος πολλών πιστών ταυτόχρονα- δεν μεταδίδεται ο ιός που σκοτώνει ανθρώπους. Ο Χριστός τον σκοτώνει. Στην εικόνα που προβάλλει το κανάλι, φαίνεται ένας παπάς να δίνει την κοινωνία σε μία ηλικιωμένη γυναίκα. Ταυτόχρονα δίπλα ακριβώς από το άχραντο μυστήριο μία νεωκόρος της εκκλησίας κρατώντας ένα πανί με το ένα χέρι και ένα υγρό απολύμανσης με το άλλο, σκουπίζει τη μεγάλη εικόνα της Παναγίας. Προφανώς είναι άλλα τα μικρόβια του Χριστού και άλλα της Παναγίας. Ήμαρτον Θεέ μου.

ΕΙΚΟΝΑ ΤΡΙΤΗ: Τέσσερις ξέμπαρκοι Γερμανοί νεοναζί βρέθηκαν να σουλατσάρουν στη Λέσβο και ένας Θεός ξέρει για ποιο λόγο ήρθαν στο πολύπαθο νησί. Μόλις τους πήραν χαμπάρι οι κάτοικοι, τους πήραν στο κατόπιν και ο ένας από αυτούς βρέθηκε με το κεφάλι σπασμένο. Ποια νομίζετε ότι ήταν η αντίδραση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αναβιώνει το κράτος της Δεξιάς». Και γέμισε το διαδίκτυο με αναρτήσεις του τύπου αυτού. Πότε; Λίγο πριν έρθουμε σε πόλεμο με τη γειτονική χώρα.

Να το ξαναπούμε. Κόφτε την πλάκα λεβέντες μου. Στη χώρα ζητείται επειγόντως συναίνεση. Και συναίνεση κατά το λεξικό είναι : «Η ύπαρξη μίας ευρείας αποδοχής πολύ ανώτερης από την συνήθη πλειοψηφία». Διαφορετικά κάθε κρίση που θα βιώνει αυτή η χώρα θα είναι η χαρά των ηλιθίων.