Η απότομη ενηλικίωση του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε στη γήρανση του

Η απότομη ενηλικίωση του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε στη γήρανση του

Του Βασίλη Κεγκέρογλου

Έκπληξη προκαλούν πρόσφατες δηλώσεις προβεβλημένου στελέχους και πρώην υπουργού της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ αναγκαστήκαμε να ενηλικιωθούμε απότομα». Συνήθως η έκφραση αυτή χρησιμοποιείται ως δηλωτική της μεταμέλειας για τις προηγούμενες θέσεις που πρέσβευε ο ξαφνικά ενηλικιωθείς, αλλά και του κόστους το οποίο υπέστη από την απότομη ενηλικίωση, δηλαδή την προσγείωση στην πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση η έκφραση αυτή χρησιμοποιείται απολογητικά.

Αντιθέτως, για τον ΣΥΡΙΖΑ το κόστος της ξαφνικής ενηλικίωσης μεταφράζεται σε κόστος για την κοινωνία, την οικονομία και τους θεσμούς. Μεταφράζεται σε μαζικούς διορισμούς ακατάλληλων πλην όμως καλοπληρωμένων «ημετέρων» που διαθέτουν κομματικά φρονηματικά πιστοποιητικά, σε ιδεοληπτικές εμμονές που οδηγούν σε ένα αλλοπρόσαλλο μείγμα άκριτης αποδοχής και διακηρυκτικής παρεμπόδισης μνημονιακών υποχρεώσεων και σε έναν διαρκή εμποτισμό της ελληνικής κοινωνίας σε κάθε είδους λαϊκισμό.

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ενηλικιωθεί, εμφανίζεται στο προσκήνιο η γενιά των εκατό ευρώ ως αποτέλεσμα αυτής της αγωνιώδους και κοπιώδους προσπάθειας. Καθ' όλη την προηγούμενη δεκαετία, ο λαϊκισμός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απευθυνόταν σαγηνευτικά στη γενιά των 700 ευρώ και πρωτοστατούσε σε κάθε είδους κινητοποιήσεις με σύνθημα να ζήσει αυτή η γενιά ένα καλύτερο μέλλον. Σήμερα αυτή η γενιά αποτελεί μακρινό παρελθόν, αφού δυστυχώς έχουμε φτάσει στη γενιά των 100 ευρώ, παρά τις διαρκείς κυβερνητικές υποσχέσεις για ανάκαμψη της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΕ, αλλά και του επίσημου συστήματος ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας, στην Ελλάδα του 2016 υπάρχουν 343.760 εργαζόμενοι με μηνιαίες μεικτές αποδοχές μεταξύ εκατό και τετρακοσίων ευρώ. Επίσης, 500.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα λαμβάνουν αποδοχές κάτω των 360 ευρώ. Παράλληλα, περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για χρονικό διάστημα που ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τους δέκα μήνες. Η απασχόληση έχει μειωθεί κατά 53%, ενώ ένας στους δύο μακροχρόνια ανέργους βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας για πάνω από ένα έτος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, επίδομα ανεργίας λαμβάνουν μόνο δύο στους δέκα ανέργους, ενώ κατά κανόνα οι όποιες νέες προσλήψεις είναι μερικής απασχόλησης.

Στο επίπεδο της λειτουργίας των θεσμών τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Η κυβέρνηση βάσισε την προσπάθεια ολοκληρωτικού ελέγχου επί του τηλεοπτικού τοπίου και της ενημέρωσης των πολιτών, σε έναν αντισυνταγματικό νόμο, όπως αποφάνθηκε πλέον οριστικά το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ύψιστο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, που από το ίδιο το Σύνταγμα έχει ανατεθεί στο Κοινοβούλιο, ανατίθεται από τον κ. Τσίπρα σε «λαϊκές επιτροπές» και ομάδες κομματικών ακτιβιστών που θυμίζουν νοοτροπίες ολοκληρωτισμού. Η διαχείριση των εθνικών θεμάτων και θεμάτων με μεγάλη σημασία για την πορεία της χώρας, όπως το προσφυγικό – μεταναστευτικό, γίνεται με μεγάλη προχειρότητα που αγγίζει τα όρια της ανευθυνότητας.

Τα αδιέξοδα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, είναι συνεχή. Οι όποιες πρωτοβουλίες του, όταν δεν είναι υστερόβουλες, είναι προφανώς ατελέσφορες και δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι επιχειρούν να επιλύσουν. Συνεχή αδιέξοδα, στο χρέος, στις τηλεοπτικές άδειες, στην πραγματική οικονομία, στη λειτουργία του κράτους και των θεσμών. Το κομματικό κράτος που μεθοδικά στήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δίνει πλέον την εντύπωση έκνομης πολιτείας.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν το κόστος της απότομης ενηλικίωσης του ΣΥΡΙΖΑ που πληρώνει όμως η πραγματική οικονομία και η κοινωνία και όχι τα παιδιά του κομματικού σωλήνα που κυβερνούν σήμερα τη χώρα. Αυτοί συνεχίζουν απτόητοι να μετέχουν στη μέθη που τους έχει προκαλέσει η εξουσία, αδιαφορώντας για τις συνέπειες της τραγικής ανεπάρκειάς τους.

Όμως φαίνεται ότι δεν ενηλικιώθηκαν απλώς, αφού σ' αυτή τη περίπτωση θα έπρεπε να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν όπως πράττουν φυσιολογικά οι ενήλικες. Πέρασαν στη γήρανση και μάλιστα απότομα. Ως αποτέλεσμα, στέρεψαν από προοδευτικές ιδέες και απώλεσαν τη δημοκρατική συμπεριφορά, παλιμπαιδίζοντας κατά περιόδους με ζημιά για τη χώρα και πρόσθετα βάρη για τους πολίτες και την κοινωνία.

 *Ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου είναι Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης