7ος χρόνος, ημέρα 2098η
Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021

Η δύσκολη κυβερνητική άσκηση ισορροπίας μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων  

Η δύσκολη κυβερνητική άσκηση ισορροπίας μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων  
Shutterstock

Με κάθε τρόπο προσπαθεί η κυβέρνηση να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν. Το μεταλλαγμένο στέλεχος «Δ» αναμένεται να κυριαρχήσει στο τέλος Αυγούστου, γι' αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή τις προσεχείς μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εντείνει τις προσωπικές του παρεμβάσεις, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα για άμεσο εμβολιασμό των πολιτών.

Η αρχή έγινε κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Ξάνθη αλλά και μία μέρα νωρίτερα, κατά την συνάντηση που είχε με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο πρωθυπουργικό γραφείο. 

Το ενδιαφέρον στοιχείο πάντως που αναμένεται να αποτελέσει βασικό πυλώνα των επόμενων κυβερνητικών πρωτοβουλιών είναι ότι  το πρωθυπουργικό γραφείο έχει εντοπιστεί την λεπτή γραμμή πάνω στην οποία θα κληθεί να ισορροπήσει. Μία γραμμή που δε θα πρέπει να παραβιαστεί, όπως έχει επισημάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης σε κλειστή σύσκεψη: Ο εμβολιασμός παρότι είναι ύψιστη προτεραιότητα για τη χώρα, σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να  αποτελέσει την αιτία για να δημιουργηθούν δύο κατηγορίες πολιτών.

Οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι. Σύμφωνα με το σκεπτικό των κυβερνητικών στελεχών, ο εμβολιασμός δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα,  γι' αυτό και η πολιτεία δεν μπορεί να προχωρήσει σε κινήσεις που να υποκρύπτουν, έστω και με έμμεσο τρόπο, διακρίσεις ανάμεσα στους πολίτες. Για το λόγο αυτό θα επιδιωχθεί οποιοδήποτε νέο μέτρο να μην υποκρύπτει κάποια έννοια διαχωρισμού της κοινωνίας.  

Πηγή κοντά στον πρωθυπουργό επισημαίνει στο liberal.gr ότι μπορεί η επιτροπή των επιστημόνων να εισηγήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης οι μετακινήσεις από νομό σε νομό να γίνονται με αρνητικό τεστ, τελικώς η κυβέρνηση αποφάσισε να μην αλλάξει κάτι προς το παρόν, επιδιώκοντας από την μία τη διατήρηση ισορροπίας και από την άλλη αφήνοντας για το μέλλον την πιθανότητα περαιτέρω αυστηροποίησης των μέτρων. 

Όπως πάντως έχουμε ήδη αποκαλύψει στο τραπέζι των κυβερνητικών επιλογών συνεχίζει να βρίσκεται η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, στις περιοχές που αναμένεται η μετάλλαξη «Δ» να κυριαρχήσει.