H ψηφιακή Ελλάδα θα νικήσει τα πανηγύρια, τα αναδρομικά και τους διορισμούς

Και ενώ στην επικαιρότητα κυριαρχούν ειδήσεις για τη εξέγερση του Σύριζα Θηβών και τις απειλές που εξαπέλυσε κατά του πρωθυπουργού λόγω της ακύρωσης του πανηγυριού της Αισωπίας, για την μεταφορά των εργαζομένων της ΕΒΖ στο Δημόσιο  και για τις αποφάσεις περί αναδρομικών και συντάξεων, ξεπρόβαλε και μια πραγματικά θετική είδηση.

Οι τρεις πρώτες ειδήσεις, αποτελούν μέρος του παρελθόντος που έχει δυστυχώς αλυσοδεθεί στα πόδια της σημερινής πραγματικότητας και δεν φεύγει. Αποτελούν δείγματα της παθογένειας, από τη οποία με ιδιαίτερο κόπο και δυσκολία προσπαθούμε να απαγκιστρωθούμε. Τα πανηγύρια, τα αναδρομικά και οι διορισμοί στο Δημόσιο, αποτελούν τα βράχια πάνω στα οποία εξόκειλε και παραμένει ημιβυθισμένη η Ελληνική τριήρης. 

Και όμως, υπάρχουν κωπηλάτες αποφασισμένοι να ξεκολλήσουν την τριήρη. Υπάρχουν πολίτες στη χώρα μας, που σε πείσμα των καιρών αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο δίχως διορισμούς, κεκτημένα και πανηγύρια. Σε αυτούς τους πολίτες, αναφέρεται η θετική είδηση των ημερών.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ήταν λοιπόν, τα αποτελέσματα της έρευνας “Greek Market’s Needs in Tech Talent”, που πραγματοποίησε η μη κερδοσκοπική εταιρεία SocialInnov, με την υποστήριξη της Microsoft. Μιας έρευνας που δυστυχώς πέρασε στα πολύ ψιλά των ειδήσεων. Σύμφωνα με την έρευνα, ένα ποσοστό πάνω από το 60% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προτίθεται μέσα στον επόμενο χρόνο, να προσλάβει από ένα έως και πέντε άτομα για να στελεχώσουν θέσεις στον τομέα της πληροφορικής. To 25% των επιχειρήσεων πρόκειται να προσλάβουν από πέντε έως δέκα άτομα, που θα εργασθούν στον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Το 3% εκτιμά ότι θα προσλάβει από ένδεκα έως δεκαεννέα εργαζόμενους, ενώ το 11% σκοπεύει να προσλάβει πάνω από είκοσι άτομα, για να καλύψουν ανάγκες στον τομέα της πληροφορικής και της ψηφιακής τεχνολογίας.

Οι ειδικότητες που ζητούνται είναι αυτές των προγραμματιστών σε γλώσσες όπως είναι η HTML, η Javascript, η CSS, η ΡΗΡ και αυτές των project managers και των διαχειριστών ψηφιακών έργων. Φυσικά εκ των ουκ άνευ, θεωρούνται οι γνώσεις κάποιου προγράμματος επεξεργασίας υπολογιστικών φύλλων, όπως είναι το Excel, οι γνώσεις προγραμμάτων παρουσιάσεων, όπως είναι το PowerPoint,  οι γνώσεις περιβάλλοντος σύνταξης κειμένων όπως είναι το Word και προγράμματα διαχείρισης πληροφοριών και email, όπως είναι το Outlook. Είναι αστείο και θλιβερό μαζί, οι στοιχειώδεις γνώσεις χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών που στο Δημόσιο τομέα δοξάζονται και μοριοδοτούνται, στον Ιδιωτικό τομέα αποτελούν απλά προαπαιτούμενα για οποιαδήποτε πρόσληψη.  

Το πιο ενδιαφέρον σημείο της έρευνας “Greek Market’s Needs in Tech Talent”, που θα έπρεπε να μελετήσουν όλοι οι γονείς και οι μαθητές πριν αποφασίσουν το τι επιθυμούν να σπουδάσουν, είναι το προς τα που κινείται η αγορά και ποιες θα είναι οι πιο περιζήτητες ειδικότητες τα επόμενα χρόνια. 

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει εισβάλει ήδη σε κάθε δραστηριότητα της απλής καθημερινότητας των πολιτών και σε κάθε κρίκο της επιχειρηματικής αλυσίδας. Οι ειδικότητες του Application/Web Development, δηλαδή της ανάπτυξης διαδικτυακών εφαρμογών, των Data & Analytics, δηλαδή της ανάλυσης και επεξεργασίας μεγάλων βάσεων δεδομένων και του Business Intelligence, δηλαδή των συστημάτων επιχειρηματικής ευφυΐας, θα αποτελούν την κρέμα της κρέμας στα επαγγέλματα στα χρόνια που έρχονται.

Ακολουθούν και άλλες ειδικότητες στο χώρο του Cloud και των ψηφιακών υποδομών, του Database developer που αναπτύσσει βάσεις δεδομένων, του Cybersecurity που αφορά στην ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριακών συστημάτων, της Artificial Intelligence, δηλαδή της Τεχνητής Νοημοσύνης, των DevOps Engineers και των SysAdmin και του γνωστού Internet of Things, που έρχεται να διασυνδέσει όλα τα υπάρχοντα συστήματα. 

Ίσως το ποιο ενδιαφέρον για όλους μας, είναι το εύρημα της έρευνας ότι οι εταιρείες έχουν μεγάλη δυσκολία στη εξεύρεση στελεχών αλλά και απλών υπαλλήλων, που θα καλύψουν θέσεις της ψηφιακής τεχνολογίας. Έτσι το 18% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρουν εξειδικευμένους εργαζόμενους για τις θέσεις που ανοίγονται, το 43% θεωρεί ότι είναι δύσκολο, το 30% εκτιμά ότι δεν είναι ούτε δύσκολο, ούτε εύκολο και μόλις το 9% πιστεύει ότι είναι εύκολο να βρει τους κατάλληλους εργαζόμενους για τις κατάλληλες θέσεις.

Αν βάλουμε στη ζυγαριά, από την μια πλευρά τους έξαλλους πανηγυρτζήδες της Αισωπίας που εκστομίζουν απειλές κατά του πρωθυπουργού και από την άλλη πλευρά τα νέα παιδιά που έχουν σπουδάσει το αύριο και κτίζουν το μέλλον, προς τα που θα στρέψουμε το βλέμμα μας; Αν βάλουμε στη ζυγαριά τους διορισμένους στο Δημόσιο πρώην υπαλλήλους της ΕΒΖ και τα στελέχη που εργάζονται σε θέσεις, που οι περισσότεροι από εμάς δεν καταλαβαίνουμε καν την ονομασία τους, προς τα που θα πέσει το βάρος; Αν τέλος, ζυγίσουμε τις ειδήσεις για τα αναδρομικά, τα κεκτημένα και τα κόλπα με τα πλασματικά από τη μια, και τις ειδήσεις για τη νέα γενιά επιχειρήσεων και στελεχών από την άλλη, προς τα πούμε θα γυρίσουμε με αισιοδοξία και χαμόγελο;

Ας το χωνέψουμε. Η παλιά Ελλάδα με τα πανηγύρια, τα αναδρομικά και τους διορισμούς, οφείλει να δώσει την σκυτάλη στην Ελλάδα της δημιουργίας, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας. Αν δεν το κάνει, θα είναι σα να αυτοκτονεί πλέον συνειδητά, διότι δικαιολογίες του τύπου, δεν είδα, δεν άκουσα και δεν γνώριζα, μετά από τόσα χρόνια κρίσης, δεν γίνονται αποδεκτές.


 

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών. 

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.