Η αριστερά θέλει ρήξεις. Εμείς μεταρρυθμίσεις

του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Οι καλλιτέχνες των οποίων το πελατολόγιο ανήκει στον χώρο της αριστεράς, οι εναπομείναντες αυτοαποκαλούμενοι αριστεροί διανοούμενοι και το ευρύτερο συριζαϊκό ρεύμα, δίνουν όλοι μαζί τις τελευταίες σκληρές μάχες οπισθοφυλακής και χαρακωμάτων, απέναντι στο αύριο. Προσπαθούν να καλλιεργήσουν ένα γόνιμο έδαφος για ρήξεις, για συγκρούσεις, για χαοτικές καταστάσεις και ανατροπές.

Η τελευταία δήλωση μιας τραγουδίστριας αυτού χώρου, την οποία όλοι δηλώνουν ότι σέβονται για τους αγώνες της, είναι ενδεικτική του κλίματος που επιχειρείται να επιβληθεί. "...Ελπίζω σε μια μεγάλη, ωραία εξέγερση, η οποία δυστυχώς δεν θα είναι ούτε αναίμακτη ούτε πολιτισμένη. Θα είναι άγρια...".

Έχουν πάψει οι δηλώσεις αυτές να είναι γραφικές. Γίνονται σκόπιμα, για να υποδαυλίσουν το καταρρακωμένο ηθικό της συριζαϊκής λογικής, μετά από την εκλογική της ήττα και από την εξαφάνιση της από την ατζέντα της καθημερινότητας. Γίνονται σκόπιμα, πίσω από τον μανδύα του “πολιτισμού” και της “διανόησης” για να υποστηρίξουν, όσα εξόφθαλμα και κραυγαλέα, δεν μπορούν να θέσουν επίσημα οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός από την αριστερά που επιδιώκει ρήξεις, έχουμε και τις κλασσικές οπισθοδρομικές δυνάμεις, που τραβούν χειρόφρενο προσπαθώντας να διατηρήσουν στην επικαιρότητα τη δική τους ατζέντα. Μια ατζέντα που περιλαμβάνει στην ημερήσια διάταξη της, πρωτοσέλιδα όπως “ΟΠΕΚΑ, Επίδομα παιδιού 2019, πως να το πάρετε”, “Κοινωνικό μέρισμα, πότε να υποβάλετε τις ενστάσεις”, “Επίδομα ενοικίου, πως να το διεκδικήσετε”, “ΟΑΕΔ, πως να κερδίσετε μια θέση στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας” και πολλά άλλα.

Μπορεί να χρησιμοποιούνται διαφορετικές μέθοδοι, από τις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης. Το οπλοστάσιο τους διαθέτει διάφορα ιδεολογικά και όχι μόνο, όπλα.Β  Όμως ο στόχος παραμένει κοινός. Και είναι, το να μην αλλάξει έστω και το παραμικρό. Να μην γίνει καμία αλλαγή και να μην προωθηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Και από τη άλλη είμαστε εμείς, που πιστεύουμε βαθιά στις μεταρρυθμίσεις. Και που γνωρίζουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνονται γρήγορα. Έτσι ώστε, ο πόνος που προκαλείται από τις αλλαγές να ξεχνιέται άμεσα, μπροστά στα θετικά αποτελέσματα που ακολουθούν. Όταν καθυστερούν, τότε το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην άρνηση και στην αμφιβολία και στο τέλος καλλιεργείται μόνο αντίδραση και επέρχεται κόπωση άνευ αποτελέσματος.

Όσο καθυστερούν οι μεταρρυθμίσεις και δεν διαχέεται το μήνυμα της αλλαγής σελίδας της χώρας, τόσο παρέχεται η δυνατότητα να κτισθούν ισχυρές αντιστάσεις από τα οργανωμένα συμφέροντα ολόκληρων ομάδων πολιτών, που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Οι αλλαγές σε τομείς όπωςΒ  είναι το Ασφαλιστικό, η Υγεία και η Παιδεία πρέπει να συντελεστούν χωρίς ίχνος υπερβολής, χθες.

Και φυσικά, μεταρρύθμιση δεν είναι η εξαγγελία της αύξησης των συντάξεων, ούτε η αλλαγή του περιεχομένου της σχολικής εορτής των τριών Ιεραρχών. Ζητούνται βαθιές τομές σε τρία πεδία που οι πάντες αποδέχονται πως χρήζουν αλλαγών. Πιο πρόσφορο έδαφος, δεν έχει ξαναϋπάρξει στην ιστορία. Οι πολίτες επιζητούν οι ίδιοι με επιμονή να αλλάξει το νωθρό και ανίκανο περιβάλλον. Όμως η κυβέρνηση διστάζει και δίνει χώρο στις δυνάμεις της κρατικίστικης συντήρησης και του αριστερού μπάχαλου.

Όταν τα παγιωμένα συμφέροντα και οι αναχρονιστικές αντιλήψεις που επιδιώκουν την οπισθοδρόμηση, κινούνται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα από τις εκσυγχρονιστικές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, τότε τα πράγματα δεν πάνε καλά. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγέςΒ  στην δημόσια διοίκηση, στο κράτος δικαίου, στο άνοιγμα των αγορών και στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, τώρα που είναι ακόμα νωρίς και διαθέτει μια ευρύτατη κοινωνική στήριξη. Αλλιώς το παιχνίδι θα χαθεί.

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.