Η απαγόρευση της μπούρκας, το λουκέτο στο Carrefour, τα τρόφιμα από την Τουρκία, οι τιμές της αγροτικής γης και οι ιδιωτικές φυλακές

Η απαγόρευση της μπούρκας, το λουκέτο στο Carrefour, τα τρόφιμα από την Τουρκία, οι τιμές της αγροτικής γης και οι ιδιωτικές φυλακές

Επιμέλεια: Δημήτρης Μπέλλος

Απαγόρευση της μπούρκας σε βουλγαρική πόλη

Η πόλη Πάζαρτζικ της νότιας Βουλγαρίας έγινε η πρώτη βουλγαρική πόλη που απαγόρευσε την χρήση μπούρκας σε δημόσιους χώρους.

H αλλαγή στους δημοτικούς κανονισμούς έγινε  με 39 ψήφους υπέρ και 2 κατά. 

Με τον όρο δημόσιοι χώροι εννοούνται  και τα πάρκα και τα δημόσια μέσα μεταφοράς και όχι μόνο τα δημόσια κτήρια όπως  είχε αρχικά προταθεί. Η αστυνομία της πόλης είχε ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης θεωρώντας ότι η μπούρκα δυσκολεύει τον έλεγχο ατόμων για την ασφάλεια των πολιτών.

Η απαγόρευση δεν ισχύει μόνο σε περίπτωση περίθαλψης λόγω ασθενείας, σε ιδιωτικούς χώρους καθώς και σε χώρους λατρείας.

Σε περίπτωση παραβίασης του νόμου υπάρχει πρόστιμο 300 λέβα(150 ευρώ) και σε κάθε επαναληπτική παραβίαση 1000 λέβα (500 ευρώ).

H επόμενη πόλη που ετοιμάζεται να περάσει παρόμοιο νόμο είναι η γειτονική και 2η σε μέγεθος πόλη της Βουλγαρία Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη).

 

Προσωρινό κλείσιμο καταστήματος Carrefour στην Βουλγαρία

Την προσωρινή διακοπή εργασιών του καταστήματος Carrefour της εταιρείας Μαρινόπουλος στο Mall της πόλης Ρούσε στα σύνορα με την Ρουμανία ανακοίνωσε στις 27/4 η εταιρεία που διαχειρίζεται το Mall συμπληρώνοντας ότι αυτό έγινε για ανεξάρτητους από το Mall λόγους.

Αν και η ανακοίνωση μιλάει για προσωρινή διακοπή των εργασιών, οι υπεύθυνοι λειτουργίας του εμπορικού κέντρου δήλωσαν ότι θα κάνουν το καλύτερο δυνατό ώστε το συντομότερο οι επισκέπτες του Mall να έχουν στην διάθεσή τους κατάστημα τροφίμων.

Αυτό είναι το μοναδικό κατάστημα της αλυσίδας στην πόλη Ρούσε ενώ στην ιστοσελίδα της εταιρείας Carrefour στην Βουλγαρία  συνεχίζει να υπάρχει στον κατάλογο των καταστημάτων  το κατάστημα στο Ρούσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 9 Μαΐου λήγει η προθεσμία κατάθεσης προσφορών για τα περιουσιακά στοιχεία της Μαρινόπουλος στο Mall της Σόφιας που περιλαμβάνουν εκτός από το μεγαλύτερο κατάστημα Carrefour ποσοστό επί χώρων του Mall όπως αποθήκες και παρκινγκ με τιμή εκκίνησης τα 16,15 εκατομμύρια ευρώ.

Στην κορύφωση της επιχειρηματικής της δραστηριότητας η Μαρινόπουλος είχε 20 καταστήματα ενώ τώρα έχει-ακόμη-7.

 

250 Εκατομμύρια Ευρώ έχει επενδύσει η Coca-Cola στην Βουλγαρία

Τον Ιούνιο ξεκινάει η λειτουργία του νέου εργοστασίου εμφιάλωσης νερού της Coca Cola στο χωριό Μπάνκια ,17 χιλιόμετρα από την Σόφια θα λειτουργήσει .

Συνολικά η εταιρεία έχει επενδύσει 250 εκατομμύρια ευρώ στην Βουλγαρία, όπως ανακοίνωσε ο Σβετοσλαβ Ατανάσοβ, εκτελεστικός διευθυντής της Coca Cola HBC Βουλγαρίας.

Στην Βουλγαρία η εταιρεία παράγει και προωθεί στην κατανάλωση 320 εκατομμύρια αναψυκτικών ετησίως.

Τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται στην Σόφια, τα 2 παραγωγικά κέντρα στην Μπάνκια και το Κόστινμπροντ ενώ έχει και 7 βασικά σημεία διανομής στην χώρα.

Για κάθε ευρώ που πηγαίνει στην εταιρεία αυτή επιστρέφει στην Βουλγαρία 60 λεπτά συμπλήρωσε ο Ατανάσοβ.

Σύμφωνα με τον ίδιο το 2015 ήταν μια καλή οικονομικά χρονιά γιατί η πολιτική σταθερότητα έφερε κοινωνική σταθερότητα κάτι απαραίτητο για τον τελικό καταναλωτή.

Όσο η εμπιστοσύνη για την χώρα θα ανεβαίνει τόσο θα απαντάνε με επενδύσεις οι ξένοι και βούλγαροι επενδυτές.

Υπάρχει μία θετική αίσθηση ότι οι επενδύσεις το 2016 θα αυξηθούν και η οικονομία θα αναπτυχθεί περισσότερο.

 

Η Βουλγαρία εισάγει το 75-80% των τροφίμων που καταναλώνει

Τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στοιχίζουν στην Βουλγαρία οι εισαγωγές τροφίμων. Αυτό δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ο πρόεδρος της επιτροπής για την γεωργία του βουλγαρικού κοινοβουλίου Ρούμεν Χρίστοβ.

Σύμφωνα με τον βουλευτή η χώρα εισάγει περίπου το 75-80% των τροφίμων που καταναλώνει, φέρνοντας φρούτα και λαχανικά και από τρίτες χώρες όπως η Τουρκία και η Ιορδανία.   Είναι προσβλητικό η Βουλγαρία να καταναλώνει τόσα πολλά εισαγόμενα φρούτα και λαχανικά, δήλωσε.

Επίσης εξέφρασε ανησυχίες για τα τρόφιμα που μπαίνουν στην χώρα μια και όπως δήλωσε η βουλγαρική επιτροπή τροφίμων είναι πολύ φορτωμένη και δεν έχει την δυνατότητα να ελέγξει ξεχωριστά κάθε παρτίδα τροφίμων που έχει εισαχθεί ήδη στην χώρα.

Η λύση σύμφωνα με τον βουλευτή είναι ο μεγαλύτερος έλεγχος στα σύνορα από τον βουλγαρικό ΕΦΕΤ ο οποίος πρέπει να ανεβάσει το επίπεδο των λειτουργιών του.

 

Οι τιμές της αγροτικής γης στην Βουλγαρία το 2015

Αύξηση 7% σε σχέση με το 2014 παρουσίασε η μέση τιμή αξίας της αγροτικής γης στην Βουλγαρία το 2015 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Βουλγαρικής εθνικής στατιστικής αρχής.

Έτσι η μέση τιμή στρέμματος το 2015 φτάνει περίπου τα 366 ευρώ ανά στρέμμα.

Η μεγαλύτερη αύξηση (9%) υπήρξε στην γη καρποφόρων δέντρων ενώ μεγάλη μείωση παρουσιάστηκε στην αγροτική γη με αμπέλια με 24,8%.

Γεωγραφικά την υψηλότερη τιμή έχει η αγροτική γη στην Βορειοανατολική Βουλγαρία με 520 ευρώ ανά στρέμμα ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με το 2014 παρουσιάσθηκε στην Νοτιοανατολική Βουλγαρία με 25%.

Από την άλλη η ενοικιαζόμενη αγροτική γη παρουσίασε αύξηση 2,4% σε σχέση με το 2014 και έφτασε τα 21 ευρώ ανά στρέμμα με την μεγαλύτερη αύξηση να παρουσιάζεται στους αμπελώνες με 50%.

Και εδώ πιο ακριβή είναι η γη στην Βορειοανατολική Βουλγαρία με 32 ευρώ ανά στρέμμα η οποία είναι 2 φορές ακριβότερη από την γη στην Νοτιανατολική Βουλγαρία όπου όμως ήταν μεγαλύτερη η ποσοστιαία αύξηση με 11,1%.

 

Αλλαγή στον τρόπο αγοράς κατοικίας στην Σόφια

Αλλαγή στα κριτήρια αγοράς ακινήτου στην Σόφια παρουσιάζεται τους πρώτους μήνες του 2016 σύμφωνα με ανάλυση εταιρείας ακινήτων.

Τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε τόση σημασία η περιοχή που βρισκόταν το ακίνητο αλλά η τιμή. Έτσι, ένα σπίτι καλής κατασκευής σε καλή τιμή πουλιόταν ανεξαρτήτως της περιοχής που βρισκόταν. Η διαφορά είναι ότι  τώρα παίζει μεγαλύτερη σημασία το σημείο που βρίσκεται το ακίνητο.

Επίσης κριτήρια που βάζουν πια οι αγοραστές είναι να ψάχνουν πρώτα σε περιοχές που ζούσαν μέχρι τώρα, είτε τους είναι γνωστές, είτε είναι κοντά στην δουλειά τους.

Στην περίπτωση που όμως δεν βρουν κάτι που να τους ικανοποιεί ως κατασκευή σε αυτές τις περιοχές , στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε περιοχές που τώρα κτίζονται για πρώτη φορά.

Αυτό έχει σχέση και με το γεγονός ότι οι αγοραστές δεν είναι πια τόσο σφιχτοί στα οικονομικά όρια που βάζουν για την αγορά ακινήτου και είναι έτοιμοι να αναλάβουν μεγαλύτερα δάνεια και για μεγαλύτερο διάστημα ώστε να πάρουν το νεόδμητο ακίνητο που πραγματικά θέλουν, ανεξαρτήτως αν είναι σε μια νέα πιο ακριβή γειτονιά και όχι στην παλιά τους.

Τέλος και από τα πρώτα στοιχεία του 2016 είναι φανερό ότι το ενδιαφέρον για νεόδμητα σπίτια όλο και αυξάνει σε μια χώρα που το 90% των κατοικιών έχουν κτισθεί πριν το 1990 με τα κατασκευαστικά κριτήρια της σοσιαλιστικής περιόδου ενώ το ενδιαφέρον είναι για νεόδμητα σπίτια με υψηλά κριτήρια κατασκευής.

 

Εμβάσματα 1,3 δις ευρώ στάλθηκαν στην Βουλγαρία το 2015

Σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς γραφείου για την αγροτική ανάπτυξη οι βούλγαροι εργαζόμενοι στο εξωτερικό επέστρεψαν στην χώρα ποσό περίπου 1.3 δις ευρώ κάτι που αποτελεί το 10% των ξένων …επενδύσεων στην χώρα το 2015!

Το 42% αυτού του ποσού-δηλαδή 500 εκατομμύρια ευρώ-είναι χρήματα που έστειλαν βούλγαροι εργαζόμενοι σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτι που σημαίνει ότι οι βούλγαροι εργαζόμενοι στην Ε.Ε στέλνουν πίσω στην πατρίδα τους πάνω από 44 εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα.

 

Μαζικές πωλήσεις ξενοδοχείων στην βουλγαρική Μαύρη θάλασσα

Μετά την εποχή της μαζικής κατασκευής τουριστικών καταλυμάτων και ξενοδοχείων ήρθε η ώρα για την πώληση τους, παραμονή της έναρξης της φετινής τουριστικής περιόδου.

Έτσι έχουν μπει αγγελίες για τις πωλήσεις περίπου 200 ακινήτων με τιμές που ξεκινάνε από 260 χιλιάδες ευρώ έως ένα εκατομμύριο στην περιοχή Καβαρνά , ενώ οι ακριβότερες αγγελίες έχουν μπει για ξενοδοχεία στην περιοχή του Σλάντσεφ Μπριάγκ στην περιοχή του Πύργου(Μπουργκάς).

Πολλά από τα ξενοδοχεία πάντως βγαίνουν στο σφυρί από δικαστικούς επιμελητές λόγω χρεών των ιδιοκτητών τους.

 

Μεγάλη αύξηση των βούλγαρων τουριστών τον Μάρτιο

Κατά σχεδόν 33% αυξήθηκαν οι Βούλγαροι τουρίστες που ταξίδεψαν στο εξωτερικό τον Μάρτιο του 2016 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015 σύμφωνα με τα στοιχεία της βουλγαρικής στατιστικής αρχής.

Τον Μάρτιο του 2016-που περιλαμβάνει την εθνική γιορτή της χώρας στις 3 του μήνα-ταξίδεψαν για τουρισμό στο εξωτερικό 92.800 βούλγαροι αυξημένοι κατά 33% σε σχέση με τους 69.400 τον αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Η Ελλάδα παρ΄ ότι κατά κανόνα είναι προορισμός για πάρα πολλούς βούλγαρους παρουσίασε πολύ μικρή αύξηση(μόνο 4%).

Βέβαια για ένα μεγάλο διάστημα του Μαρτίου τα αγροτικά μπλόκα που υπήρχαν στα σύνορα είχαν δημιουργήσει αρνητικό κλίμα στην γείτονα για την Ελλάδα Βουλγαρία με αποτέλεσμα μόνο 11.400 βούλγαροι τουρίστες να επισκεφθούν την χώρα μας τον Μάρτιο.

Από την άλλη πολύ μεγάλο ήταν το τουριστικό ρεύμα των γειτόνων προς την Γαλλία όπου τριπλασιάσθηκαν οι επισκέπτες όπως και προς την Σερβία, την FYROM και την Ρουμανία.

 

Έρχονται ιδιωτικές φυλακές στην Βουλγαρία

Πολύ σύντομα θα δοθούν για παραχώρηση φυλακές, μουσεία, στάσεις λεωφορείων, όπως προβλέπει ο νέος νόμος περί παραχωρήσεων που ήδη δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργικού συμβουλίου για δημόσια διαβούλευση.

Με τον νόμο αυτό καλύπτονται οι απαιτήσεις της ντιρεκτίβας 2014/23/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις συμφωνίες περί παραχωρήσεων δημόσιων ακινήτων.

Με τον νέο νόμο αναμένεται να λειτουργήσουν δημόσιες-ιδιωτικές συνεργασίες για προσφορά υπηρεσιών υψηλού επιπέδου για το κοινωνικό σύνολο γράφει η εισηγητική έκθεση της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Επίσης αναμένεται η εφαρμογή του νόμου περί παραχωρήσεων να αυξήσει τον εσωτερικό ανταγωνισμό, την αύξηση των εσωτερικών επενδύσεων και όλα αυτά χωρίς ή με ελάχιστη κρατική συμμετοχή, καταλήγει η έκθεση.

Ο νόμος αυτός πρέπει να περάσει από το υπουργικό συμβούλιο και να ψηφισθεί από την Βουλή πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

 

Αύξηση των χρεών των βουλγαρικών νοικοκυριών

Εκτινάχθηκαν τα χρέη των βουλγαρικών νοικοκυριών προς τις τράπεζες που δεν μπορούν να αποπληρωθούν εγκαίρως.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία των εισπρακτικών εταιρειών που τονίζουν ότι μέχρι το καλοκαίρι σχεδόν κάθε βούλγαρος θα έχει οικονομικά προβλήματα.

Τα στοιχεία αναφέρουν ότι μόνο μέσα σε μία χρονιά το ύψος των χρεών που έχουν λήξει αυξήθηκαν κατά 50% από 243 ευρώ το 2014 σε 374 ευρώ το 2015.

Από αυτά τα 2/3 είναι χρέη προς τις τράπεζες ενώ τα υπόλοιπα είναι χρέη για συνδρομητικές υπηρεσίες και για χρέη για ρεύμα, νερό και θέρμανση.

Οι εισπρακτικές εταιρείες αναμένουν αύξηση των καθυστερούμενων χρεών το καλοκαίρι εξ αιτίας των εξόδων που θα γίνουν για διακοπές και επισκευές που θα επιβαρύνουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς όπως και αναμένουν αύξηση των καθυστερήσεων και στις πληρωμές πιστωτικών καρτών.