Η Ασιατική Περίοδος της Ιστορίας, έχει ξεκινήσει;

Η Ασιατική Περίοδος της Ιστορίας, έχει ξεκινήσει;

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Όσο και να επιδιώκουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ να θέτουν εμπόδια στις οικονομικά επεκτατικές κινήσεις της Κίνας, οι εξελίξεις έχουν μπει στο τελική ευθεία. Ακόμα και η υιοθέτηση της πολιτικής των δασμών και του προστατευτισμού, δεν θα λειτουργήσει παρά μόνο σαν τις παστίλιες του πόνου σε ένα καρδιακό έμφραγμα.

Οι ρυθμοί της οικονομικής ανάπτυξης, οι ρυθμοί της πληθυσμιακής ανάπτυξης, οι ρυθμοί της αστικοποίησης, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται με αναχώματα που το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν προβλήματα και στις δυο πλευρές. Και στις αναπτυσσόμενες Ασιατικές χώρες, αλλά και στις ώριμες Δυτικές χώρες.

Ήδη το κέντρο του πλανήτη έχει αρχίσει να μετακινείται ανατολικά και νότια. Και φαίνεται πως η εποχή που όλοι χαρακτήριζαν ως «Asian Age», δηλαδή η Ασιατική εποχή, πλησιάζει. Αυτή τη στιγμή στην Ασία βρίσκονται οι 21 από τις 30 μεγαλύτερες πόλεις του πλανήτη και στην Ασία ζει ο μισός πληθυσμός της παγκόσμιας μεσαίας τάξης. Αναμένεται πως μέχρι το 2030, στην Ασία θα πωλούνται τα μισά αυτοκίνητα της παγκόσμιας παραγωγής. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, είχε αναφέρει κατά την διάρκεια της τελευταίας συνόδου της Ασιατικής Επενδυτικής Τράπεζας Υποδομών Α.Ι.Ι.Β. (Asian Infrastructure Investment Bank), πως η Ασία αποτελεί ήδη την βασική μηχανή ανάπτυξης στον κόσμο και πως ο Ασιατικός Αιώνας έχει ξεκινήσει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Unctad των Ηνωμένων Εθνών, το 2020 θα είναι το έτος της ανατροπής υπέρ της Ασίας, διότι το άθροισμα των οικονομιών της, θα υπερβαίνει το σύνολο των οικονομιών του υπόλοιπου κόσμου. Μόλις πριν από είκοσι έτη, η ασιατική παραγωγή αντιστοιχούσε στο 1/3 της παραγωγής του πλανήτη. Καταλυτικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη παίζουν οι οικονομίες της Κίνας και της Ινδίας. Η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία, το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες αποτελούν πλέον οικονομίες που σε συγκεκριμένους δείκτες υπερτερούν αρκετών δυτικών οικονομιών.

Μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες οι ατμομηχανές της Ασίας ήταν μόνο η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα. Η Κίνα ακολούθησε και απέκτησε κυρίαρχο ρόλο μετά την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων του Ντενγκ Σιαοπίνγκ. Σήμερα το κατά κεφαλήν εισόδημα της Κίνας (με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης /ΡΡΡ) ισοδυναμεί με το αντίστοιχο 30% των ΗΠΑ και με το 44% της ΕΕ και το κεφαλήν εισόδημα της Ινδίας ανέρχεται στο 20% του αντίστοιχου ευρωπαϊκού. Ήδη ο δρόμος που έχει διανυθεί είναι μεγάλος και οι προοπτικές ακόμα μεγαλύτερες.

H ολοκλήρωση της οικονομικής παγκοσμιοποίησης που συντελείται με ταχείς ρυθμούς παρά τις παρενέργειες από τον πρόσφατο εμπορικό πόλεμο και τις προστατευτικές πολιτικές, η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου, οι ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ασιατική ήπειρο, οι υψηλές αποταμιεύσεις των Ασιατών πολιτών μαζί με τις τεράστιες επενδύσεις στην εκπαίδευση, στο ανθρώπινο δυναμικό και στις τεχνολογικές υποδομές, είναι φανερό πως θα δώσουν την σκυτάλη της οικονομικής πρωτοκαθεδρίας στην Ασία.

Χρησιμοποιώντας το αγγλοσαξονικό ρητό «Think globally, act locally», δηλαδή να σκεφτόμαστε παγκόσμια αλλά να πράττουμε εγχώρια, μόνο θλίψη μπορεί να μας διακατέχει, αν κάνουμε προβολή στην ελληνική πραγματικότητα. Και αυτό γιατί η ελληνική κοινωνία και ο τρόπος που αντιλαμβάνεται τις καταστάσεις, απέχει αιώνες από το να κάνει αυτές τις διαπιστώσεις και να προβληματιστεί για την αναγκαία προσαρμογή της στις νέες συνθήκες. Σε έναν κόσμο που αλλάζει δομικά καθώς το κέντρο της οικονομικής δραστηριότητας και το κέντρο των μεγάλων αποφάσεων φαίνεται πως εγκαταλείπει τη Δύση, στην Ελλάδα ασχολούμεθα ακόμα με τα κεκτημένα δικαιώματα, την εκατοστή αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των εισαγωγών εξετάσεων για τα πανεπιστήμια και τις μάχες χαρακωμάτων απέναντι σε κάθε υποψία μεταρρύθμισης ή αλλαγής. Πως θα είναι άραγε το μέλλον της Ελλάδας, στην Ασιατική Περίοδο της ιστορίας που ήδη έχει ξεκινήσει;

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.