H Αχτσιόγλου μας μαθαίνει το «Wageledgrowth»!

H Αχτσιόγλου μας μαθαίνει το «Wageledgrowth»!

Της Κατερίνας Γαλανού

Όσοι άκούσαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου τον Αλέξη Τσίπρα στο Βελλίδειο να αναφέρεται στο «εναλλακτικό προοδευτικό του σχέδιο» και να διακηρύσσει «για μας δεν είναι η ανάπτυξη προϋπόθεση για την αύξηση των μισθών, αλλά η αύξηση των μισθών προϋπόθεση για την ανάπτυξη», υπέθεσαν ότι ήταν ένας συνδυασμός άγνοιας περί των οικονομικών και ενός νέου δολώματος σε όσους πιστεύουν στα... λεφτόδεντρα!

Η υπόθεση αυτή ίσως ήταν λάθος. Άλλοι εγκέφαλοι φαίνεται πως συνέλαβαν και εισηγήθηκαν το συγκεκριμένο σχέδιο... ανάπτυξης! Ένας απ'' αυτούς, θηλυκός εγκέφαλος, αποφασιστικός αλλά επίμονος ακόμη και στο...λάθος.

Ήταν η πρώην υπουργός Εργασίας που «επικοινώνησε» στο ευρύ κοινό με tweet το σχέδιο ανάπτυξης αλά ΣΥΡΙΖΑ και ενώ, σε πρώτη φάση, πολλοί είχαν ακούσει λίγοι είχαν δώσει μεγάλη σημασία στο τι είχε «ξεφουρνίσει» ο κ. Τσίπρας στο Βελλίδειο. Το τρολάρισμα έπεσε σύννεφο, ενώ υπήρξαν και πολλές σοβαρές απόπειρες να εξηγηθεί που είναι το «λάθος» στην εξίσωση «αύξηση μισθών ίσον σίγουρη ανάπτυξη».

Η κυβέρνηση μίλησε για τα syrizonomics και η κ. Αχτσιόγλου όλα αυτά τα αντιμετώπισε ως άλλος... Γιάνης Βαρουφάκης, δίνοντας και πάτημα σε κάποιους συντρόφους της στην Κουμουνδούρου να καταφεύγουν σε λαϊκές ρήσεις περί μαστόρων και καλφάδων.

Η πρώην υπουργός, η οποία δεν διαθέτει τη... γιαγιά του Τσακαλώτου (ο πρώην ΥΠΟΙΚ αράδιασε κάμποσα ονόματα οικονομολόγων και την σχετική θεωρία τους από το ''80 αλλά και τι έλεγε η γιαγιά του περί βλακείας), τα έγραψε... Βαρουφακικά.

«Διαβάζω ότι η κυβέρνηση και τα φιλικά της μέσα ενοχλήθηκαν από τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η αύξηση των μισθών είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Φαντάζομαι ότι οι ίδιοι την περίοδο 2010-2014 θα έβγαζαν non paper για το πώς η μείωση μισθών δεν σχετίζεται με την ύφεση και την ανεργία του 28%. Επίσης, προφανώς κατά τους ίδιους, για την κρίση έφταιγαν οι εργαζόμενοι που ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους, ο υποκατώτατος μισθός τους ήταν σωτηρία και η αύξηση του κατώτατου μισθού επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν τρικλοποδιά στην οικονομία και παράγοντας ανεργίας», έγραψε η κ. Αχτσιόγλου στα social media.

Και με ένα χαριτωμένο γραπτό επιφώνημα «Α!» επέκτεινε την πολιτικο-οικονομική της σκέψη: «Και για τη νέα υφεσιακή κρίση που μαίνεται πάνω από την Ευρώπη, προφανώς φταίνε οι παχυλοί μισθοί των Γερμανών μισθωτών».

Με σκονάκι από τον Ευκλείδη και ύφος Βαρουφάκη, όταν ο δεύτερος εξηγούσε στο Σόιμπλε γιατί δεν σκαμπάζει από οικονομικά, πέταξε και ένα υστερόγραφο: «Υ.Γ: Πάντως η μακρά συζήτηση των οικονομολόγων για το wageledgrowth δεν πρέπει να έχει απασχολήσει τους σημερινούς ενοίκους του Μαξίμου».