«Η απλή αναλογική είναι βόμβα στα θεμέλια της αυτοδιοίκησης»

«Η απλή αναλογική είναι βόμβα στα θεμέλια της αυτοδιοίκησης»

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός μιλάει στον «Φ» για την απόφασή του να διεκδικήσει και πάλι την εκλογή του στη διοίκηση της περιφέρειας. Αναφέρεται στην αντιπαραγωγική θητεία της κας Δούρου και στην υποκριτική της στάση στον ΧΥΤΥ του Γραμματικού. Τέλος επισημαίνει τον κίνδυνο της απλής αναλογικής, θεωρώντας ότι θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λήψη των αποφάσεων.

Συνέντευξη στον Ανδρέα Ζαμπούκα

- Ναι ή όχι στο κομματικό χρίσμα; Το γεγονός πως έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και περιφερειάρχη Αττικής ΣΥΡΙΖΑ δεν λειτούργησε θετικά;

Καιρός είναι πλέον η αυτοδιοίκηση να απεξαρτηθεί από τα κόμματα και την κεντρική πολιτική σκηνή και να διεκδικήσει την ουσιαστική αυτονομία της. Αργά ή γρήγορα θα το καταλάβουν όλοι. Αναφέρατε το παράδειγμα της Περιφέρειας Αττικής. Δείτε πώς η ιδιότητα αυτοδιοικητικού και κομματικού στελέχους μπορεί να είναι μέχρι και ολέθρια.

Έχουμε την κυρία Δούρου, η οποία είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και συγχρόνως περιφερειάρχης. Ποια ιδιότητα θα έπρεπε να υπερισχύει από τις δύο, όταν υπάρχει σύγκρουση στρατηγικών επιλογών και διεκδικήσεων, μεταξύ κόμματος και περιφέρειας; Τα αποτελέσματα αυτής της συνύπαρξης στην περίπτωση της Αττικής ήταν τραγικά και οι πολίτες τα βίωσαν με οδυνηρό τρόπο. Είχα πει στην κυρία Δούρου, από την πρώτη ημέρα, ότι δύο καρπούζια δεν χωρούν κάτω από την ίδια μασχάλη. Δυστυχώς, δικαιώθηκα.

- Στην περίπτωση του κ. Πατούλη; Ποια είναι η άποψή σας;

Θα πω τα ίδια και για τον κ. Πατούλη. Πρόκειται για μια ευκαιριακή υποψηφιότητα, στην περιφέρεια, την οποία αφενός δεν γνωρίζει και αφετέρου θέλει να τη χρησιμοποιήσει ως πολιτικό εφαλτήριο. Σας θυμίζω, για να δείτε πόσο υποτιμητικά αντιμετωπίζουν κάποιοι τους θεσμούς και τους πολίτες, ότι η προεκλογική εκστρατεία του κ. Πατούλη ξεκίνησε από τον Δήμο της Αθήνας, όπου ήταν υποψήφιος.

Μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου ήταν ανένδοτος με δημόσιες δηλώσεις ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων. Μάλιστα είχε ξεκινήσει οργανωμένη προεκλογική εκστρατεία. Όταν του έκλεισαν από τη Ν.Δ. την πόρτα, συνέχισε σαν να μην τρέχει τίποτα στην Περιφέρεια Αττικής. Πείτε μου εσείς, προσβάλλει ή δεν προσβάλλει τον θεσμό της περιφέρειας και τους πολίτες της Αττικής;

- Ναι, αλλά και εσείς δεν είστε κομματικός υποψήφιος;

Ποτέ στα δεκαεπτά χρόνια θητείας μου στην αυτοδιοίκηση δεν φόρεσα δύο καπέλα. Είχα την πολιτική μου αναφορά, αλλά την άφηνα έξω από την πόρτα της περιφέρειας. Αυτό θα κάνω και τώρα. Η υποψηφιότητά μου είναι μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα. Θυμίζω ότι στις προηγούμενες εκλογές με στήριξαν 800.000 πολίτες, που προφανώς δεν ήταν ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ. Το χρίσμα μου το έδωσε η κοινωνία της Αττικής!

- Γιατί πάλι στην Περιφέρεια Αττικής και όχι στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Γιατί από την Περιφέρεια Αττικής δεν έλειψα ούτε μέρα. Και στις καλές και στις δύσκολες στιγμές. Κόντρα στην παράδοση που λέει ότι μια μεγάλη περιφέρεια, όπως η Περιφέρεια Αττικής, ή ένας μεγάλος δήμος, είναι σκαλί για να περάσεις στην κεντρική πολιτική σκηνή. Μέχρι σήμερα δεκάδες στελέχη που πέρασαν από την Περιφέρεια Αττικής ή τον δήμο της Αθήνας έκαναν πράξη τις πολιτικές φιλοδοξίες τους, εγκαταλείποντας την αυτοδιοίκηση. Στελέχη που είναι αρχηγοί κομμάτων, πρόεδροι της Βουλής, υπουργοί κ.λπ.

Προσωπικά δεν θα το έκανα, παρότι μου δόθηκαν ευκαιρίες και μου έγιναν σοβαρές προτάσεις. Σέβομαι την ψήφο των πολιτών. Και το έχω αποδείξει με το έργο που έχω αφήσει στην περιφέρεια. Ενα έργο που κινδυνεύει να χαθεί από τον ερασιτεχνισμό, τις ιδεοληψίες και κυρίως την άγνοια σε σημαντικά θέματα από την κυρία Δούρου. Δείτε τι γίνεται σήμερα με τα σκουπίδια και τα λύματα!

- Αλήθεια τι γίνεται με τα σκουπίδια; Γιατί το Γραμματικό κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια νέα Κερατέα;

Θυμίζω ότι η κα Δούρου επί μήνες προεκλογικά και μετεκλογικά υποκινούσε τους κατοίκους του Γραμματικού σε ξεσηκωμό. Τώρα αποφάσισε να λειτουργήσει το έργο νύχτα. Οι κάτοικοι όμως δεν είναι κορόιδα, ούτε αφελείς. Τους παραμύθιασε, τους φλόμωσε στο ψέμα, τους εξαπάτησε και αντιδρούν. Δυστυχώς το Γραμματικό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Το 2014 η κα Δούρου παρέλαβε από εμάς ένα πρόβλημα δεκαετιών υπό επίλυση. Το 2019 το μόνο που παραδίδει είναι έναν αόριστο και προβληματικό στην εφαρμογή του σχεδιασμό και τις τοπικές κοινωνίες στα κάγκελα. Η περίπτωση του Γραμματικού αναδεικνύει τον ανέντιμο, ανήθικο και καταστροφικό, εν τέλει, τρόπο με τον οποίο η σημερινή διοίκηση χειρίστηκε το φλέγον για την Αττική ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

- Γιατί να σας ξαναψηφίσουν οι πολίτες;

Γιατί τώρα ξέρουν και κάνουν τις συγκρίσεις. Ποιο ήταν το έργο του Γιάννη Σγουρού στην περιφέρεια και ποιο ήταν το έργο που θα αφήσει η κα Δούρου. Ξέρουν πως ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, ήμουν δίπλα στον πολίτη. Οπότε χρειάστηκε, η περιφέρεια ήταν παρούσα. Ακόμη και στις χειρότερες θεομηνίες. Γιατί δουλεύαμε ατέλειωτες ώρες για να υπάρχει το αποτέλεσμα που θα διασφάλιζε τη ζωή και την περιουσία των πολιτών. Δεν πρέπει οι πολίτες να νιώσουν ξανά απροστάτευτοι.

- Τέλος, πώς πιστεύετε ότι θα λειτουργήσει η απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Πρόκειται για μια επιλογή της κυβέρνησης που μοναδικό σκοπό έχει να νοθεύσει τη λαϊκή βούληση, όσο και αν αυτό ακούγεται οξύμωρο. Προκειμένου να υπάρχουν αύριο και να λειτουργούν εκβιαστικά ως μειοψηφίες, τοποθέτησαν βόμβα στα θεμέλια της αυτοδιοίκησης. Ο καθένας που θα έχει οικονομικό ή άλλο συμφέρον, θα είναι σε θέση να παρεμβαίνει εκβιαστικά και να επηρεάζει τις τελικές αποφάσεις. Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να καταργήσει τον «Κλεισθένη».

Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο Τρίτης 22 Ιανουαρίου