Η ανομία είναι ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ

Η ανομία είναι ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ

Του Σάκη Μουμτζή

Δεν ήταν μια απλή Σαββατιάτικη παράσταση. Δεν ήταν το γνωστό πάρτι στην Χαριλάου Τρικούπη. Ήταν μια καταδρομική επιχείρηση κατά ενός αστυνομικού τμήματος στο κέντρο της Αθήνας, που λόγω του χώρου διέθετε ισχυρή δύναμη αστυνομικών.

Ξεκινώντας από την αρχή. Είναι απορίας άξιο πώς οργανώθηκε τόσο μεγάλη επιχείρηση χωρίς οι διωκτικές αρχές να πληροφορηθούν το παραμικρό. Είναι γνωστό πως ο αναρχοαυτόνομος χώρος ήταν υπό την ασφυκτική, πολύμορφη παρακολούθηση των αρχών. Προφανώς επί ΣΥΡΙΖΑ έπαυσε αυτή η επιτήρηση που συνοδευόταν και από τις ανάλογες πληροφορίες. Να υπενθυμίσω πως, πριν από μερικούς μήνες, δημοσιεύτηκαν σε ιστοσελίδες του αναρχοαυτόνομου χώρου φωτογραφίες δεκάδων αστυνομικών με πολιτική περιβολή, που φέρεται πως παρακολουθούσαν τις σχετικές «εκδηλώσεις». Είναι ολοφάνερο πως αυτοί οι αστυνομικοί «κάηκαν» με διαρροή μέσα από την αστυνομία, γιατί μόνον από «τα μέσα» μπορούσε να υπάρχει τόσο συγκεκριμένο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Συνεπώς, όταν δεν υπάρχει παρακολούθηση, δεν υπάρχει και πληροφόρηση για την προετοιμασία της επίθεσης. Και δεν είναι μόνον αυτό. Ουδείς αστυνομικός αντιλήφθηκε την ομαδική μετακίνηση των συγκεκριμένων ατόμων από το ορμητήριο τους προς το στόχο που βρισκόταν στο κέντρο της πρωτεύουσας. Αλλά το πιο ανησυχητικό είναι πως οι αστυνομικοί δεν έχουν κανόνες εμπλοκής. Τι κάνουν όταν τους επιτίθενται; Προστατεύουν τους εαυτούς τους και τον χώρο ευθύνης τους ή λουφάζουν;

Είναι προφανές πως ισχύει το δόγμα του αλήστου μνήμης Τόσκα. «Όταν σας επιτίθενται, να κάνετε πως κοιμάστε». Αυτή η συμβουλή που έδωσε αυτός που παρίστανε τον υπουργό προστασίας του πολίτη, ισχύει και γι΄αυτούς που το καθήκον τους είναι να προστατεύουν τους πολίτες. Τους αστυνομικούς. Ανέκαθεν η Αριστερά στην Ελλάδα αντιμετώπιζε τις διωκτικές αρχές με δυσπιστία για πολύ συγκεκριμένους ιστορικούς λόγους, οι οποίοι όταν εξέλειπαν, μετά την Μεταπολίτευση, αντικαταστάθηκαν με τα ιδεολογήματα του μπάχαλου και της ανυπακοής που διέβρωσαν ένα κομμάτι της νεολαίας.

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από συγκεκριμένα κυβερνητικά κανάλια, προστατεύει τους ερυθροτραμπούκους και αφήνει απροστάτευτους τους αστυνομικούς, τους πολίτες και τις περιουσίες τους. Είναι μια ξεκάθαρη ιδεολογική επιλογή, που έχει αναμφίβολα πολιτικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ, που όμως το αγνοεί. Ως γνωστόν, υπάρχουν υπόγειες διαδρομές που συνδέουν ένα κομμάτι του με τις ομάδες των ερυθροτραμπούκων, τις οποίες θωπεύει με τρόπο που προκαλεί.

Χθες όταν κάποιοι «φοιτητές» κλείδωσαν μέσα σε μια αίθουσα 30 καθηγητές Πανεπιστημίου λόγω Ρουβίκωνα, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως πρόκειται για «φοιτητικές διαδικασίες». Δηλαδή αυτοί οι απίθανοι τύποι που μας κυβερνούν προσπαθούν να καταστήσουν την ανομία, κανονικότητα. Προσπαθούν, καταστρέφοντας αρχές και αξίες που αποτελούν τις θεμέλιες κολώνες των πολιτισμένων κοινωνιών, να μας πείσουν πως ο τραμπουκισμός είναι έκφραση της διαφορετικότητας και οι μολότωφ είναι έκφραση του αυτοπροσδιορισμού.

Ας το γνωρίζει η Νέα Δημοκρατία πως το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών θα στοιχίσει στον ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι ένας από τους λόγους της εκλογικής της νίκης. Ας γνωρίζει όμως πως οι πολίτες στο συγκεκριμένο θέμα θα βάλουν πολύ υψηλά τον πήχη, απαιτώντας από την κυβέρνηση της άμεσα και δραστικά μέτρα.

Θέλω να πιστεύω πως αυτό φανερώνει η επίσκεψη του Κ.Μητσοτάκη στο βομβαρδισμένο αστυνομικό τμήμα. Πως έχει αντιληφθεί ότι αυτό το καθεστώς της ανομίας θα πρέπει η κυβέρνηση του να το τσακίσει.