Η απόφαση της Ντόρας

Άκουσα με ικανοποίηση τη δήλωση της Ντόρας για την εκ νέου υποψηφιότητα της με σταυρό στα Χανιά. Επειδή δε αγαπώ πολύ τον τόπο μου και ουσιαστικά ζω σ’ αυτόν (μόνο τα Σαββατοκύριακα ανεβαίνω πια στην Αθήνα για να κάνω τις εκπομπές μου), θεωρώ ότι η παρουσία της Ντόρας στα Χανιά, είναι παραπάνω από απαραίτητη. Ο συγκροτημένος και νηφάλιος λόγος της, το πολιτικό της βάρος και η μακροχρόνια εμπειρία της αποτελούν μεγάλο ατού για την πολιτική μας σκηνή. Για τα Χανιά ένα παραπάνω.

Δε θέλω να φανώ τοπικιστής, αλλά η πολιτική προσφορά των Χανίων στα ελληνικά πολιτικά πράγματα είναι ανεκτίμητη. Ούτε εμείς οι Χανιώτες (με τις διαρκείς μικροδιαμάχες μας και τα τοπικά ψευτογινάτια μας) δεν έχουμε συνειδητοποιήσει την προσφορά του τόπου μας στη χώρα. Σε εκατό χρόνια ελεύθερου βίου της Κρήτης, τα Χανιά έδωσαν στην Ελλάδα τέσσερις κορυφαίους πρωθυπουργούς. Τρεις είναι θαμμένοι στο Ακρωτήρι (Ελευθέριος Βενιζέλος, Σοφοκλής Βενιζέλος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης) και ένας βρίσκεται σήμερα στο Μαξίμου (Κυριάκος Μητσοτάκης).

Δε νομίζω ότι υπάρχει άλλη περιοχή της χώρας (πλην της πολυάνθρωπης Αττικής) που έχει τέτοια πολιτική προϊστορία και μάλιστα στα διπλάσια (από τα εκατό της Κρήτης) χρόνια ζωής του ελληνικού κράτους. Οι Σέρρες βγάλανε έναν Καραμανλή και το χουν (δικαίως) περί πολλού, η Αχαΐα δυο Παπανδρέου και μας το λένε συνέχεια (κι αυτοί δικαίως). Ε τότε, τι να πούμε κι εμείς οι Χανιώτες με τέσσερις συν έναν (ή μάλλον μία);

Διότι η Ντόρα είναι η πέμπτη της ιστορικής αυτής βεντάλιας, ένα σκαλί (τυπικά) πιο κάτω από τους άλλους που χρημάτισαν πρωθυπουργοί. Το πολιτικό της βιογραφικό είναι ο αδιάψευστο μάρτυρας. Στα σημερινά Χανιά λοιπόν, με την τόσο μεγάλη προσφορά και ιστορία, αξίζει ένα υψηλό επίπεδο εσωτερικού πολιτικού διαλόγου αλλά και η αίγλη μιας εκπροσώπησης με μέγιστο ειδικό βάρος. Η Ντόρα τα εξασφαλίζει αυτά για τον τόπο, δείτε πως την αντιμετωπίζουν άπαντες όταν βγαίνει στις τηλεοράσεις και πως κρέμονται όλοι από τα χείλη της όταν μιλά, είτε για τα εξωτερικά είτε για τα εσωτερικά θέματα.

Είναι κρίμα να αναλώνεται ο πολιτικός διάλογος στα Χανιά σε μικρότητες και ψευτορουσφετολογικά καυγαδάκια. Ο τόπος μας αξίζει πολλά παραπάνω απ’ αυτό. Είναι επίσης κρίμα να ταυτίζονται τα Χανιά (στα μάτια της υπόλοιπης Ελλάδας) με την ανερμάτιστη συμπεριφορά του Παυλή. Να λοιπόν γιατί η παρουσία της Ντόρας ως βουλευτή Χανίων είναι ακόμα πιο απαραίτητη.

Ένα παραπάνω που η περιπέτεια της υγείας της απέδειξε και τα ψυχικά της αποθέματα. Οποιοσδήποτε άλλος μάλλον θα εγκατέλειπε, αυτή μετατρέπει τα ζόρια της σε εσωτερική δύναμη. Τη συγχαίρω και τη στηρίζω ανεπιφύλακτα.