Η αύξηση του βουλγαρικού ΑΕΠ, η επένδυση της Dundee και το «καμπανάκι» από την S&P

Η αύξηση του βουλγαρικού ΑΕΠ, η επένδυση της Dundee και το «καμπανάκι» από την S&P

Επιμέλεια Δημήτρης Μπέλλος

1. Βούλγαροι εργαζόμενοι στα ελληνικά καπνοχώραφα και όχι μόνο

«Μαζικά …μεταναστεύουν για εποχιακή εργασία στα ελληνικά καπνοχώραφα βούλγαροι εργάτες γης από περιοχές της Νότιας Βουλγαρίας.

Με μεροκάματα που ξεκινάνε από τα 25 ευρώ και μπορούν να φτάσουν τα 35-40 ευρώ την μέρα όλο και περισσότεροι Βούλγαροι και κυρίως γυναίκες ξεκινάνε από περιοχές του Πιρίν για να εργασθούν στην όντως πολύ δύσκολη εργασία της συλλογής των καπνών σε ελληνικά χωριά που ξεκινάνε από τον νομό Σερρών και φτάνουν στην Θράκη. Μιλάμε για εποχιακή εργασία ανά διαστήματα στην διάρκεια του έτους που ξεκινάει τον Μάρτιο με την φύτευση των καπνών και καταλήγει στην συλλογή όπου το μεροκάματο μπορεί να φτάσει υπό προϋποθέσεις και τα 50 ευρώ για νυχτερινή δουλειά από τις 20.00 έως τις 7 το πρωί της άλλης μέρας.

Λόγω της εγκατάλειψης της καλλιέργειας του καπνού στην Νότια Βουλγαρία όλο και περισσότεροι άντρες αναζητούν την τύχη τους ως οικοδόμοι στην Δυτική Ευρώπη ενώ οι γυναίκες κατεβαίνουν στην Βόρεια Ελλάδα για εργασία στα καπνά με αποτέλεσμα οι δήμαρχοι των περιοχών της περιοχής να διαμαρτύρονται ότι στα χωριά έχουν μείνει μόνο οι συνταξιούχοι και τα μικρά παιδιά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα έχουν μεταναστεύσει στην Ελλάδα σχεδόν ολόκληρες συνοικίες ρομά όπως συμβαίνει με τους ρομά κατοίκους του χωριού Περπερέκ της επαρχίας Κίρτζαλι όπου 120 κάτοικοι έχουν μεταναστεύσει εποχιακά στον νομό Ροδόπης και εργάζονται σε αγροτικές δουλειές,στον καπνό και σαν βοσκοί με μεροκάματα 25-30 ευρώ.

Ικανοποιημένος δηλώνει ο δήμαρχος του χωριού μιας και με την εργασία στην Ελλάδα εξασφαλίζεται ότι και τα παιδιά στο χωριό δεν θα σταματήσουν το σχολείο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν οικογένειες ρομά όπου στην Ελλάδα δουλεύουν 10 άτομα άνα οικογένεια».

Περισσότερα ΕΔΩ.

2. Πεντακόσιες χιλιάδες παιδιά στην Βουλγαρία ζουν από τα χρήματα των μεταναστών γονιών τους

«Πεντακόσιες χιλιάδες παιδιά στην Βουλγαρία ζουν από τα χρήματα των μεταναστών στο εξωτερικό γονιών τους χωρίς να πηγαίνουν σχολείο, να σπουδάζουν είτε να έχουν τέτοιο σκοπό αλλά απλά να επιβιώνουν με τα εμβάσματα.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε στην δημοσιότητα ο Τim Kurt εκτελεστικός διευθυντής της Αurubis Βουλγαρίας και πρόεδρος του Γερμανό-Βουλγαρικού επιμελητηρίου και μέλος της εκστρατείας "Εκπαιδεύσου για να εργασθείς".

Η πρωτοβουλία αυτή είναι σημαντική για τον κύριο Kurt μιας και το 2017 θα υπάρχουν στην χώρα 400.000 θέσεις εργασίας για τις οποίες δεν θα υπάρχουν εργατικά χέρια και για αυτό θα πρέπει να υπάρξει αφύπνιση των νέων ανθρώπων.

Σημαντικό είναι κατέληξε ο Τim Kurt ότι πια υπάρχει νομικό καθεστώς για την τεχνική εκπαίδευση ώστε να προετοιμασθεί ο πληθυσμός να κατανοήσει ότι η τεχνική εκπαίδευση είναι εφάμιλλη της ακαδημαϊκής»

Περισσότερα ΕΔΩ.

3. Μέχρι το 2030 δεν θα έχει αναστραφεί το μεταναστευτικό ρεύμα στην Βουλγαρία

«Μέχρι το 2030 δεν θα έχει αντιστραφεί το κύμα μετανάστευσης από την Βουλγαρία προς το εξωτερικό. Αιτία φυσικά οι χαμηλές αποδοχές στην Βουλγαρία που δεν θα φτάσουν σε τέτοιο επίπεδο μέχρι το 2030 ώστε να ανακόψουν το μεταναστευτικό ρεύμα.

Αυτό ανακοινώθηκε από την Ακαδημία Επιστημών της Βουλγαρίας σε μια εκδήλωση όπου παρουσιάσθηκαν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Σύμφωνα με αυτά παρουσιάζεται μια σταθερή αύξηση των μεταναστευτικών εμβασμάτων τα οποία ήταν 150 εκατομμύρια ευρώ το 2000,300 εκατομμύρια ευρώ το 2007 ενώ εκτινάχθηκαν στα πάνω από 750 εκατομμύρια ευρώ το 2015.

Ακόμη υπολογίζεται ότι την χώρα εγκατέλειψαν 1 εκατομμύριο Βούλγαροι την τελευταία 20ετία και όχι 2 όπως υπολογιζόταν αν και φαίνεται ότι η δυναμική φυγής έχει εξαντληθεί χωρίς όμως να υπάρχει και τάση επιστροφής όσο δεν υπάρχει τέτοια αύξηση στους μισθούς που θα κινητοποιήσει τους μετανάστες να επιστρέψουν στην Βουλγαρία.

Η χώρα όπου θα συνεχίσει να τροφοδοτείται από τα εμβάσματα τα οποία όμως δεν είναι παραγωγικό χρήμα μιας και δεν χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για το άνοιγμα επιχειρήσεων.

Η έκθεση αναφέρεται και στον αγροτικό τομέα όπου πια η Βουλγαρία παράγει μόνο το 7% των μήλων και το 22% των τοματών που καταναλώνει».

Περισσότερα ΕΔΩ.

4. Το δημογραφικό σοβαρή απειλή για την Βουλγαρία σύμφωνα με την S&P

«Άμεση απειλή για την δημοσιονομική προοπτική της Βουλγαρίας αποτελεί το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας σύμφωνα με την S&P.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης ο πληθυσμός της Βουλγαρίας αναμένεται μέχρι το 2050 να συρρικνωθεί κατά 19% σε σχέση με το 2015.

Η συρρίκνωση αυτή έρχεται μετά από μια μείωση του πληθυσμού κατά 15% τα τελευταία 20 χρόνια λόγω της μετανάστευσης ενώ οι ηλικιωμένοι θα φτάσουν το 2050 το 30% του πληθυσμού από 19% που είναι σήμερα.

Αυτή η γήρανση σύμφωνα με την S&P θα οδηγήσει το 2050 σε αύξηση του ελλείμματος του ΑΕΠ σε 4,7% από 2,1 που είναι σήμερα και το χρέος στο 67% του ΑΕΠ από 19,5& το 2015 με αποτέλεσμα την επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι η Βουλγαρία έχει προχωρήσει σε διάφορες μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να μειώσουν το δημοσιονομικό κόστος της γήρανσης του πληθυσμού η μετανάστευση συνεχίζει να προκαλεί μακροοικονομικά προβλήματα εκτός από τα δημογραφικά καταλήγει η έκθεση ενώ σημειώνει ότι η κυβέρνηση με παρεμβάσεις στο σύστημα συντάξεων και υγείας προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα».

Περισσότερα ΕΔΩ.

5. Το 69% των Βούλγαρων αδυνατεί να αποταμιεύσει

«Το 69% των Βούλγαρων αδυνατεί να αποταμιεύσει σύμφωνα με έρευνα της βουλγαρικής οργάνωσης για την καταναλωτική πίστη.

Σύμφωνα με την έρευνα η αδυναμία αυτή οδηγεί τους πολίτες να έχουν σαν μεγαλύτερη ανησυχία την πιθανότητα να χάσουν την δουλειά τους.

Η υπεύθυνη για την έρευνα λέει ότι οι Βούλγαροι αγαπάνε την καλή ζωή,να πηγαίνουν σε εστιατόρια και διακοπές.

Έτσι σε αντίθεση με την Ρουμανία και την Ουγγαρία που δεν μπορεί να αποταμιεύσει το 53% και το 59% του ποσοστού αντίστοιχα στην Βουλγαρία αυτό φτάνει το 69%.

Όσο αφορά τις καλοκαιρινές διακοπές το 35% των Βούλγαρων θα κάνει διακοπές στην χώρα του μη διευκρινίζοντας η έρευνα αν αυτό θα γίνει σε δικό του σπίτι στην επαρχία ή σε κατάλυμα, το 9% θα ταξιδέψει στο εξωτερικό ενώ το 31% θα μείνει σπίτι.

Καταλήγοντας η έρευνα αναφέρει ότι τα μικρά μη τραπεζικά δάνεια των Βούλγαρων πηγαίνουν σε ανακαινίσεις των κατοικιών και στην εκπαίδευση και την υγεία ενώ το 60% των πολιτών είναι αισιόδοξο για την πορεία των προσωπικών του οικονομικών το επόμενο 12μήνο για τα οικονομικά της χώρας το ποσοστό των αισιόδοξων είναι αισθητά πιο χαμηλό».

 Περισσότερα ΕΔΩ.

6. Αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2016

«Αύξηση κατά 2,1% παρουσίασε το ΑΕΠ της Βουλγαρίας το πρώτο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015 σύμφωνα με τα στοιχεία της βουλγαρικής στατιστικής υπηρεσίας ενώ ο αριθμός των εργαζομένων έφτασε τα 3,358 εκατομμύρια.

Η μεγαλύτερη αύξηση στην απασχόληση παρουσιάσθηκε στον τομέα των υπηρεσιών».

«Την ίδια ώρα τα στοιχεία του Απριλίου δείχνουν σοβαρή μείωση στον κατασκευαστικό κλάδο που αν και κλιματικά μπήκε η άνοιξη δείχνει ότι δεν μπορεί να βγει από την κρίση.

Έτσι η μείωση τον Απρίλιο σε σχέση τον αμέσως προηγούμενο μήνα ήταν 2,1% ενώ σε σχέση με τον Απρίλιο του 2015 η μείωση είναι 10,4%».

Περισσότερα ΕΔΩ.

7. Επένδυση στην εξόρυξη χρυσού από καναδική εταιρεία

«Σε επένδυση 150 εκατομμυρίων ευρώ για την εξόρυξη χρυσού θα προχωρήσει η καναδική εταιρεία Dundee Precious Metal σε περιοχή κοντά στην πόλη Κρούμοβγκραντ.

Η εταιρεία έχει ήδη αγοράσει την περιοχή της εξόρυξης και έχει στα χέρια της και την σύμβαση παραχώρησης.

Η Dundee σχεδιάζει να επεξεργάζεται και να εξάγει 775.000 τόνους μεταλλεύματος ετησίως ενώ οι πρώτες ποσότητες χρυσού και μετάλλου αναμένεται να διαχωρισθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Η συνολική ποσότητα χρυσού που προβλέπει να παράξει η εταιρεία είναι 685.500 ουγγιές χρυσού και 309.900 ουγγιές ασημιού ενώ η απόσβεση αναμένεται να ξεκινήσει 2,4 χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών.

Οι πρώτες έρευνες για χρυσό στην περιοχή του Κρούμοβγκραντ ξεκίνησαν το 1997 από την ιρλανδική εταιρεία Navan Resources η οποία στην συνέχεια εξαγοράσθηκε από την σημερινή εταιρεία.

Η εταιρεία αντιμετώπισε αιτιάσεις και δικαστικούς αγώνες από περιβαλλοντολογικές οργανώσεις και τον δήμο της περιοχής λόγω της χρήσης τεχνολογίας κυανίου αλλά το θέμα λύθηκε με αποφάσεις των δικαστηρίων».

Περισσότερα ΕΔΩ

8. Δεύτερη η Ελλάδα σε Ρώσους τουρίστες το φετινό καλοκαίρι, πέμπτη η Βουλγαρία

«Στην δεύτερη θέση στον αριθμό των ρώσων τουριστών που θα κάνουν διακοπές φέτος βρίσκεται η Ελλάδα και στην Πέμπτη η Βουλγαρία σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ένωση ρώσων tour operators σε συνέντευξη τύπου στην Βάρνα της Βουλγαρίας.

Μετά τα προβλήματα που υπάρχουν σε Τουρκία και Αίγυπτο λόγω τρομοκρατικών χτυπημάτων την πρώτη θέση έχει η Κύπρος και λόγω της ευκολίας στην έκδοση βίζας ενώ μετά την Ελλάδα είναι κατά σειρά η Τυνησία και τα θέρετρα της ίδιας της Ρωσίας.

Για την Βουλγαρία η αύξηση προβλέπεται να είναι 25% λόγω και της ασφάλειας που προσφέρει η χώρα αλλά και της απλοποίησης στην χορήγηση βίζας ενώ στα αρνητικά αναφέρονται κάποιες ακριβές τιμές σε παροχές όπως οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες στις βουλγαρικές παραλίες κάτι για το οποίο από το υπουργείο τουρισμού της Βουλγαρίας δεσμεύθηκαν ότι θα λυθεί άμεσα».

Περισσότερα ΕΔΩ.

9. Ενδιαφέρον για πορτογαλικά F-16 έδειξε η Βουλγαρία

«Σε συνέχεια της απόφασης του βουλγαρικού κοινοβουλίου για την αγορά 16 μαχητικών αεροσκαφών δυτικού τύπου τρίτης Ή τέταρτης γενιάς η Βουλγαρία απευθύνθηκε στην πορτογαλική κυβέρνηση για F-16.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με εκπρόσωπο του πορτογαλικού υπουργείου εθνικής άμυνας η Βουλγαρία ενδιαφέρεται για 9 εκσυγχρονισμένα πορτογαλικά F-16.

Πρόκειται για αεροπλάνα που σύμφωνα με την πορτογαλική πλευρά θα εφοδιασθούν με όπλα και μηχανήματα από τις ΗΠΑ και στην Πορτογαλία θα γίνει η εκπαίδευση των πιλότων και ο εκσυγχρονισμός των αεροπλάνων με τα νέα μηχανήματα και όπλα.

Τους επόμενους μήνες η Βουλγαρία αναμένεται να προχωρήσει σε έρευνα και αναγγελία ενδιαφέροντος για προσφορές είτε για F 16 τρίτης γενιάς είτε για Εurofighter επίσης τρίτης γενιάς είτε του σουηδικού Grispen τέταρτης γενιάς».

Περισσότερα ΕΔΩ.

10. Κινέζοι ενδιαφέρονται για το αεροδρόμιο του Πλόβντιβ

«Για το αεροδρόμιο του Πλόβντιβ το οποίο βρίσκεται σε φάση ιδιωτικοποίησης ενδιαφέρεται η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Κίνας,η China Construction.

Σύμφωνα με αντιπροσωπεία του κυβερνώντος κόμματος που βρέθηκε στην Κίνα η κινεζική εταιρεία ενδιαφέρεται για την μετατροπή του αεροδρομίου σε ένα σύγχρονο διαμετακομιστικό σταθμό και κύριο κέντρο logistics της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Την επόμενη εβδομάδα εκπρόσωποι των κινέζων θα βρεθούν στο Πλόβντιβ για να εξετάσουν από κοντά την διαδικασία παραχώρησης και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αεροδρομίου».

 Περισσότερα ΕΔΩ.