Η βραδυφλεγής βόμβα της Novartis

Η βραδυφλεγής βόμβα της Novartis

Του Λέανδρου Ρακιντζή*

rΣαν βραδυφλεγής βόμβα έσκασε η υπόθεση του Αντ\λέα του Αρείου Πάγου κ. Γιάννη Αγγελή, που για απαράδεκτα μεγάλο χρονικό διάστημα υπνώττει στα συρτάρια της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Δημητρίου από τότε, που ο κ. Αγγελής υπόβαλε την παραίτηση του σαν επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Με τη δημοσίευση όμως στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα της 10ης Ιουνίου ολόκληρης της επιστολής παραίτησης του κ, Αγγελή με τις σοβαρότατες καταγγελίες του κατά της εισαγγελέως διαφθοράς κ. Τουλουπάκη και των βοηθών εισαγγελέων διαφθοράς κυρίως για ότι συνέβη στη Βιέννη με τη παραλαβή ή μη του περίφημου stick με πληροφορίες, που μπορούν να επισύρουν ακόμη και ποινικές ευθύνες σε βάρος τους, η κ. Δημητρίου αντέδρασε άμεσα και έδωσε εντολή στον Αντ\λέα του Α.Π. κ Δασούλα να ενεργήσει προκαταρκτική εξέταση προς διακρίβωση των καταγγελιών αυτών.

Γεννώνται όμως απορίες για την επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα αδράνεια της κ. Εισαγγελέως να επιληφθεί της υποθέσεως και μάλιστα για σοβαρότατες καταγγελίες σε βάρος εισαγγελικών λειτουργούν, που κατέχουν θέσεις ευθύνης, που οι πράξεις ή παραλείψεις τους μπορεί να έχουν καίριες πολιτικές συνέπειες, όπως συνέβη με την υπόθεση Novartis. To γεγονός, ότι οι παραπάνω εισαγγελικοί λειτουργοί ήταν δικά της παιδιά γιατί η ίδια συνέβαλε για την επιλογή τους από το Α.Δ.Σ. δεν αποτελεί επαρκή αιτιολογία που μάλιστα ενέχει τον κίνδυνο παρεξηγήσεως, γιατί θα θεωρηθεί, ότι τους παρέχει προστασία, για κατηγορίες που πρέπει να επιλύονται τάχιστα, άλλως πλανάτε η υποψία, ότι κάτι συνέβη.

Η αδράνεια αυτή της κ. Δημητρίου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη σπουδή ,που επέδειξε να ασκήσει αναίρεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημ\κών Βόλου, που απέρριψε την αίτηση Κουφοντίνα για την χορήγηση αδείας, την οποία άσκησε αυθημερόν και για την κατάθεση της παράγγειλε να παραμείνει η γραμματεία της Εισαγγελίας Βόλου ανοικτή μέχρι αργά το βράδυ. Σύμφωνα όμως με άρθρο του κ.Λουκά Λυμπεροπούλου αρεοπαγίτου ε,τ. στην εφημερίδα Καθημερινή , η κατάθεση της παραπάνω αιτήσεως αναιρέσεως έπρεπε να γίνει στη γραμματεία της Εισαγγελίας του Α.Π κι όχι στου Βόλου και η αίτηση αναιρέσεως έπρεπε να απορριφθεί, ως απαράδεκτη αντί να γίνει δεκτή, γεγονός που πρέπει να εξετασθεί απ΄άποψη πειθαρχικών ευθυνών.

Δεν υπεισέρχομαι στην κατ' ουσία εξέταση των καταγγελιών του κ. Αγγελή, γιατί έχει επιληφθεί πλέον ο αρμόδιος εισαγγελεύς κ.Δάσουλας, που είναι ένας εξαίρετος εισαγγελικός λειτουργός, αλλά μόνον από τη φράση του κ.Αγγελή, εγώ δεν πάω φυλακή για χάρη σας φαίνεται ότι πρόκειται περί σοβαρότατων ποινικών αδικημάτων, που αν αποδειχθούν οι πράξεις των ως άνω εισαγγελικών λειτουργών τίθενται εν αμφιβόλω και μάλιστα οι κατηγορίες , που διατύπωσαν για πολιτικά πρόσωπα και μάλιστα για τέως πρωθυπουργούς. Πολύ φοβάμαι, ότι κάποιος θα πάει τελικά φυλακή, αλλά δεν γνωρίζω ποιος.
Υπάρχει σωρεία δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ για το πώς και από ποιους διεξήχθησαν οι ανακρίσεις για την υπόθεση Novartis, πως και έναντι ποιών ανταλλαγμάτων χειραγωγήθηκαν μάρτυρες και δημιουργήθηκαν οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, και μάλιστα ο μάρτυρας Μ. Υπάρχουν δε καταγγελίες από τον κ.Αγγελή αλλά και από άλλα πρόσωπα, ότι στην υπόθεση αναμειχθήκαν και μη δικαστικά πρόσωπα, όπως οι επιθεωρητές της δημόσιας διοίκησης, ως προανακριτικοί υπάλληλοι και ότι υπήρχε πληροφόρηση και εξωθεσμικών παραγόντων, όπως οι προαναγγελίες διώξεων από τον κ.Πολάκη.

Ο κ. Αγγελής μετά τη δημοσίευση της επιστολής παραίτησης δημοσίευσε νέα επιστολή, που εξηγούσε επακριβέστερα τις καταγγελίες του και τη συκοφαντική δυσφήμηση του από τα γνωστά χαλκεία.

Μετά την παραπάνω δημοσίευση της επιστολής Αγγελή και μάλιστα χθες 12 Ιουνίου ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης με παρέμβαση, όπως λέγεται , της γνωστής eminence grise άσκησε πειθαρχική δίωξη κατά του κ.Αγγελή για τα λεγόμενα στην επιστολή του. Ήδη όμως η κυβέρνηση τελούσε υπό παραίτηση και από το βράδυ της 12ης Ιουνίου με τη διάλυση της Βουλής κατέστη και τυπικά υπηρεσιακή κυβέρνηση. Συνεπώς άσχετα εάν είναι νόμιμη δεν είναι κόσμια τελευταία πράξη ενός Υπουργού Δικαιοσύνης να ασκήσει πειθαρχική δίωξη κατά ανώτατου δικαστικού λειτουργού. Εξάλλου δεν θυμάμαι εκτός από τη περίπτωση του Εισαγγελέως Α.Π. Κόλλια να έχει ασκηθεί άλλη πειθαρχική δίωξη κατά δικαστικού λειτουργού.

*Ο κ. Λέανδρος Τ.Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης ε.τ.