7ος χρόνος, ημέρα 2062η
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας πρέπει να αρθεί

Από την αρχή της πανδημικής περιπέτειας, με την επιβολή της πρώτης δόσης περιοριστικών μέτρων με διάγγελμα του πρωθυπουργού και της Προέδρου της Δημοκρατίας όπου δόθηκαν και οι διαβεβαιώσεις ότι τα μέτρα ελήφθησαν στο πλαίσιο που ορίζει το Σύνταγμα, γράφαμε ότι αισθανόμασταν ασφαλείς που τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν από μια κυβέρνηση, έναν πρωθυπουργό συγκεκριμένα, που τα εχθρεύεται.

Το πιστεύουμε ακόμα.

Τα περιοριστικά μέτρα είχαν στόχο τον περιορισμό της διασποράς του ιού και όχι των συνταγματικά κατοχυρωμένων ελευθεριών μας. Η ποιότητα της νομοθέτησης έχει γίνει και γίνεται αντικείμενο κριτικής. Έχουμε ακούσει πολύ καλά λόγια αλλά και πολύ κακά πάνω σε αυτό αλλά εμείς δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε τα σχετικά νομοθετήματα. Η ποιότητα της νομοθέτησης άλλωστε θα κριθεί στα δικαστήρια, όταν θα προσέλθουν κάποιοι να προσβάλλουν αποφάσεις για κάποια από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν.

Υπάρχουν βέβαια κάποιες λεπτομέρειες που μας έχουν ενοχλήσει, όπως το ότι τα μέτρα ανακοινώνονταν πριν να δημοσιευθούν σε ΦΕΚ λες και η απλή ανακοίνωσή τους συνιστούσε και νομοθέτηση αλλά αυτά για τη χώρα μας είναι πραγματικά ψιλά γράμματα. 

Επίσης, ίσως να τα είχαμε πάει καλύτερα αν εξηγούνταν η φιλοσοφία που επέβαλε κάθε μέτρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μουσική στην εστίαση, ένα σωστό μέτρο όπως καταλάβαμε όλοι, μόλις όμως μας εξηγήθηκε η φιλοσοφία του.

Και η απαγόρευση της κυκλοφορίας είχε νόημα όταν η εστίαση ήταν κλειστή και διάφοροι συμπολίτες μας μαζεύονταν στα σπίτια για βεγγέρες. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 τότε είχε σκοπό να αποτρέψει αυτές τις συμπεριφορές. 

Το άνοιγμα της εστίασης τώρα καθιστά το μέτρο κενό νοήματος.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας συνιστά σοβαρότατο περιορισμό ατομικών ελευθεριών και πρέπει να αρθεί άμεσα αφού δεν δικαιολογείται.

Έχει πέσει στην αντίληψή μας δε ότι δεν τηρείται και η αστυνομία όπου μπορεί προσπαθεί να διαχειριστεί τις παραβιάσεις με πειθώ και καλά αποτελέσματα όπου εφαρμόζεται η πειθώς.

Όμως δεν χρειάζεται πλέον να απαγορεύεται η κυκλοφορία. Είναι ακατανόητος αυτός ο περιορισμός θεμελιώδους δικαιώματος και η κυβέρνηση πρέπει να τον άρει άμεσα. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να είναι ακόμα σε ισχύ.

Από τη στιγμή που αποφασίστηκε η άρση των περιοριστικών μέτρων με σημαντικότερη και κομβικότερη την επανέναρξη του τουρισμού ίσως πρέπει να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με όλες αυτές τις απαγορεύσεις και η κυβέρνηση να αφοσιωθεί στην περαιτέρω επιτάχυνση της επιτυχημένης εμβολιαστικής εκστρατείας.

Αυτή τη στιγμή έχουμε διαβεβαιώσεις ότι έχουμε εμβόλια, ας κάνουμε στόχο να σπάσουμε το ρεκόρ των 100.000 εμβολιασμών ημερησίως και να εντείνουμε τις καμπάνιες πειθούς των διστακτικών. Δεν είναι αντιεμβολιαστές όσοι διστάζουν, πρέπει να καταβάλλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια να τους πείσουμε.

Οι συνταγματικές ελευθερίες που έχουμε κατακτήσει είναι αυτές που κάνουν τη χώρα μας τη σημαντικότερη σε ολόκληρη την περιοχή. Οφείλουμε να τις περιφρουρούμε. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας είναι σοβαρός περιορισμός συνταγματικών ελευθεριών που είναι σε ισχύ χωρίς καμία πειστική δικαιολογία και πρέπει να αρθεί άμεσα.