«Πώς η Ευρώπη να αντιμετωπίσει φαινόμενα λαϊκισμού, όπως ο Τσίπρας;»

«Πώς η Ευρώπη να αντιμετωπίσει φαινόμενα λαϊκισμού, όπως ο Τσίπρας;»

Είναι ο πιο φανατικός υπερασπιστής του ευρωπαϊκού project στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι παθιασμένες και έντονες ομιλίες του απέσπασαν τον τίτλο του «ροκ σταρ» της ευρωπαϊκής πολιτικής. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκι Φέρχοφσταντ, μιλάει για τις επικείμενες ευρωεκλογές, για την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και για τους κινδύνους του λαϊκισμού στην Ευρώπη.

Αναφέρεται με κολακευτικά λόγια στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας πως «απολαμβάνει πάντα τη συνεργασία» μαζί του. Τέλος, ελπίζει σε μια καλύτερη επικοινωνία μεταξύ κοινωνίας και εθνικών κυβερνήσεων, με σκοπό την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πνεύματος για το μέλλον.

Συνέντευξη στον Ανδρέα Ζαμπούκα

- Κύριε πρόεδρε, η Ευρώπη αντιμετωπίζει συνεχώς νέες προκλήσεις, δοκιμάζοντας την υπομονή μας για το μέλλον. Υπάρχουν ενδείξεις ότι θα συμβούν κάποιες σοβαρές αλλαγές στις ευρωπαϊκές εκλογές, ώστε οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι να φτάσουν στις κάλπες με ένα όραμα ελπίδας για το μέλλον;

Οι άνθρωποι θα έχουν πολύ σαφή επιλογή κατά τις προσεχείς εκλογές. Είτε ψηφίσουν για τους εθνικιστές και τους λαϊκιστές που θέλουν να σπάσουν όλα όσα έχουμε δημιουργήσει τα τελευταία 70 χρόνια είτε ψηφίσουν για πολιτικούς -όπως εγώ- που θέλουν να κρατήσουν ό,τι έχουμε, αλλά να κάνουμε την Ευρώπη κατάλληλη για το μέλλον. Πρέπει να εργαστούμε για την περαιτέρω ολοκλήρωση που η Ε.Ε. χρειάζεται τόσο απελπισμένα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας: η αλλαγή του κλίματος, η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς, ο τρόπος να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί έναντι των νέων «αυτοκρατοριών», όπως η Κίνα και η Ινδία, πρέπει να οικοδομήσουμε μια ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, να προστατευθούμε από τον επεκτατισμό της Ρωσίας.

Να δημιουργήσουμε έναν ευρωπαϊκό αμυντικό πυλώνα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όπως επίσης και μια λειτουργική πολιτική ασύλου και μετανάστευσης. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Εάν οι πολίτες της Ευρώπης συμφωνούν με μία τέτοια προοπτική, τότε θα πρέπει να ψηφίσουν ανθρώπους όπως και εμάς.

- Πώς δικαιολογείτε την αλλαγή στάσης των Ευρωπαίων απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα; Φαίνεται να μην τους απασχολεί, εδώ και πολύ καιρό, ο λαϊκισμός του...

Η Ελλάδα πρέπει να κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις για να γίνει πιο ανταγωνιστική, αλλά εναπόκειται στην κυβέρνηση να τις εφαρμόσει τώρα. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει άλλες κρίσεις αυτή τη στιγμή, όπως το Brexit. Έχει επίσης πολλά ζητήματα εξισορρόπησης με ηγέτες όπως ο Tραμπ και ο Πούτιν.

Δεν μπορεί να ασχολείται με τον κ. Τσίπρα και τις τυχόν ακροβασίες του. Εγώ ήμουν που τον είχα ρωτήσει αν θέλει η Ιστορία να τον θυμάται ως επαναστάτη ή ως μεταρρυθμιστή. Κοιτάξτε, και σε Ελλάδα και σε Ευρώπη χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις. Ελπίζω ότι ύστερα από μια χαμένη δεκαετία να μπορέσουμε να ενισχύσουμε σημαντικά την Ευρώπη, βοηθώντας ταυτόχρονα και την Ελλάδα.

Η οικονομία σας ήταν ένα μικρό πρόβλημα, τα 300 δισ. χρέος ήταν μόλις το 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Ακόμη δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίζουμε ανάλογες κρίσεις, γιατί δεν έχουμε τους κατάλληλους θεσμούς. Θέλουμε πραγματική ευρωζώνη με προϋπολογισμό και έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών, που δεν τα έχουμε. Όταν έχουμε τέτοια κενά στη διοίκηση της Ε.Ε. πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα λαϊκισμού, όπως ο Τσίπρας;

- Πιστεύετε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και του κόμματός του όταν σχηματίσει κυβέρνηση;

Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα συμβεί στην ελληνική πολιτική, αλλά γνωρίζω καλά τον Κυριάκο και πάντοτε απολάμβανα να δουλεύω μαζί του. Το κόμμα του είναι πρώτο στις δημοσκοπήσεις, η ρητορική είναι υπέρ των πραγματικών μεταρρυθμίσεων και φαίνεται να γνωρίζει τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο και στις αγορές. Συνεννοείται με την Ευρώπη και είναι σίγουρος ότι το μέλλον της χώρας του είναι συνδεδεμένο μαζί της.

- Ποια είναι τα βασικά εμπόδια για την ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης;

Ένα από τα προβλήματα είναι ότι οι επιτυχίες της Ευρώπης διεκδικούνται από τις κυβερνήσεις, ενώ οι εθνικές αποτυχίες χρεώνονται στις Βρυξέλλες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο είδαμε τι συμβαίνει όταν λένε στους ανθρώπους για πάνω από 30 χρόνια ότι κάτι είναι κακό, αλλά τους ζητούν συγχρόνως να το υπερψηφίσουν. Όσο οι εθνικοί ηγέτες δεν εξηγούν στους ψηφοφόρους τους ότι χρειαζόμαστε μια ενωμένη Ευρώπη για να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές προκλήσεις και να υπερασπιστούμε τις δύσκολες ευρωπαϊκές αποφάσεις, όλα θα είναι δύσκολα.

- Είστε ο πιο συνειδητοποιημένος Ευρωπαίος πολιτικός. Ποια είναι τα σχέδια για το πολιτικό σας μέλλον; Είστε αισιόδοξοι για τη συνεργασία με τον Εμανουέλ Μάκρον και τους υποψηφίους που θα έχετε στις εκλογές;

Θέλω να συνεχίσω να αγωνίζομαι για μια καλύτερη Ευρώπη και θα προσπαθήσω ενεργά κατά τη διάρκεια των ευρωπαϊκών εκλογών να δείξω τις ιδέες μας. Έχουμε την ευκαιρία να ανατρέψουμε το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα που κυριαρχείται εδώ και δεκαετίες από τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλιστές. Οι άνθρωποι υποστηρίζουν το κίνημά μας και θέλουν να σπάσουμε τον μεγάλο συνασπισμό μεταξύ των δύο παλαιών δυνάμεων που έχουν μπλοκάρει την πρόοδο για πάρα πολλά χρόνια. Αν θέλουμε να αναβιώσει το ευρωπαϊκό όνειρο, τώρα είναι η στιγμή!

Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο Παρασκευής 15 Φεβρουαρίου