Η αντιπολίτευση ακύρωσε την πορεία προς το Προεδρικό Μέγαρο

Η αντιπολίτευση ακύρωσε την πορεία προς το Προεδρικό Μέγαρο

(Φωτ: Ο Γενικός Γραμματέας του MUD Jesus Chuo Torrealba ανταλλάσσει χειραψία με τον Πρόεδρο Maduro λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.)

Του Γιάννη Κουζηνού

Είχα προετοιμάσει ένα «σκελετό» για το σημερινό κείμενο. Θα έγραφα για τις  προσδοκίες και το μεγάλο διακύβευμα της πορείας διαμαρτυρίας προς το Προεδρικό Μέγαρο την 3η του Νοέμβρη όπως αυτή είχε ανακοινωθεί από τα χείλη των ηγετών του Συνασπισμού της αντιπολίτευσης (MUD) κατά την διάρκεια της μεγαλειώδους συγκέντρωσης στις 26 Οκτωβρίου στο Καράκας.

Θα έγραφα για το πως το παθιασμένο πλήθος από ακόλουθος έγινε ηγέτης και καθοδηγητής αφού ανάγκασε τους μετριοπαθείς πολιτικούς να αποφασίσουν επιτέλους να κινηθούν πιο δυναμικά και να τρίξουν τα δόντια στο καθεστώς της καταπίεσης. Στο κάτω κάτω ο χρόνος αυτής της απόφασης,της πορείας χωρίς γυρισμό δηλαδή προς το Προεδρικό Μέγαρο ήταν, λόγω των εξελίξεων, ο καταλληλότερος.

Ο Maduro για μια ακόμα φορά είχε χρησιμοποιήσει τα δικαστήρια και είχε καταφέρει την αναβολή-ακύρωση του δημοψηφίσματος ανάκλησης εναντίον του, δημιουργώντας θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και πολύ περισσότερο μέσα στην κοινωνία.

Στο Κοινοβούλιο είχε αρχίσει η πολιτική του δική,με ομιλίες φωτιά από τους εκπροσώπους όλων των κοινωνικών τάξεων που χαρακτήριζαν το καθεστώς ανίκανο,καταπιεστικό και εκτός Συνταγματικής νομιμότητας. Κι όμως.Ενώ η  κοινωνία,ο λαός της Βενεζουέλας είναι έτοιμος να βροντοφωνάξει την ύστατη κραυγή απελπισίας και της βούλησης του για αλλαγή, η πλειοψηφία των ηγετών των κομμάτων του Συνασπισμού της αντιπολίτευσης έκαναν την τελευταία στιγμή πίσω.

Χθες το βράδυ ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Henry Ramos Allup, από τα δημοφιλέστερα ως τώρα στελέχη του MUD και Γενικός Γραμματέας του κόμματος Accion Democratica ανακίνωσε ότι η πορεία προς το Προεδρικό Μέγαρο αναβάλλεται και η πολιτική δική του Madouro στο Κοινοβούλιο σταματά. Τόνισε μάλιστα ότι προσωπικά ο ίδιος αλλά και στο MUD είναι έτοιμοι να αναλάβουν το πολιτικό κόστος αυτής της απόφασης. Η αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση ξεκίνησε πριν μερικές μέρες και για μια ακόμα φορά ο Maduro και ο Τσαβισμός απέδειξαν ότι όχι μόνο δεν είναι ακόμα έτοιμοι να αφήσουν την εξουσία να ξεφύγει μέσα από τα χέρια τους αλλά είναι πρωταγωνιστές και κυρίαρχοι σε θέματα τακτικής και ελιγμών.

Πριν μερικές μέρες και παρά τις μεγάλες αντιδράσεις από την κοινωνία αλλά και μέσα στο MUD, ξεκίνησε με διαμεσολάβηση εκπροσώπου από το Βατικανό και του πρώην Πρωθυπουργού της Ισπανίας Jose Luis Rodriguez Zapatero διαδικασία διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Από την πλευρά του MUD  παρευρέθηκαν στην συνάντηση ο Γενικός Γραμματέας του, Jesus Chuo Torrealba και μερικά χαμηλόβαθμα στελέχη του Συνασπισμού και από την πλευρά της κυβέρνησης ο Πρόεδρος Maduro και ο δήμαρχος του Καράκας Jorge Rodriguez, που πριν μερικές μέρες είχε ηγηθεί ομάδας Τσαβιστών που εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο την ώρα της έκτακτης συνεδρίασης.

Οι εικόνες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από την συνάντηση,με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών να ανταλλάσσουν χειραψίες και χαμόγελα,οδήγησαν σε κύμα οργισμένων σχολίων στα κοινωνικά δίκτυα από Βενεζολάνους που αποκαλούσαν τους εκπροσώπους του MUD προδότες και δειλούς και ότι είναι αδύνατο να συνομιλείς με ένα δικτατορικό καθεστώς.

Και ενώ στην αρχή η στάση των ηγετών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων του MUD ήταν αντίθετη με την διαδικασία του διαλόγου, χωρίς πρώτα να δοθεί εγγύηση από την κυβέρνηση ότι το δημοψήφισμα ανάκλησης θα διενεργηθεί κανονικά και χωρίς εμπόδια αλλά και ότι θα απελευθερωθούν άμεσα όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι (πάνω από 100)  δεν χρειάστηκε παρά μόνο η απελευθέρωση 5 πολιτικών κρατουμένων από την κυβέρνηση για να αλλάξουν εντελώς την θέση τους,να ακυρώσουν την πορεία της 3ης του Νοέμβρη και να σταματήσουν την πολιτική δίκη του Maduro.

Η αντίδραση του κόσμου στα κοινωνικά δίκτυα θυελλώδης,η τεράστια πλειοψηφία μιλά για προδοσία και μεγάλες αντιδράσεις και από ηγέτες κομμάτων του Συνασπισμού που διαφοροποίησαν την στάση τους από την κεντρική γραμμή. Πρώτα απ όλους ο πολιτικός κρατούμενος, αρχηγός του κόμματος Voluntad Popular,Leopoldo Lopez, που αυτή την στιγμή είναι και ο δημοφιλέστερος πολιτικός στην Βενεζουέλα, που δήλωσε ότι είναι αδύνατος ο διάλογος με το καθεστώς αν δεν εξασφαλιστεί πρώτα από όλα η διενέργεια του δημοψηφίσματος ανάκλησης και η απελευθέρωση άνευ όρων όλων των πολιτικών κρατουμένων.

Τόνισε επίσης ότι η πορεία προς το Προεδρικό Μέγαρο την 3η του Νοέμβρη πρέπει να γίνει κανονικά. Στο ίδιο μήκος κύματος και η επίσης πολύ δημοφιλής Maria Corina Machado, αρχηγός του κόμματος Vente Venezuela, δήλωσε ότι η πορεία θα γίνει κανονικά και ότι δεν θα λάβει μέρος στα παιχνίδια του Maduro για να κερδίσει χρόνο. Ανακοίνωση έβγαλε και ο σύλλογος των φοιτητών όλων των πανεπιστημίων της Βενεζουέλας και χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι οι φοιτητές δεν υπακούν στις εντολές κανενός πολιτικού σχηματισμού και ότι θα κατέβουν στην πορεία κανονικά.Στο κέντρο την πόλης έχουν αναρτηθεί πανό που γράφουν «Με ή χωρίς το MUD την 3η του Νοέμβρη πηγαίνουμε στο Προεδρικό Μέγαρο».

Από την πλευρά της κυβέρνησης τώρα, δεν πέρασαν παρά μόνο μερικές ώρες από την έναρξη του «διαλόγου» που παρεμπιπτόντως διεκόπη ως την 11η Νοεμβρίου και ο Πρόεδρος Maduro έδειξε για μια ακόμα φορά το αληθινό του πρόσωπο και τις διαθέσεις του χαρακτηρίζοντας τα μέλη του κόμματος κόμματος Voluntad Popular (Leopoldo Lopez) ομάδα τρομοκρατών που πρέπει να φυλακιστούν όλοι!

Ο Maduro αυτή την στιγμή φαίνεται να ανακηρύσσεται νικητής. Τουλάχιστον σε επίπεδο τακτικής και ελιγμών. Η αντιπολίτευση διχασμένη, η κοινωνία διχασμένη και οργισμένη και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει αν, πότε και από που θα έρθει η έκρηξη της ωρολογιακής βόμβας που λέγεται Βενεζουέλα. Κανένας δεν μπορεί καν να προβλέψει πως θα κυλήσει η σημερινή μέρα.