Google vs Huawei. Μια νέα φάση του εμπορικού πολέμου

Google vs Huawei. Μια νέα φάση του εμπορικού πολέμου

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Έχουμε αναφέρει αρκετές φορές, πως πίσω από τις καθημερινές μάχες του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, που προς το παρόν εστιάζει στα αγροτικά προϊόντα, στα καταναλωτικά προϊόντα, στα αθλητικά υποδήματα (!!!), στα αυτοκίνητα, στα οικοδομικά υλικά, στη μεταλλουργία και αλλού, υποβόσκει ο τεχνολογικός και ψηφιακός πόλεμος.

Στην τεχνολογία και στον ψηφιακό οικοσύστημα, θα κριθεί η πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια οικονομία. Και αυτή η επόμενη ημέρα, αυτή η επόμενη φάση της ιστορίας, δεν βρίσκεται πολύ μακριά. Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον ρου της ιστορίας, αλλάζει τη δυναμική των οικονομιών, των κοινωνιών και των χωρών που την ενσωματώνουν στην καθημερινότητα τους. Η τεχνητή νοημοσύνη στηρίζεται τεχνολογικά σε ολοκληρωμένα κυκλώματα εξαιρετικά μικρού μεγέθους και υψηλών δυνατοτήτων επεξεργασίας, στα οποία προς το παρόν δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι κινεζικές μονάδες παραγωγής. Και έτσι, το κινεζικό πρόγραμμα παραμένει καθηλωμένο και εξαρτώμενο από τις εισαγωγές από την Αμερική.

Η διακοπή συνεργασίας της Google με την κινεζική Huawei, αποτελεί μια φάση ή καλύτερη μια μάχη σε αυτόν τον τεχνολογικό πόλεμο. Το γεγονός, πως η Google δεν θα επιτρέπει πλέον στα κινητά τηλέφωνα του κινεζικού κολοσσού να χρησιμοποιούν τα apps, δηλαδή της εφαρμογές της, κλονίζει την ίδια την υπόσταση της Huawei. Η Google, που κατέχει σήμερα περίπου το 90% της αγοράς των apps στο περιβάλλον των Android smartphones, μπαίνει κι αυτή στο παιχνίδι της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με την κινεζική εταιρία, που ξεκίνησε από σενάρια κατασκοπίας, που οδήγησαν και στη σύλληψη στελεχών της Huawei στον Καναδά. Συνεχίστηκε δε, με τη μάχη για την τηλεπικοινωνιακή αγορά και τις 5G υποδομές. Μάχη που διεξάγεται μέχρι σήμερα στο ιταλικό έδαφος, καθώς υπάρχει προσύμφωνο συνεργασίας για την ανάπτυξη του δικτύου τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς στην Ιταλία από την Huawei.

Παρόμοια συναισθήματα ανησυχίας με αυτά των καταναλωτών της Huawei, είχαν ζήσει παλαιότερα οι κάτοχοι των κινητών τηλεφώνων της Microsoft, που έβλεπαν σταδιακά τα τηλέφωνα τους να μην μπορούν να υποστηρίξουν τις εφαρμογές του Facebook, του Messenger, της Airbnb και άλλων. Όμως τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η Huawei κινδυνεύει με κατάρρευση. Και εγείρονται ερωτήματα για αν και πως μπορεί να αναμένεται κλιμάκωση του πολέμου ΗΠΑ – Κίνας και στο υπόλοιπο τεχνολογικό πεδίο.

Αρκετοί εντάσσουν την κίνηση της Google στην επιθυμία της Washington, να εφαρμόσει μέσα στο 2019, ελέγχους στις εξαγωγές των λεγομένων “foundational technologies”, δηλαδή των τεχνολογιών πάνω στις οποίες βασίζεται ανάπτυξη ενός μεγάλου εύρους τεχνολογικών εξοπλισμών για την παραγωγή ψηφιακών επεξεργαστών, ημιαγωγών και λοιπών ψηφιακών μονάδων. Η παγκόσμια παραγωγή ημιαγωγών ανέρχεται στο ποσό των $420 δισ. και ελέγχεται κυρίως από αμερικανικές εταιρίες, οι οποίες παράγουν όλα τα στοιχεία του hardware και του software, που απαιτούνται στην τελική παραγωγή των τελικών chips. Αυτό το γεγονός από μόνο του, αποδεικνύει το αποτέλεσμα που θα επιφέρει μια απαγόρευση εξαγωγής τέτοιων αμερικανικών τεχνολογικών προϊόντων στην Κίνα.

Η Κίνα γνωρίζοντας πως χωρίς “πρώτες ύλες” δεν θα μπορέσει να ηγηθεί των εξελίξεων, είχε προχωρήσει σε μαζικές εισαγωγές ημιαγωγών ύψους $300 δισ. κατά το τελευταίο 12μηνο, έτσι ώστε να κινηθεί απρόσκοπτα η εσωτερική παραγωγή τεχνολογίας αιχμής. Γνωρίζοντας καλά, ότι μια μάχη χωρίς όπλα είναι χαμένη, οι Κινέζοι έχουν εξοπλισθεί όσο μπορούν καλύτερα, έτσι ώστε οι δικοί τους κολοσσοί όπως είναι η Tsinghua Unigroup, η Huawei – HiSilicon και η Camricon Technologies να συνεχίζουν να σχεδιάζουν τα λεγόμενα “leading edge chips” που είναι απαραίτητα στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Ο κινεζικός στόχος που έχει τεθεί για το 2025, είναι η τεχνολογική αυτοδυναμία της Κίνας που θα της επιτρέψει όχι μόνο να σχεδιάζει, αλλά και παράγει όλον τον ψηφιακό εξοπλισμό για την κυριαρχία της στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης.

Μένει να παρακολουθήσουμε τα απόνερα της κίνησης της Google και μένει να δούμε αν αυτόν τον δρόμο του εκβιαστικού παροπλισμού “εχθρικών” τεχνολογικών κινεζικών εταιριών, τον ακολουθήσουν και άλλοι κολοσσοί της Αμερικανικής Οικονομίας.


*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.