7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

H επιτυχία του εμβολιασμού, παράδειγμα για την Ελλάδα του μέλλοντος

H επιτυχία του εμβολιασμού, παράδειγμα για την Ελλάδα του μέλλοντος
AP Images

Eίναι πλέον κοινώς αποδεκτό ότι η Ελλάδα διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση και τις συνέπειές της αποτελεσματικότερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία καλύτερα από κράτη πλουσιότερα, με καλύτερες δομές και πιο γρήγορες διαδικασίες. Η επιτυχία αυτή δεν είναι τυχαία, οφείλεται σε μια αλλαγή παραδείγματος που επέλεξε να εφαρμόσει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά, όσον αφορά το σχεδιασμό και την υλοποίηση δημοσίων πολιτικών. Η κυβέρνηση κινήθηκε εξαρχής στρατηγικά, βασιζόμενη σε δεδομένα και επιστημονική γνώση. Υπήρξε κεντρικός συντονισμός και δομημένη δράση, η οποία ανταποκρινόταν στα συνεχώς εξελισσόμενα δεδομένα.

Η επιτυχία της κυβέρνησης οφείλεται στην ταυτόχρονη διαχείριση της κρίσης σε τρία επίπεδα: την προστασία της δημόσιας υγείας, την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού της χώρας, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να μείνουν όρθιες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, και την ενδυνάμωση του πολίτη μέσα από την ψηφιακή τεχνολογία.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε από την πρώτη κιόλας στιγμή, απέδειξε ότι το κράτος είναι σύμμαχος του πολίτη, κι όχι αντίπαλος ή εμπόδιο. Οι καθυστερήσεις, η αυξημένη γραφειοκρατία, τα αργά αντανακλαστικά της Δημόσιας Διοίκησης αντικαταστάθηκαν με ευελιξία, ταχύτητα, διαδικασίες που διευκολύνουν τον πολίτη, στην πράξη. Η παρουσία του κράτους πύκνωσε. Στόχος του Υπουργείου και συνολικά της κυβέρνησης ήταν να δημιουργήσουν λειτουργικές εναλλακτικές και να αφαιρέσουν από τους πολίτες περιττά βάρη, εν τω μέσω μιας ούτως ή άλλως δύσκολης συγκυρίας. Τα αποτελέσματα των πολιτικών μας, είναι πλέον μετρήσιμα από την ίδια την πραγματικότητα.

Η μεγαλύτερη, ωστόσο, ένδειξη της επιτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής είναι το εγχείρημα του εμβολιασμού. Έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι ο εμβολιασμός είναι η πιο πολύπλοκη επιχείρηση εφοδιαστικής αλυσίδας, που έχουμε κληθεί να διεκπεραιώσουμε στα χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αυτή, λοιπόν, τη δύσκολη και απαιτητική άσκηση, η Ελλάδα πέτυχε. Η επιχείρηση «Ελευθερία» εξελίσσεται εξαιρετικά. Τα αρμόδια Υπουργεία συντονίζονται υποδειγματικά και οι χιλιάδες πολίτες που εργάζονται για την εκστρατεία εμβολιασμού, το κάνουν με αυτοθυσία και αποτελεσματικότητα.

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: έχουμε πια ξεπεράσει τους 2.700.000 εμβολιασμούς, ενώ τη Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινούν να εμβολιάζονται οι πιο παραγωγικοί πολίτες, οι πολίτες που πρώτοι καλούνται να οικοδομήσουν την ελληνική κοινωνία μετά την πανδημία: οι τριαντάρηδες.

Σ’ αυτή την εθνική επιτυχία, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έπαιξε κομβικό ρόλο. Η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, την οποία δημιουργήσαμε άμεσα, και η σύνδεσή της με τα φυσικά σημεία προγραμματισμού των ραντεβού, τα ΚΕΠ και τα φαρμακεία, έδωσε τη δυνατότητα σε όλους τους έλληνες πολίτες να κλείνουν το ραντεβού τους απλά, γρήγορα και με ασφάλεια.

Η πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας, απέδειξε ότι τόσο οι κρατικοί μηχανισμοί όσο και συνολικά η ελληνική κοινωνία, όταν δρουν με σχέδιο, ενότητα και αυτοπεποίθηση, μπορούν να «υπερβαίνουν τα δύσκολα» και να πετυχαίνουν θαύματα. Η επιχείρηση «Ελευθερία» είναι ο καθρέφτης της Ελλάδας του μέλλοντος. Η λειτουργία της και η αποτελεσματικότητά της, είναι παράδειγμα για κάθε πρόκληση που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, όταν αφήσουμε πίσω μας οριστικά την υγειονομική κρίση.

Η επιτυχία του εμβολιασμού απέδειξε, ωστόσο, και κάτι άλλο: τη σημασία της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος και τους θεσμούς του. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα εμπιστευόμαστε το κράτος περισσότερο από ό,τι το εμπιστευόμασταν πριν από έναν χρόνο. Αυτή η εμπιστοσύνη, είναι αναμφίβολα η σημαντικότερη παρακαταθήκη της κυβερνητικής πολιτικής, για την εποχή που ανοίγεται μπροστά μας.

*Ο Γιώργος Γεωργαντάς είναι υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.