Greek Freak ή ελληνική φρίκη;

Greek Freak ή ελληνική φρίκη;

Του Αλέξανδρου Σκούρα

Αυτές τις μέρες, η οικογένεια Αντετοκούνμπο μάς έδωσε έναν ακόμη καλό λόγο να της είμαστε ευγνώμονες. Με την χυδαία ρατσιστική επίθεση του Τάκη Τσουκαλά στον Θανάση Αντετοκούνμπο, μας δόθηκε η αφορμή να ξανασκεφτούμε τα παιδιά και τις οικογένειες αυτές, που μολονότι δεν κατάγονται από την Ελλάδα, έγιναν Έλληνες από επιλογή.

Η οικογένεια Αντετοκούνμπο είναι περήφανη για την καταγωγή της από τη Νιγηρία, είναι περήφανη και για την πατρίδα της, την Ελλάδα. Ο Greek Freak με τα απίστευτα αθλητικά του επιτεύγματα τιμά την Ελλάδα στο ΝΒΑ, ενώ ο Θανάσης είναι κι αυτός βασικό στέλεχος της εθνικής μας ομάδας. Τα παιδιά μιλούν ελληνικά, έχουν ελληνικά ονόματα, διοργανώνουν και συμμετέχουν σε δράσεις για την προώθηση του αθλητισμού στα παιδιά της χώρας μας, τους λείπει η ελληνική κουζίνα όταν ζουν στο εξωτερικό - δεν μπορείς να τους πεις κάτι άλλο από Έλληνες.

Χρωστάμε χάρη στην οικογένεια Αντετοκούνμπο γιατί με το παράδειγμά της έδωσε φωνή σε χιλιάδες άλλες οικογένειες, σε παιδιά που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα με καταγωγή από το εξωτερικό - σε παιδιά που αισθάνονται Έλληνες και Ελληνίδες, έχουν όνειρα και φιλοδοξίες, και όπως συμβαίνει και με τους συνομηλίκους τους ελληνικής καταγωγής βλέπουν το ελληνικό κράτος να τους βάζει το ένα εμπόδιο πάνω από το άλλο στις προσπάθειές τους.

Φανταστείτε πόσα ακόμα παιδιά σαν τους Αντετοκούνμπο θα καμαρώναμε σήμερα - συγγνώμη φίλοι μου Ολυμπιακοί που πικραθήκατε από την πρόσφατη ήττα της ομάδας σας - αν η οικονομία μας ήταν ισχυρή και δημιουργούσε καλές θέσεις εργασίας και ουσιαστικές ευκαιρίες για προκοπή. Φανταστείτε πόσοι περισσότεροι Έλληνες και Ελληνίδες από επιλογή θα συνέβαλαν στην ευημερία της χώρας μας, αν τους δίναμε κίνητρο να έρθουν, να δουλέψουν, να κάνουν οικογένειες, να σπουδάσουν τα παιδιά τους, να συνθέσουν πρωτότυπα και δημιουργικά τις σπουδαίες αξίες του ελληνισμού με τις αξίες της δικής τους κουλτούρας.

Η πραγματικότητα είναι όμως διαφορετική. Η τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας μας, η ριζωμένη αναξιοκρατία και ο επίμονος κρατισμός είναι οι βασικές αιτίες που η Ελλάδα είναι κυρίως χώρα διέλευσης - και όχι εγκατάστασης - των νέων, ικανών και φιλόδοδων ανθρώπων.

Και όχι μόνο αυτό: όχι μόνο δεν έρχονται για να μείνουν στην Ελλάδα όσοι νέοι, ικανοί και φιλόδοξοι άνθρωποι θα θέλαμε απ' όσους φεύγουν από τις χώρες καταγωγής τους αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, αλλά φεύγουν και πολλοί “ελληνικής καταγωγής Αντετοκούνμπο” για να επιδιώξουν τα όνειρά τους σε πιο φιλόξενες χώρες. Είναι χαρακτηριστικό πως η Ελλάδα είναι η δεύτερη κατά κεφαλή χώρα στην εξαγωγή επιστημόνων στα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ, πίσω μόνο από το Ισραήλ. Όσοι δεν το έχετε κάνει, πηγαίντε μια βόλτα από το Ελ. Βενιζέλος τις ημέρες κοντά στις γιορτές, για να δείτε την πραγματική εικόνα του brain drain.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε για να δώσουμε την ευκαιρία στους νέους Έλληνες και τις νέες Ελληνίδες να διαπρέψουν στη χώρα μας, αλλά και για να προσελκύσουμε καινούριους Έλληνες και καινούριες Ελληνίδες από επιλογή για να πλουτίσουν την οικονομία και την κοινωνία μας με τη δουλειά, τη δημιουργικότητα και το ήθος τους; Η απάντηση είναι σαφής: Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την Αμερική - ή μάλλον, εν προκειμένω, ας την ανακαλύψουμε!