Η ΑΔΕΔΥ με διαδηλώσεις, κοντράρει αδίκως μια σημαντική μεταρρύθμιση

Δεν προλάβαμε να διερωτηθούμε για το αν και φέτος θα ισχύσει το φθινοπωρινό έθιμο των απεργιών και διαδηλώσεων και η συνδικαλιστική ηγεσία των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή η ΑΔΕΔΥ, προγραμμάτισε για σήμερα, συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, «ενάντια στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης», που συζητείται και ψηφίζεται το ίδιο απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Για το νομοσχέδιο σχετικά με την επικουρική σύνταξη, έχουμε αναφερθεί εκτενώς σε προηγούμενες αναλύσεις. Πρέπει κάποιος να είναι ιδιαίτερα κακοπροαίρετος, παντελώς άσχετος ή εμμονικά δεμένος με ξεπερασμένα πρότυπα, για να αντιδρά στην υιοθέτηση από τη χώρα μας του μοντέλου του επικουρικού ταμείου σύνταξης κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα.

Βέβαια η ΑΔΕΔΥ, στην ανακοίνωση της καταγγέλλει και τον ήδη ψηφισθέντα νόμο για τα εργασιακά, ο οποίος σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ καταργεί το οκτάωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, το δικαίωμα στην απεργία και απελευθερώνει τις απολύσεις.

Το συλλαλητήριο στοχεύει στη μη ψήφιση του σχεδίου νόμου, που κατά την ΑΔΕΔΥ «ιδιωτικοποιεί» την επικουρική ασφάλιση. Που εστιάζει την ένσταση της, η ΑΔΕΔΥ; Σε τρία βασικά σημεία.

  • Το πρώτο είναι, ότι η επικουρική σύνταξη πρέπει να είναι δημόσια.
     
  • Το δεύτερο είναι, ότι η επικουρική σύνταξη δεν πρέπει να έχει σχέση με επιχειρηματικούς κινδύνους.
     
  • Και το τρίτο είναι, ότι η επικουρική σύνταξη θα πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά από το κράτος το οποίο θα πρέπει να τις εγγυάται.

Επειδή όμως οι ενστάσεις της ΑΔΕΔΥ, περισσότερο παραπλανούν τους πολίτες παρά ξεκαθαρίζουν τα πράγματα, ας δούμε αναλυτικά τι ακριβώς συμβαίνει.

Σημείο πρώτο. Το νέο ταμείο επικουρικής ασφάλισης, θα είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Τα περί σχεδίου Πινοσέτ και ιδιωτικοποίησης της επικουρικής σύνταξης είναι ψευδή και σκοπό έχουν τη διαστρέβλωση των δεδομένων από την λειτουργία του κεφαλαιοποιητικού συνταξιοδοτικού συστήματος, στις περισσότερες χώρες, όπως είναι για παράδειγμα, η Δανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Σουηδία. Και δεν νομίζουμε ότι η ΑΔΕΔΥ, δεν γνωρίζει ότι οι συγκεκριμένες χώρες διαθέτουν ένα πανίσχυρο κοινωνικό κράτος.

Σημείο δεύτερο. Τι ακριβώς να σημαίνει, το επιχείρημα «η επικουρική σύνταξη δεν πρέπει να έχει σχέση με επιχειρηματικούς κινδύνους»; Από που νομίζουν οι εργατοπατέρες της ΑΔΕΔΥ, ότι προκύπτουν οι αποδόσεις των συνταξιοδοτικών ταμείων; Από που έρχονται τα επιτόκια, τα μερίσματα και οι υπεραξίες, που σε βάθος χρόνου θα επιστραφούν ως συντάξεις στους δικαιούχους; Από το λεφτόδενδρο ή τις ομολογίες του Σώρρα;

Προφανώς προκύπτουν από τις αποδόσεις των επενδύσεων των εισφορών, που έχουν καταβάλει οι εργαζόμενοι. Δεν γνωρίζουν άραγε οι επικεφαλής της ΑΔΕΔΥ, ότι από το 2000 λειτουργούν δυο οργανισμοί που διαχειρίζονται τα αποθεματικά του τέως ΙΚΑ και του ΤΑΠ ΟΤΕ; Δεν έχουν παρακολουθήσει τις αποδόσεις που καταγράφουν τα ενεργητικά αυτών των οργανισμών; Η αλήθεια είναι ότι τόσο η ΕΔΕΚΤ, όσο και η ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών, έχουν θετικές αποδόσεις της τάξης από 2,9% έως 3,5% σε ετήσια βάση, κατά τη διάρκεια της τελευταίας 17ετίας. Μια 17ετίας μέσα στην οποία έγινε το PSI των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Μια 17ετίας που είδε το Χρηματιστήριο να υποχωρεί στα τάρταρα, λόγω των ιδιαίτερων οικονομικών και πολιτικών συνθηκών. Παντού σε όλον τον κόσμο, τα συνταξιοδοτικά ταμεία επενδύουν στις αγορές. Αν διαφωνεί η ΑΔΕΔΥ, ας προτείνει την δική της εναλλακτική πρόταση.

Σημείο τρίτο. Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, έχει εξηγήσει αρκετές φορές ότι υιοθετείται μηχανισμός εξασφάλισης των εισφορών οι οποίες καταβάλλονται κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου των ασφαλισμένων με εγγύηση του Δημοσίου. Παρ’ όλα αυτά, η διοίκηση της ΑΔΕΔΥ κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει, για να σπείρει ζιζάνια φόβου, άγχους και ανασφάλειας ανάμεσα στους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με το μοντέλο Τσακλόγλου, σε περίπτωση που οι αποδόσεις των επενδύσεων των εισφορών των ασφαλισμένων του επικουρικού ταμείου είναι αρνητικές και χαθεί μέρος του κεφαλαίου, δηλαδή μέρος των εισφορών που έχουν καταβληθεί, τότε το Δημόσιο θα έλθει να καλύψει την απώλεια αυτή του κεφαλαίου, στο ακέραιο.

Είναι φανερό ότι οι ενστάσεις της ΑΔΕΔΥ είναι έωλες. Είναι σίγουρο ότι οι συνδικαλιστές δεν έχουν μελετήσει το νομοσχέδιο με την απαραίτητη προσοχή και δεν έχουν παρακολουθήσει τον υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου που έχει δώσει απαντήσεις σε όλα τα υποθετικά ερωτήματα.

Είναι προφανές ότι οι εργατοπατέρες της ΑΔΕΔΥ, δεν ενδιαφέρονται για τη αλήθεια και για τη πραγματικότητα. Ενδιαφέρονται να διατηρήσουν τις θέσεις τους, προβάλλοντας αγώνες, διεκδικήσεις, συλλαλητήρια και απεργίες.