H εκτίναξη του Bitcoin, έχει εξήγηση;

H εκτίναξη του Bitcoin, έχει εξήγηση;

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

H αδιαφάνεια που καλύπτει όλο το πλέγμα των συναλλαγών του ψηφιακού νομίσματος bitcoin, έχει προκαλέσει τη δημιουργία πολλών σεναρίων μυστηρίου σχετικών με την αφορμή για την εκτίναξη της τιμής του bitcoin, στα $5.000. Η τιμή του bitcoin δείχνει πως αρχίζει να επανακάμπτει, μετά από τη φούσκα του 2017, των $19.000.

Η κατάρρευση του bitcoin από τα $19.000 στα $3.300 ακολουθήθηκε από μια περίοδο ισορροπίας γύρω από τα $3.700 ως $4.200. Όλο αυτό το διάστημα οι μεγάλοι παίκτες του κρυπτονομίσματος, παρέμεναν εκτός συναλλαγών,διότι ανησυχούσαν ιδιαίτερα για τα συνεχή και επαναλαμβανόμενα κενά ασφαλείας των συναλλαγών και για την αβεβαιότητα του κανονιστικού πλαισίου των κεντρικών πλατφορμών συναλλαγών. Η αποχώρηση του μεγάλου χρηματιστηρίου εμπορευμάτων και παραγώγων προϊόντων Cboe Global Markets, από τα bitcoin futures, δηλαδή από τα παράγωγα χρηματιστηριακά προϊόντα με βάση το Bitcoin, άλλαξαν τον χάρτη. Πλέον αν κάποιος επιθυμεί να ποντάρει προς την καθοδική κίνηση του bitcoin, έχει τη δυνατότητα να το πράξει αποκλειστικά μέσω του CME Group Inc χρηματιστηρίου παραγώγων.

Σύμφωνα με αναλύσεις του πρακτορείου Reuters, η έκρηξη της τιμής του κρυπτονομίσματος κατά 20%, πιθανόν να οφείλεται σε μια και μόνη εντολή αγοράς ύψους $100,000,000, που εκτελέστηκε μέσω τριών μεγάλων πλατφορμών συναλλαγών όπως είναι η Coinbase, η Kraken και η Bitstamp. H εντολή εκτελέστηκε μέσω ειδικών συγχρονισμένων αλγοριθμικών συστημάτων, που προκάλεσαν μια πλήρη ανισορροπία ανάμεσα στην τρέχουσα προσφορά και στη ζήτηση. Την ανοδική πορεία του bitcoin ακολούθησαν από κοντά και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα όπως το Ethereum και το Ripple.

H κοινότητα των παικτών των κρυπτονομισμάτων παρουσιάζει και διάφορες άλλες εκδοχές για την απότομη άνοδο. Η πρώτη είναι, πως οφείλεται σε short squeezing, δηλαδή σε ραγδαίο κλείσιμο των θέσεων που προέβλεπαν πτώση του bitcoin. Δηλαδή όσοι είχαν ποντάρει σε πτώση, έσπευσαν να αγοράσουν για να μην ζημιώσουν, εφόσον η πρόβλεψη τους είχε διαψευσθεί και το στοίχημα τους είχε αποτύχει. Η δεύτερη είναι, πως η ανοδική διάσπαση του ψυχολογικού και τεχνικού ορίου των $4.200, πυροδότησε μαζικές αγορές. Η τρίτη εκδοχή, περιλαμβάνει ερμηνείες βασισμένες τόσο στη διάσπαση του επιπέδου των $4.200, όσο και την ύπαρξη short θέσεων ύψους $500.000.000 στο χρηματιστήριο παραγώγων CME. Τα συμβόλαια παραγώγων αυτά, αντί να λήξουν την περασμένη Παρασκευή, ανανεώθηκαν μέχρι την επόμενη μηνιαία λήξη τους. Η διάσπαση του επιπέδου αντίστασης των $4.200 λειτούργησε ως ντόμινο λοιπόν, στις πλατφόρμες συναλλαγών του bitcoin και στη χρηματιστήρια παραγώγων.

Όπως και να έχει, όποια και αν είναι η ερμηνεία της έκρηξης του bitcoin, όσα και να είναι τα κέρδη ή οι ζημίες που προκύπτουν, τα βασικά χαρακτηριστικά των αγορών των κρυπτονομισμάτων παραμένουν τα ίδια. Η αδιαφάνεια, η έλλειψη κεντρικού ελέγχου και η απουσία ρυθμιστικού πλαισίου. Αυτά τα χαρακτηριστικά αποτελούν ταυτόχρονα τα δυνατά, αλλά και αδύναμα σημεία των κρυπτονομισμάτων, διότι για άλλους τα καθιστούν ελκυστικά και για άλλους απωθητικά. Η έλλειψη ελέγχου από μια κεντρική εποπτεύουσα αρχή και η απουσία ρυθμιστικού και νομικού πλαισίου, επιτρέπει πιο εύκολα την εμφάνιση ακραίων διακυμάνσεων και συναλλακτικών συμπεριφορών και φυσικά ενθαρρύνει την διείσδυση στις συναλλαγές κεφαλαίων ύποπτης προέλευσης. Η πραγματικότητα αυτή αποθαρρύνει τους θεσμικούς επενδυτές, αλλά προσελκύει μεγάλους ιδιώτες επενδυτές που λόγω εκτοπίσματος μπορούν να χειραγωγήσουν ευκολότερα μια αδιαφανή αγορά όπως αυτή των κρυπτονομισμάτων. Μια αγορά, που βασίζεται στις υψηλές προσδοκίες και στα αφηγήματα μιας ακραίας ψηφιακής μυθολογίας.


*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.