Γκάλοπ public issue: Πρώτο κόμμα το Κανένα, πρωθυπουργός Μητσοτάκης, δημοφιλέστερος ο Λεβέντης...

Γκάλοπ public issue: Πρώτο κόμμα το Κανένα, πρωθυπουργός Μητσοτάκης, δημοφιλέστερος ο Λεβέντης...

Τα γκάλοπ έχουν γίνει κομμάτι της ζωής μας. Στην αρχή έδειχναν τι πιστεύει ο κόσμος. Τώρα, πολλά δείχνουν τι να πιστεύει ο κόσμος. Σίγουρα, δείχνουν πόσο λίγα ξέρει ο κόσμος γι αυτά που αποφασίζει. Και πόσο μπερδεμένος είναι. Δείχνουν ένα αλαλούμ.

Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο. Απόδειξη το Brexit (που πολλοί ομολογούν ότι δεν ήξεραν τι ψηφίζουν), οι Podemos (που τα exit poles απαξιώθηκαν πάλι), το πρόσφατο γκάλοπ (πολιτικό βαρόμετρο για την ακρίβεια) της Public Issue , που κομμάτι της (εκείνο που τη βόλευε…) δημοσίευσε η Αυγή της Κυριακής για τον Πρόεδρο, την απλή αναλογική και τα οικονομικά και πολιτικά θέματα της χώρας. Εδώ θα δείτε και αδημοσίευτα στοιχεία αυτού του βαρόμετρου.

Οι δημοσκοπήσεις και οι δημοσιεύσεις τους δεν είναι ποτέ αθώες. Για να είμαι ακριβής, σχεδόν ποτέ. Εκείνος που τις παραγγέλνει έχει βάλει, με τις ερωτήσεις που διαλέγει, το περίγραμμα των απαντήσεων που θα πάρει. Επίσης, εκείνος που τις δημοσιεύει έχει επιλέξει (όπως εδώ στην περίπτωση ενός πλήρους βαρόμετρου) εκείνες που τον εξυπηρετούν και έχει αποκρύψει τις άλλες.

Η επιστήμη σε όλους τους τομείς της ξέρει ότι τις απαντήσεις τις κάνουν οι ερωτήσεις. Το πώς θέτεις ένα θέμα έχει προκαλέσει και το αποτέλεσμα.

Επομένως, αν ρωτήσω «είστε υπέρ της απλής αναλογικής» έχω αποκρύψει σκόπιμα ως αυτονόητο, ενώ ως δημοσιογράφος και ως δημοσκόπος ξέρω ότι δεν είναι, ένα μείζον πρώτο ερώτημα: «ξέρετε τι είναι απλή αναλογική;». Αν όμως το ρωτήσω αυτό, δε θα μου βγει η έρευνα, δεδομένου ότι τα 9/10 των πολιτών ξέρουν μέσες -άκρες τι είναι η απλή αναλογική. Ξέρουν απλώς ότι είναι κάτι δημοκρατικό. Αυτό.

Φυσικά, αν η κάθε εταιρία ψειρίσει τη μαϊμού δεν θα κάνει ποτέ γκάλοπ. Αλλά, αν δεν ψειρίσεις τη μαϊμού δεν θα καταλάβεις τι σου απαντάνε. Χρειάζεσαι ανάλυση.

Έτσι, στο πρόσφατο περιοδικό βαρόμετρο με στοιχεία Μαϊου- Ιουνίου της συγκριτικά αξιόπιστης Public Issue:

Το 58% των ερωτηθέντων προκρίνει την απλή αναλογική, χωρίς όμως να του τίθεται και το επίσης μείζον ερώτημα: Ποια απλή; Την ανόθευτη; Ή μία από τις 100 παραλλαγές (με μπόνους, χωρίς μπόνους, ποιάς κατανομής υπολοίπων, με τι περιφέρειες, με το 7 μπαλαντέρ,  με καπέλο, τρία φουλ;).

Ομοίως και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το 73% των ερωτηθέντων θέλει, λέει, άμεση εκλογή από το λαό. Αυτό μας δείχνει ότι τουλάχιστον το 73% των πολιτών δεν ξέρει ότι άμεση εκλογή από το λαό σημαίνει Προεδρική και όχι Προεδρευόμενη Δημοκρατία. Δηλαδή πρόεδρο με αυξημένες αρμοδιότητες, όπως είχε ο Καραμανλής το 1975 και επομένως υποβάθμιση της ισχύος του κοινοβουλίου και του πρωθυπουργού!

Οι πολίτες, όμως νομίζουν ότι άμεση εκλογή σημαίνει περισσότερη άμεση δημοκρατία, ενώ σημαίνει λιγότερη. Έκπληξη: Το 78% απ αυτούς είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ!

Υποκρισία: Το 71% των πολιτών θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας, λέει. Καλό αυτό. Αλλά, το 90% των πολιτών δε έχει στην πράξη καμιά συνεργασία με το γείτονά του, κυρίως αν μένουν σε πολυκατοικία.

Χωρισμό του κράτους από την εκκλησία θέλει το 53%. Αμφιβάλλω αν έστω και 01% ξέρει τι θα πει αυτός ο χωρισμός. Οι πολίτες νομίζουν ότι η εκκλησία θέλει να είναι δέσμια του κράτους για να πληρώνει τους παπάδες. Καμμία σχέση. Το κράτος θέλει να είναι ενωμένο με την εκκλησία για μπορεί να την ελέγχει! Όχι τώρα. Από την ίδρυσή του το 1830!

Για τους αμφισβητίες υπάρχουν τα Συνοδικά,  η Πολιτική Ιστορία της χώρας, τα Αρχεία του κράτους και ο αρχιεπίσκοπος, άνθρωπος πράος, που μπορεί να τους τα εξηγήσει καταλεπτώς.

Ποιο είναι το σοβαρότερο πρόβλημα της χώρας; Το οικονομικό, απαντάει το 61%. Και το επόμενο; Η ανεργία (34%) ! Άλλο το οικονομικό, άλλο η ανεργία. Η ανεργία είναι οικολογικό πρόβλημα!

Το 63% των ερωτηθέντων θέλει κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Απ αυτό το ποσοστό, το 69% είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (!), πίσω από τους ψηφοφόρους της ΝΔ, που το 61% θέλει την κατάργηση! Δηλαδή, οι νεοδημοκράτες, που υποτίθεται ότι είναι φιλελεύθεροι, είναι πιο σκληροί κρατιστές από τους συριζαίους, που από την ιδεολογία και την πολιτική της κυβέρνησης τους είναι κρατιστές!

Το 86% πιστεύει ότι η χώρα πάει προς λάθος κατεύθυνση. Σ αυτό το ποσοστό περιλαμβάνεται το 69% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ!

Το 55% θέλει να μείνει η Βρετανία στην ΕΕ. Ποιος το θέλει πιο πολύ; Οι ψηφοφόροι ΝΔ με 79%! Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ 52%. Και πιο λίγο; Το ΚΚΕ (30%), οι ΑΝΕΛ (33%) και η Χρυσή Αυγή(32%) ! Κάποιο κριτήριο; Προφανώς, προς τα άκρα είναι αρεστές γενικότερα οι ακραίες λύσεις.

Παρ όλα αυτά, το 56% πιστεύει ότι η ΕΕ δεν έχει μέλλον και προοπτική. Αλλά, το 54% έχει θετική γνώμη για το ευρώ! Αν δεν έχεις μέλλον φταίει το μοντέλο σου. Και βασικός παράγοντας είναι η οικονομία σου, που βασικός παράγοντας είναι το νόμισμά σου.

Ποιος έχει τις λιγότερες αρνητικές και περισσότερες θετικές ψήφους; Ποιός είναι πιο δημοφιλής δηλαδή: Ο Βασίλης Λεβέντης!!! (53% αρνητικές, 43% θετικές). Δεύτερος ο Κ Μητσοτάκης (57%. 40%)…

Τελευταία τριάδα Τσίπρας (71% - 27%), Καμμένος (78% - 20%), Μιχαλολιάκος ( 85% - 11%)…

Και το αποκορύφωμα:

Ποια κυβέρνηση νομίζετε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα πράγματα; ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή ΝΔ; Απάντηση: 54% ΚΑΜΙΑ από τις δύο.

Ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός; Απάντηση: Ο Μητσοτάκης 38%, ο ΚΑΝΕΝΑΣ 35%, ο Τσίπρας 24%.

Και υπό αυτές τις προϋποθέσεις, το επόμενο ερώτημα, «σήμερα χρειάζεται ή δεν χρειάζεται να γίνουν εκλογές;».

Απάντηση: 71% δε χρειάζεται…

Φυσικό. Με πρωθυπουργό τρίτο από το τέλος σε δημοτικότητα, τρίτον σε επιλογή, με κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ ανίκανες (κατά τους ερωτηθέντες) να αντιμετωπίσουν τα πράγματα, με το 86% να πιστεύει ότι η χώρα πάει προς λάθος δρόμο, γιατί να θέλει εκλογές. Εξέγερση θέλει, αλλά περιμένει τον Λεβέντη να  ετοιμαστεί ψυχολογικά...

Γ. Παπαδόπουλος-Τετράδης