Η αρμονική πτώση του ΧΑ και οι μετοχές ζόμπι

Η αρμονική πτώση του ΧΑ και οι μετοχές ζόμπι

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Σε αντίθεση με την ανοδική κίνηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που παρακολουθήσαμε μέχρι και την Παρασκευή πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές, που ήταν διαρκώς ανοδική και άτσαλη, σαν να μην υπήρχε αύριο για τους αγοραστές, η πτώση που συντελείται τώρα χαρακτηρίζεται από χρηματιστηριακή αρμονία.

Η άνοδος βασίστηκε στην προσδοκία της ανόδου του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση, προκαλώντας μια βαθιά ανισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και στη ζήτηση για μετοχικούς τίτλους. Ήταν άλλωστε μια περίοδος, αυτή από την αρχή του χρόνου, που το Χρηματιστήριο Αθηνών, συμβάδιζε άνετα με τις υπόλοιπες παγκόσμιες αγορές, που είχαν ξαναβρεί το ρυθμό τους μετά από το μαζικό sell off που είχε συντελεστεί μέσα στο τέταρτο τρίμηνο (Q3) του 2018. Μια περίοδος που μάλλον πέρασε για τα καλά στην ιστορία.

Που έγκειται η αρμονία της πτώσης, που προαναφέραμε; Στη πλήρη υποταγή της αγοράς στη διαγραμματική ανάλυση, στα επίπεδα των στηρίξεων και των αντιστάσεων, στην πλήρη εφαρμογή των αναλογιών Fibonacci και στην εμφάνιση των αντιδράσεων εκεί που ακριβώς αναμένονται. Οι αναλογίες Fibonacci που χρησιμοποιούνται πιο συχνά στα χρηματιστήρια είναι αυτές των 61.8%, 50%, 38.2%, 23.6% και εμφανίζονται με οριζόντιες γραμμές επάνω στα ιστορικά γραφήματα και προσδιορίζουν τα πιθανά επίπεδα στήριξης και αντίστασης.

Έτσι, η αγορά παρ' όλο που πέφτει, δίνει αρκετές ευκαιρίες σε όλους όσους συμμετέχουν να αποκομίζουν κέρδη είτε μέσω θέσεων short, είτε μέσω αγοραστικών κινήσεων στις αντιδράσεις της πτωτικής τάσης. Αυτό φυσικά συμβαίνει στις μετοχές που έχουν εμπορευσιμότητα, που αντιστοιχούν σε υγιείς εταιρίες και που βρίσκονται στο επενδυτικό ερευνητικό μικροσκόπιο των ξένων συμμετεχόντων στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι ξένοι άλλωστε, είναι αυτοί πού έχουν δώσει τον ρυθμό στην αγορά, τόσο λόγω της αύξησης των μετοχικών τους θέσεων, όσο και λόγω των σημαντικών θέσεων short που έχουν στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και στην μετοχή της ΔΕΗ.

Κατά την διάρκεια της πτώσης, η απουσία επενδυτών, οι ανησυχίες για τα νέα που έρχονται από το εξωτερικό και η πορεία των μεγάλων αγορών στη Νέα Υόρκη και στη Φρανκφούρτη, έχουν αλλάξει ραγδαία το κλίμα και στο χώρο των μικρών περιφερειακών μετοχών, που συμμετείχαν και αυτές στο ανοδικό πάρτι. Είναι τόσο αξιοπερίεργη η συμπεριφορά αυτών των μετοχών, που συχνά παρατηρούμε ακραία συμβάντα. Παρατηρούμε λοιπόν, μετοχές να εκδηλώνουν ημερήσιες ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις της τάξης του 55% με τζίρο αξίας μόλις 2.400 ευρώ. Μετοχές να κλείνουν στο +23% με πράξεις αξίας μόλις 100 ευρώ και άλλες μετοχές να βυθίζονται στο limit down με συνολικές πωλήσεις 500 ευρώ. Δεν είναι δε, λίγες οι φορές που ενεργοποιείται ο Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας του Χρηματιστηρίου κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων ώστε να οδηγούνται οι μετοχές στη διαδικασία της δημοπρασίας.

Παρακολουθήσαμε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019, αρκετές μετοχές ζόμπι που τόσα χρόνια βρίσκονταν στην επενδυτική αφάνεια, να επαναδραστηριοποιούνται και να καταγράφουν απίστευτες αποδόσεις. Είδαμε μετοχές για τις οποίες δεν ενδιαφέρονταν ούτε οι ίδιοι οι βασικοί μέτοχοι, να πραγματοποιούν ράλι και να παρουσιάζουν εμπορευσιμότητα που θύμιζε πρόδρομες συνεδριάσεις του '99. Παρατηρήσαμε την επανεμφάνιση άτυπων market makers, σε μετοχές που όλα αυτά τα χρόνια, τις είχε τυλίξει η χειμέρια νάρκη. Δεν είναι σίγουρο, το πως θα κινηθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών στο επόμενο διάστημα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι ασχοληθούν με τις μετοχές ζόμπι θα είναι απολύτως χαμένοι, ανεξάρτητα από την πορεία των αγορών. Θα κατέχουν στα χαρτοφυλάκια τους μετοχές, που θα παραμείνουν στα αζήτητα, μετά την λήξη της κερδοσκοπικής υπερδιέγερσης.

Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.