Η αριστερή μπουρζουαζία πάει στα... προάστια

Του Τάσου Ευαγγελίου

«Η πολιτική κρίση προσφέρει την ιδανική στιγμή για να τολμήσεις» ήταν η βασική αρχή του ηγέτη των Podemos που για μια ακόμη φορά βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα στην Ισπανία αλλά για τον αντίθετο λόγο από αυτόν που είχαν συνηθίσει οι πολίτες της χώρας.

Αγόρασε ένα... σπίτι στα προάστια για να στεγάσει την οικογένεια που μεγαλώνει αφού η σύντροφός του είναι έγκυος σε δίδυμα. Έχουν και τρία σκυλιά...

Το σπίτι είναι λίγο μεγαλούτσικο, όχι πολύ, σε τετραγωνικά και έχει κήπο. Μεγαλούτσικο. Α, και μια πισίνα. Σε λογικά πλαίσια. Άλλοι μιλούν για... σαλέ και άλλοι για... βίλα

Τα λεφτά δεν τα είχε. Πήρε δάνειο. Όπως και η σύντροφός του στη ζωή και στην πολιτική, καθόσον βουλευτής (βουλεύτρια κατά το αριστερό λεξιλόγιο) και η ίδια.

Ένα δάνειο αξίας 540.000 ευρώ, που φυσικά η βουλευτική αποζημίωση δύναται να καλύψει, όσο είναι βουλευτές. Το δάνειο το έλαβαν από τράπεζα. Δεν γνωρίζουμε από ποια. Σίγουρα θα είναι κάποια από αυτές που οι Podemos ήθελαν, αν γινόντουσαν κυβέρνηση “να θέσουν υπό κρατικό έλεγχο”, όπως και το νερό αλλά και την ενέργεια.

Το κόμμα και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, αναδείχθηκαν στην Ισπανία από το κίνημα διαμαρτυρίας των «Αγανακτισμένων» (και ναι για όσους δεν θυμούνται είχαν αγαστή συνεργασία με τους εδώ... «αγανακτισμένους» που στο Σύνταγμα μιλούσαν για σεισάχθεια, και όλα όσα προσπαθούν σήμερα να ξεχάσουν οι κυβερνώντες του ΣΥΡΙΖΑ)

Το 2011 γέμιζαν τις πλατείες. Όπως και εδώ. Και μπήκαν στην πολιτική. Όπως και εδώ. Ήθελαν να μετατρέψουν την αγανάκτηση σε μια ριζοσπαστική πολιτική αλλαγή. Και δήλωναν τότε ότι πρέπει να αντιδράσουν όλοι, ειδικά οι χιλιάδες Iσπανοί που έχαναν τα σπίτια τους. Όπως και εδώ.

Άλλωστε οι σχέσεις με τους εδώ αγανακτισμένους, μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ και τώρα Κυβέρνηση ήταν στενές. Ο ηγέτης των Podemos, ασυμβίβαστος με κοτσίδα και κυρίως χωρίς γραβάτα είχε έρθει και στην Ελλάδα.

Έκοψε αργότερα κατηγορώντας μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρας πως υποτάχθηκε. Ο ίδιος ανένταχτος συνέχισε την αντίσταση κατά των κακών φιλελεύθερων, αστών. Κατά της μπουρζουαζίας, της Ελίτ με τα λεφτά και τα ακίνητα.

Άλλωστε το σπίτι το αγόρασε για την οικογένεια. Και έγινε σάλος στην Ισπανία. ΟΙ εδώ ηγέτες των αγανακτισμένων δεν μπήκαν σε αυτή τη διαδικασία. Δεν χρειάστηκε. Από ακίνητα άλλο τίποτα. Και τα προάστια γεμάτα στελέχη.

Τελικά η λέξη Podemos απέκτησε νόημα. Σύντροφοι ΜΠΟΡΟΥΜΕ.