Η αθέατη πλευρά του Facebook

Η αθέατη πλευρά του Facebook

Του Βασίλη Παζόπουλου

Χαρακτηριστικό της σύγχρονης εποχής είναι η γιγάντωση των επιχειρήσεων που έχουν αναδυθεί από την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας. Εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην άυλη οικονομία, εκτόπισαν από την πρωτοκαθεδρία παραδοσιακές βιομηχανίες.

Οι εφαρμογές της Google, της Amazon, του Facebook, δεν επινοήθηκαν από μεγάλες εταιρίες. Η επόμενη μεγάλη καινοτομία, είναι πολύ πιθανό να προέλθει και πάλι από επινοητικούς και τολμηρούς outsiders.

Οι επιπλοκές της νέας πραγματικότητας

Η πρώτη γενιά που μεγάλωσε με ηλεκτρονικά παιχνίδια, υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, έχοντας περάσει τόσο πολύ από τον χρόνο της επικοινωνώντας και ανταλλάσσοντας πληροφορίες με τις νέες τεχνολογίες επικοινωνίας, αναπτύσσει μια διαφορετική κουλτούρα.

Οι μεγαλύτεροι ακόμα και αν φαίνονται εξοικειωμένοι, δεν είναι παρά μετανάστες των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας. 

Τα παιδιά αρχίζουν να ζουν ταχύτερες ζωές στο διαδίκτυο από ότι επιτρέπει η φυσική ωριμότητα. Οι γονείς θα συνειδητοποιήσουν ότι θα πρέπει να μιλήσουν στα παιδιά τους για την προστασία και ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, πριν τους μιλήσουν για το σεξ.

Όταν τα πράγματα γίνονται πιο ανοικτά, οι άνθρωποι αρχίζουν και κρύβουν το τι κάνουν, όπως για παράδειγμα την κακή συμπεριφορά στα ζώα. Οι λεπτομερείς γνώσεις για τις ζωές των συνανθρώπων μας, θα προκαλέσει μη αναμενόμενες επιπτώσεις στην κοινωνία. Πιθανά μελανά σημεία του παρελθόντος παραμονεύουν να βγουν στην επιφάνεια.

Επαγγελματικές επιπτώσεις

Οι επαγγελματίες, ειδικά αυτοί επιθυμούν να ανέλθουν σε θέση ισχύος, θα πρέπει να είναι έτοιμοι να λογοδοτήσουν για το παρελθόν τους, το οποίο είναι θέμα χρόνου να βγει στην επιφάνεια.

Η μονιμότητα των δεδομένων είναι ένα ορόσημο της ψηφιακής εποχής. Είμαστε ανίσχυροι μπροστά στο γεγονός πως ότι καταγράφεται σήμερα, αποθηκεύεται χωρίς ημερομηνία λήξης.

Για αυτό το λόγο οι γονείς πρέπει να κάνουν την κουβέντα περί ιδιωτικότητας με τα παιδιά τους. Να υπογραμμίσουν την σημασία της.

Ο πιθανός εργοδότης σας, πριν ακόμα από την συνέντευξη, μπορεί να έχει τις πληροφορίες που χρειάζεται για εσάς με ένα κλικ.

Μπορείτε να γνωρίζετε αν ο γιατρός σας είχε ενταχθεί στα νιάτα του σε κάποια θρησκευτική οργάνωση ή αν ο γυμναστής στο σχολείο της κόρης σας για να βγάλει τα έξοδο των σπουδών του δούλευε σε κακόφημα μπαρ.

Η επίδραση του εικονικού κόσμου

Υπολογίζεται πως μέσα σε μια δεκαετία, ο πληθυσμός του εικονικού κόσμου θα ξεπεράσει σε αριθμό τον πληθυσμό της γης.

Η είσοδος περισσότερων ανθρώπων στον εικονικό κόσμο είναι καλή και για τους ίδιους, αλλά και για τους υπόλοιπους. Η γνώση διαμοιράζεται, δημιουργώντας ενεργές κοινότητες αλληλένδετων ενδιαφερόντων που αντικατοπτρίζουν και εμπλουτίζουν τον κόσμο μας.

Η τεχνολογία συλλέγει και αποθηκεύει πολλές προσωπικές πληροφορίες. Πρόκειται για μια αναγκαία συνθήκη προκειμένου να λειτουργήσουν τα συστήματα. Μόλις απελευθερωθεί η πληροφορία, δεν μπορεί να ξαναμπεί στο συρτάρι.

Οι πολίτες έχουν μεγαλύτερη εξουσία, ωστόσο θα υπάρχει κόστος σε θέματα ιδιωτικότητας και ασφάλειας. Το επάγγελμα του διαχειριστή ταυτότητας θα γίνει τόσο κοινό, όσο αυτό του οικονομικού συμβούλου.

Θα ανθίσει ένας νέος τομέας εταιριών που θα ασφαλίζουν την διαδικτυακή σας ταυτότητα έναντι παράνομης πρόσβασης (hacking), έναντι ψευδών κατηγοριών και κατάχρησης.

Η διαδικτυακή ταυτότητα θα γίνει ένα πολύ δυνατό νόμισμα, με αποτέλεσμα ακόμα και την άνθιση της μαύρης αγοράς, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να αγοράσουν αληθινές ή ψεύτικες ταυτότητες.

Οι νέες προκλήσεις

Σήμερα οι διαδικτυακές μας προσωπικότητες επηρεάζουν αλλά σπανίως υπερκαλύπτουν την πραγματική ζωή. Αυτά που κάνουν ή λένε οι άνθρωποι στα κοινωνικά δίκτυα, αποτελούν δυνητικά αντικείμενο επαίνου ή ελέγχου, αλλά κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό οι προσωπικές μας ευαίσθητες πληροφορίες παραμένουν προστατευμένες από την κοινή θέα.

Στο μέλλον η ταυτότητα μας στην καθημερινή ζωή θα καθορίζεται όλο και περισσότερο από τις εικονικές μας δραστηριότητες και συναναστροφές.

Οι πληροφορίες που είναι συνδεμένες σε επιβεβαιωμένα διαδικτυακά προφίλ θα βγαίνουν πιο ψηλά στην αναζήτηση. Το πραγματικό λοιπόν κόστος για κάποιον που θέλει να παραμείνει ανώνυμος, θα είναι τελικά να είναι αόρατος.

Κάποιοι θα προσπαθήσουν να προστατέψουν την ταυτότητα τους με το να συμμετάσχουν όσο λιγότερο γίνεται στην εικονική πραγματικότητα, άλλοι θα θεωρήσουν πως αξίζει το ρίσκο της δημοσιότητας οι ευκαιρίες που θα προκύψουν.

Για κάποιους η πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο θα γίνει η πρώτη εμπειρία απόκτησης δύναμης. Τους δίνεται η δυνατότητα να ακουστούν και γιατί όχι, να ληφθούν στα σοβαρά υπ' όψιν από τα κέντρα εξουσίας.

Οι άνθρωποι θα έχουν περισσότερες πληροφορίες από ποτέ, για το πώς σκέπτονται οι υπόλοιποι, πως συμπεριφέρονται. Η γνώση παράγεται μέσα από την προσέγγιση και τον συγκερασμό.

Θα είναι μια εποχή με ανεπανάληπτες ευκαιρίες, εύρος επιλογών, αλλά και σημαντικών προκλήσεων.

 

- Αρκετές από τις παραπάνω σκέψεις βρίσκονται στο βιβλίο «Η νέα ψηφιακή εποχή», των Eric Schmidt και Jared Cohen

 

*Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, χρηματιστηριακός αναλυτής, συγγραφέας του βιβλίου Επενδυτές χωρίς Σύνορα (www.ependytes.com).