«Διάδοχοι του Τσίπρα; Ο Πινόκιο και ο Μινχάουζεν»

«Διάδοχοι του Τσίπρα; Ο Πινόκιο και ο Μινχάουζεν»

Στον παρωχημένο και παραπλανητικό άξονα Αριστεράς - Δεξιάς ο Γρηγόρης Ψαριανός παραμένει σταθερά «ακαταχώρητος», ενώ και η σχέση του με την «πολιτική ορθότητα» είναι ανύπαρκτη!

«Λέω σταθερά τα ίδια πράγματα εδώ και 30 χρόνια... Πιστεύω στη φιλελεύθερη δημοκρατική Ευρώπη. Ούτε σοσιαλιστικές ουτοπίες, ούτε δικτατορίες του προλεταριάτου και άλλες τέτοιες αρλούμπες. Είμαι οπαδός του κοινοβουλευτισμού δυτικού τύπου, τελεία και παύλα» λέει και εξηγεί εμμέσως τη μακρά διαδρομή του από τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ.

«Θύμα» της αριστερής αυταπάτης, εξομολογείται «τα έχω δει όλα», αλλά σήμερα είναι ευγνώμων για την «προσφορά» του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ έσκασε και ξεφούσκωσε όλα τα μπαλόνια, τα παραμύθια και τα φούμαρα και απέδειξε ότι το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα ήταν κάτι σαν τα απωθημένα κάποιου λιγούρη για εξουσία, πούρα, κότερα, εξαπάτηση και παραμύθια της Χαλιμάς», δηλώνει στον «Φιλελεύθερο». Προτείνει πρόσωπα - έκπληξη για διάδοχο του Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ και αποκαλύπτει ποιο υπουργείο θα ήθελε να ζητήσει για να το... κλείσει την επόμενη μέρα.

Συνέντευξη στον Θανάση Μαυρίδη: 

- Κύριε Ψαριανέ, κάνατε μια μεγάλη πολιτική διαδρομή. Η Νέα Δημοκρατία είναι μία ακόμη στάση ή ο τελικός σας προορισμός; Αύριο διαφωνείτε με το κόμμα. Για τους χ, ψ, λόγους. Θα επιλέξετε να φύγετε από την πολιτική ή από τη Ν.Δ.;

psarianosΤώρα, επειδή με ρωτάτε αν υπάρχει περίπτωση να φύγω από τη Ν.Δ., νομίζω ότι βιάζεστε, αφού ακόμη καλά καλά δεν ήρθα! Εν πάση περιπτώσει, ως ελεύθερος άνθρωπος διατηρώ πάντα το δικαίωμα να καθορίζω τη μοίρα μου και να σκέφτομαι ελεύθερα. Όμως, πολύ δύσκολα πέφτω έξω στις επιλογές μου. Εκτός εάν οι επιλογές μου αλλάξουν θέσεις. Έτσι, λοιπόν, σας λέω ότι οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι μηδαμινές, δεδομένου ότι η Ν.Δ. αποκλείεται να κάνει στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον λαϊκισμό, όπως έγινε στις προηγούμενες περιπτώσεις.

- Δεν ξέρω αν ταιριάζει σε εσάς η Νέα Δημοκρατία. Το ερώτημα είναι αν στη Νέα Δημοκρατία ταιριάζετε εσείς. Θέλω, λοιπόν, να σας ρωτήσω πώς σας υποδέχθηκαν. Μη μου πείτε με ανοικτές αγκάλες! Είδα σχόλια πικάντικα...

Ακριβώς όπως το είπατε. Με υποδέχθηκαν με ανοικτές αγκάλες. Πικάντικα σχόλια που λέτε, έτσι κι αλλιώς διατυπώνονται. Σε κάθε περίπτωση και για οποιονδήποτε. Ξέρετε, οι αριστεροί με θεωρούν δεξιό και οι δεξιοί με θεωρούν αριστερό. Αρα, είμαι σε καλό δρόμο. Ενα κόμμα όμως που κινείται κοντά στο 40% είναι φυσικό να είναι πολυσυλλεκτικό και όχι μονοδιάστατο. Βεβαίως, ο ιδεολογικός πυρήνας και ο πολιτικός χαρακτήρας παραμένει σταθερός. Είναι η φιλελεύθερη δημοκρατική παράταξη. Υπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες και διαδρομές, και αυτός είναι και ο πλούτος μιας μεγάλης παράταξης. Εξάλλου, όπως έχει αποδειχθεί, μονολιθικά και ιδεοληπτικά είναι μάλλον τα κόμματα που αναφέρονται στην παραδοσιακή Αριστερά.

- Αν σας ζητούσε κάποιος να δηλώσετε την πολιτική σας ταυτότητα, τι θα λέγατε; Ας πούμε ο Βαρουφάκης είπε ότι είναι φιλελεύθερος κομμουνιστής - μαρξιστής.

Ξέρετε, έχουν ακουστεί διάφορα νόστιμα από πολλούς. Εχω κι εγώ τέτοια να σας πω αν θέλετε για να γελάσουμε. Αλλά προσωπικά μπορώ να σας πω ότι όπως δεν ανήκα ποτέ στην παραδοσιακή κομμουνιστική Αριστερά έτσι δεν μπορώ να ανήκω και σε μία παραδοσιακή συντηρητική Δεξιά. Δεν υπήρξα ποτέ φανατικός αριστερός, δεν θα υπάρξω ως φανατικός δεξιός, είναι προφανές. Δεν υπήρξα παιδί κανενός κομματικού σωλήνα, ούτε πρόκειται να γίνω τώρα. Οσο για το «γυρολόγος» που ακούγεται, γυρολόγοι είναι αυτοί που κάνουνε κωλοτούμπες, ασκήσεις εδάφους και συγχρονισμένη ή και ασυγχρόνιστη κολύμβηση. Λέω σταθερά τα ίδια πράγματα εδώ και 30 χρόνια. Είμαι οπαδός του ευρωμονόδρομου και παραμένω αυτό που λέγαμε γελώντας και με τον μακαρίτη τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη: Είμαστε λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις. Οσο για τη διαδρομή μου στην Αριστερά, πρέπει να σας πω ότι έχω βιώσει τις αυταπάτες και τα αδιέξοδα, τα έχω δει όλα. Ιδίως τα τελευταία 5-6 χρόνια με τεράστια έκπληξη και αγανάκτηση, εάν με εννοείτε. Πιστεύω στη φιλελεύθερη δημοκρατική Ευρώπη. Ούτε σοσιαλιστικές ουτοπίες, ούτε δικτατορίες του προλεταριάτου και άλλες τέτοιες αρλούμπες. Είμαι οπαδός του κοινοβουλευτισμού δυτικού τύπου, τελεία και παύλα.

- Θα μπορούσατε κάλλιστα να είστε υπουργός στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Με τρομάζετε με αυτά που λέτε. Γι' αυτό που ξέρετε δεν πήγα, αν με εννοείτε. Αφού γι' αυτό εξάλλου έφυγα.

- Ξέρετε την Αριστερά καλύτερα από πολλούς άλλους. Πιστεύετε αυτό που λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ένα καλό, την απομυθοποίηση της ίδιας της Αριστεράς;

Πραγματικά πρέπει να ευγνωμονούμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα διότι η προσφορά του στην πολιτική ζωή της χώρας είναι τεράστια. Απομυθοποίησε το «πολιτικό μεγαλείο» της Αριστεράς, την «ιδεολογική υπεροχή» της. (Εξάλλου, για να τα λέμε όλα, μια σκληρή Δεξιά εκχώρησε κάποτε στην Αριστερά τη λεγόμενη ιδεολογική υπεροχή...). Αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ έσκασε και ξεφούσκωσε όλα τα μπαλόνια, τα παραμύθια και τα φούμαρα, και απέδειξε ότι το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα ήταν κάτι σαν τα απωθημένα κάποιου λιγούρη για εξουσία, πούρα, κότερα, εξαπάτηση και παραμύθια της Χαλιμάς. Από την άλλη, επιβεβαίωσε την άποψη ότι αυτό το είδος «αριστεράς» πάσχει από λοιμώδη εχθροπάθεια. Εάν δε δεν έχει εχθρούς, απλώς τους κατασκευάζει. Και εάν δεν τους βρει αλλού, θα τους κατασκευάσει και μέσα στο ίδιο το κόμμα. Γνωστά πράγματα αυτά, άλλωστε. Είναι κήρυκας μίσους και διχόνοιας, γι' αυτό και τα συνθήματά του είναι του τύπου «ή εμείς ή αυτοί». Είναι πολλαπλό το δίδαγμα από την περιπέτεια που περάσαμε. Και ευτυχώς που την περάσαμε, για να ξεμπερδεύουμε με αυτήν. Το τελευταίο του, μάλιστα, σύνθημα κάνει και μία αποκάλυψη. Ηρθε η ώρα των πολλών, λένε. Δηλαδή, τα τεσσεράμισι χρόνια που περάσαμε ήταν η ώρα των λίγων; Μα πώς καρφώνεστε έτσι, σύντροφοι!

- Την επόμενη μέρα θα δούμε πάλι την Αριστερά στο πεζοδρόμιο;

Δεν αποκλείεται, μόνο αυτό ξέρει άλλωστε να κάνει με επιτυχία. Αλλά νομίζω ότι ακόμα και αυτό της τελείωσε. Δεν υπάρχουν πια τόσοι πολλοί σανοφάγοι αγανακτισμένοι.

- Ποιος κατά τη γνώμη σας θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα;

Ο Πινόκιο ή ο βαρόνος Μινχάουζεν. Πάντως, αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον τελείωσε. Ο Τσίπρας έκανε σειρές εκκαθαρίσεων στο παρελθόν και θα συνεχίσει να κάνει. Οι συνεργάτες, οι φίλοι, ο μηχανισμός και ολόκληρο το κόμμα του για τον ίδιον είναι αναλώσιμα. Εκτιμώ ότι όσον αφορά τον ίδιο, θα επιχειρήσει άλλη μία μεταμφίεση.

- Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στο μέλλον;

Νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει τον κύκλο του. Γι' αυτό άλλωστε έχει αλλάξει και τόσα ονόματα έως τώρα. Πιστεύω ότι αυτός ο χώρος θα εκπροσωπηθεί από κάτι νέο που θα περιλαμβάνει και το πρώην ΠΑΣΟΚ. Ο χρόνος θα δείξει.

- Κύριε Ψαριανέ, σας δίνετε η δυνατότητα να ζητήσετε αύριο ένα υπουργείο. Ποιο θα ζητούσατε και γιατί;

Δεν υπάρχει περίπτωση να ζητούσα οτιδήποτε τέτοιο. Δεν με ενδιαφέρουν τα αξιώματα. Αλλά εάν επιμένετε, μπορώ να αναλάβω το υπουργείο Πολιτισμού. Έχω σχέδιο. Δευτέρα ορκίζομαι, Τρίτη το κλείνω. Και η Ιστορία θα γράψει με χρυσά γράμματα: Ιδρύθηκε το 1971 από τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και καταργήθηκε το 2020 από τον Γρηγόρη Ψαριανό. Καλό δεν ακούγεται; Διότι φαντάζομαι γνωρίζετε τι κάνει το υπουργείο Πολιτισμού. Αλλά ας μην το συζητήσουμε τώρα.

- Πολλές φορές λειτουργείτε ως ραδιοφωνικός παραγωγός και όχι ως πολιτικός. Αναφέρομαι στο σχόλιο για την κα Αχτσιόγλου, το οποίο επιτρέψτε μου να σας πω ότι ήταν ατυχέστατο.

Έχετε δίκιο ήταν ατυχές. Δεν μπορείς να μιλάς με τον ίδιο τρόπο, με τις ίδιες λέξεις και με τις ίδιες εκφράσεις από όλες τις θέσεις. Δεν μπορείς να μιλάς στη Βουλή όπως μιλούσες στο ραδιόφωνο. Ασφαλώς και δεν σκόπευα να την προσβάλω. Άλλωστε καταλαβαίνετε πως επρόκειτο για μια καθημερινή αστεία έκφραση, όσον αφορά τη λέξη που χρησιμοποίησα. Κατά τα λοιπά, ναι, μου αρέσει η κυρία Αχτσιόγλου, είναι όμορφη κοπέλα. Φαντάζομαι μάλιστα πως δεν ενοχλήθηκε η ίδια αλλά κυρίως ενοχλήθηκαν κάτι «σταυροφόροι της δήθεν πολιτικής ορθότητας». Αφορμή γύρευαν, καθώς, ως γνωστόν, περιμένουν στη γωνία οι διάφοροι τοιούτοι.

- Ποια είναι η μαγεία που ασκεί η πολιτική; Η εξουσία;

Καμία μαγεία δεν μου ασκεί η εξουσία. Ούτε η άσκηση πολιτικής είναι για μάγους, ταχυδακτυλουργούς και ζογκλέρ του τσίρκου. Για κάποιους βέβαια μπορεί, για μένα όμως όχι. Αν μπορείς να αλλάξεις κάτι προς το καλύτερο στη ζωή μας, έχει καλώς. Οταν ψηφίζεις κάτι που είναι δίκαιο και το πιστεύεις αισθάνεσαι κάποια ευχαρίστηση. Την ίδια αισθάνεσαι και όταν καταψηφίζεις κάτι άθλιο και αντικοινωνικό. Και εάν στο τέλος της ημέρας ή στο τέλος του χρόνου ή στο τέλος της διαδρομής σου έχεις προσφέρει κάτι, σου μένει μια ικανοποίηση.

- Δύσκολη επιλογή για τους ψηφοφόρους να επιλέξουν από ένα καλό ψηφοδέλτιο. Αν δεν κατεβαίνατε σε αυτές τις εκλογές, σε ποιους θα βάζατε σταυρό προτίμησης στη δική σας περιφέρεια;

Πραγματικά είναι δύσκολη η επιλογή, ειδικά στο ψηφοδέλτιο της συγκεκριμένης περιφέρειας. Αν διαβάσετε τα ονόματα και γνωρίζατε και τους ανθρώπους, θα καταλαβαίνατε γιατί το λέω. Συγκεκριμένα, θα ήθελα να μπορώ να βάλω επτά σταυρούς, μην περιμένετε βέβαια να σας πω σε ποιους. Η ψήφος είναι μυστική. Θα σας αποκαλύψω μόνο, μιας και με πιέζετε, πως πρόκειται για 4 άντρες και 3 γυναίκες. Οπως βλέπετε, τα έχω καταφέρει και με την ποσόστωση. Και σημειώστε: δεν είμαι ούτε ρατσιστής, ούτε σεξιστής, ούτε φαλλοκράτης, ούτε ομοφοβικός, όπως μου προσάπτουν διάφοροι ανόητοι.

- Αν είχα ραδιοφωνικό σταθμό και σας έκανα ένα τετραετές συμβόλαιο για μία εκπομπή, τι θα επιλέγατε, το συμβόλαιο ή το έδρανο της Βουλής;

Είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Το ραδιόφωνο, που λατρεύω όσο τίποτα άλλο από τα ΜΜΕ, για μένα είναι κάτι μαγικό. Και είναι ένα επάγγελμα. Και είναι ευτυχής όποιος καταφέρνει αυτό που λατρεύει να το κάνει επάγγελμα. Το έδρανο της Βουλής, η πολιτική και όλα τα συναφή, δεν είναι επάγγελμα. Πρόκειται λοιπόν για δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Και ξέρετε κάτι; Μπορείς να τα κάνεις και τα δύο ταυτόχρονα.

* Ο Γρηγόρης Ψαριανός είναι υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στη Β' Αθηνών (Νότιος Τομέας).

** Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στις 14.6.2019.