Η αποξένωση και απόκλιση της χώρας, από τον πραγματικό κόσμο

Η αποξένωση και απόκλιση της χώρας, από τον πραγματικό κόσμο

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου*

Παρακολουθώντας μέσω διαδικτύου ένα συνέδριο για την απασχόληση τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη και για τις τάσεις που διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας, γεύθηκα για πολλοστή φορά την πικρή γεύση της αποξένωσης της χώρας μας από τον υπόλοιπο κόσμο και την απόκλιση μας από την κοινή ευρωπαϊκή πορεία.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις και τις μελέτες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο αυτό, το 60% των επαγγελμάτων της επόμενης 25ετίας δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί. Ταυτόχρονα για το 60% των θέσεων εργασίας, δεν μπορεί να προσδιοριστεί το αντικείμενο τους και οι προδιαγραφές τους. Με δυο λόγια είναι αδύνατον να περιγραφεί το “job description” της επόμενης γενιάς.

Επιπλέον διαπιστώθηκε πως τα Πανεπιστήμια αδυνατούν να ακολουθήσουν σε μεγάλο βαθμό τις ταχύτατες εξελίξεις στους χώρους εργασίας, στις απαιτήσεις της αγοράς και στις γνώσεις και τα προσόντα που απαιτούνται στο άνοιγμα των νέων θέσεων εργασίας. Έτσι οι εταιρίες καταφεύγουν στη εσωτερική εκπαίδευση και στην μέσω διαδικτύου εκπαίδευση των στελεχών τους σε ειδικά courses που παρέχονται από μεγάλα διεθνή Πανεπιστήμια, που δίνουν εξειδικευμένες γνώσεις, μέσω ευέλικτων δομών.

Οι σημερινοί κυνηγοί κεφαλών ανεύρεσης στελεχών, οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού των εταιριών, οι νέοι φοιτητές αλλά και όσοι βγαίνουν στη αγορά εργασίας, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πραγματική ”επανάσταση” που φέρνει ανατροπές στα επαγγέλματα, στις θέσεις εργασίας, στις εργασιακές δομές και στους τρόπους παροχής υπηρεσιών. Η παγκοσμιοποίηση, η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, η ανάδυση καινοτόμων δραστηριοτήτων αναδεικνύουν την ανάγκη για νέες βασικές δεξιότητες, πέραν των καθαρά ακαδημαϊκών προσόντων και τίτλων. Αυτές οι δεξιότητες που συνηθίζεται να αναφέρονται ως “soft skills”, είναι αυτές που θα επιτρέψουν στους εργαζόμενους να προσαρμόζονται περισσότερο στις αλλαγές και στις απαιτήσεις των καιρών. Τα ”soft skills” συχνά αποκαλούνται και ”people skills”, ”social skills” ή ”interpersonal skills”. Σε αντίθεση με τα ”hard skills”, τα οποία περιγράφουν το σύνολο των τεχνικών ικανοτήτων ενός ατόμου που χρησιμοποιεί για να διεκπεραιώσει μια σειρά συγκεκριμένων εργασιών στα πλαίσια ενός μόνο επαγγέλματος, τα ”soft skills” εφαρμόζονται ευρέως σε πολλά διαφορετικά επαγγέλματα και πεδία, καθώς είναι δεξιότητες που σχετίζονται με την συμπεριφορά και όχι με τις γνώσεις.

Αυτές οι ήπιες και μη ακαδημαϊκές δεξιότητες, είναι πιο προσωπικές και είναι αυτές που κάνουν ένα άτομο πιο ολοκληρωμένο και ιδιαίτερα περιζήτητο από τους εν δυνάμει εργοδότες. Ως τέτοιου είδους δεξιότητες, χαρακτηρίζονται η αυτοπεποίθηση του εργαζόμενου μέσα στο χώρο εργασίας, το πάθος με το αντικείμενο εργασίας, η προσαρμοστικότητα στις αλλαγές και στα διαφορετικά περιβάλλοντα, η θέληση για μάθηση και βελτίωση, η ομαδικότητα και η επικοινωνία.

Αναπόφευκτες οι συγκρίσεις με το εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό σύστημα της χώρας μας, το οποίο εις πείσμα των καιρών εξυπηρετεί τα συμφέροντα των συνδικαλιστών καθηγητών, των κομματικών μηχανισμών και των ντόπιων κοινωνιών που βιοπορίζονται μέσω της πανσπερμίας των Πανεπιστημίων σε όλη την επικράτεια. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που παραπέμπουν στο 1980, οι ειδικότητες που ήδη έχουν ξεπεραστεί και η συνεχής και μαζική παραγωγή πτυχιούχων άνευ γνώσεων και σύγχρονης εξειδίκευσης, εγγυώνται τη συνέχιση της απόκλισης της Ελλάδας από τις δυτικές κοινωνίες. Τα τσαντίρια, το εμπόριο ναρκωτικών και το λαθρεμπόριο στους χώρους των Πανεπιστημίων, μαζί με το ξεπερασμένο τοτέμ του “ασύλου”, αποτελούν τα απόλυτα εργαλεία για την αποξένωση της παιδείας, της κοινωνίας και των εγχώριων εξελίξεων, από το ψηφιακό τσουνάμι που αλλάζει τα πάντα στο πέρασμα του.


*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.