Γιώργος Κουμουτσάκος: Ο Πολάκης έκανε μακροβούτι στον μικροκομματικό βούρκο

Γιώργος Κουμουτσάκος: Ο Πολάκης έκανε μακροβούτι στον μικροκομματικό βούρκο

Μοιραία για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα κινδυνεύει να αποδειχθεί η επίθεση Πολάκη στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, καθώς ο πρωθυπουργός έδωσε χέρι βοηθείας στον βυθιζόμενο στον μικροκομματικό βούρκο υπουργό του, με αποτέλεσμα να φτάσουν και οι δύο στον βυθό της απαξίωσης.

Πιθανότατα θολωμένοι από την επερχόμενη ήττα στις εκλογές. Διότι η πόλωση και ο διχασμός είναι η μόνη στρατηγική για εκείνον που ξέρει ότι θα ηττηθεί, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να συγκρατήσει ψηφοφόρους του που φυλλορροούν, δηλώνει ο κ. Γ. Κουμουτσάκος στη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο». Τονίζοντας παράλληλα ότι στις 26 Μαΐου οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα και την ευθύνη να γράψουν με την ψήφο τους τον επίλογο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να αποφασίσουν ποια Ελλάδα θέλουμε.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., απαντά στα ερωτήματα για το μήνυμα της Ν.Δ. προς τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους και τους νέους και νέες που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, και καταθέτει τη θέση του για το ποια πρέπει να είναι μια πειστική απάντηση απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και πώς αυτή συνάδει με την πολιτική κατευνασμού Τσίπρα απέναντι στον Ερντογάν. Οπως και για την επίδραση που θα έχουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Συνέντευξη στον Γαβριήλ Χ. Σερέτη:

- Σχεδόν καθημερινά, γινόμαστε μάρτυρες της εντεινόμενης βούλησης και πρακτικής της Τουρκίας να συντηρεί την ένταση στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Εσχάτως, μάλιστα, παρατηρείται μια «ποιοτική» αλλαγή της παραβατικότητας με τη χρήση ακόμα και επανδρωμένων αεροσκαφών. Ποια θα ήταν μια πειστική απάντηση σε διπλωματικό και επιχειρησιακό επίπεδο; Μπορεί αυτή να δοθεί από τη σημερινή κυβέρνηση;

Η Άγκυρα επιμένει στη γνωστή πολιτική της αμφισβήτησης του status quo στο Αιγαίο. Τώρα, την πολιτική αυτή την εμπλουτίζει με την αυξανόμενη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και για υπερπτήσεις ελληνικών νησιών. Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση δείχνει αμηχανία, αδυναμία σχεδιασμού και γρήγορων ανακλαστικών. Αντί να δίνει τη σωστή διάσταση στα πράγματα, επιχειρεί διαρκώς έναν εξωραϊσμό της κατάστασης. Στέλνει, έτσι, λάθος μήνυμα στην άλλη πλευρά. Χρειαζόμαστε μια ευέλικτη στρατηγική, που θα συνδυάζει διαρκή ενημέρωση φίλων, εταίρων και συμμάχων, εμβάθυνση συνεργασιών και συμμαχιών στην περιοχή, και ένα ορθολογικό, αλλά και στιβαρό πρόγραμμα ενίσχυσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Μαζί με αυτά, πρέπει να προετοιμαστεί σοβαρά η εκκίνηση ενός ουσιαστικού διαλόγου με την Τουρκία. Με μια, όμως, απαράβατη προϋπόθεση: Την εγκατάλειψη από πλευράς Τουρκίας δηλώσεων και ενεργειών που τροφοδοτούν επικίνδυνα την ένταση.

- Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χ. Ακάρ, ο οποίος έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών του Αιγαίου; Κατά πόσο αυτές οι δηλώσεις συνάδουν με την πολιτική Τσίπρα απέναντι στον Ερντογάν και κυρίως με την επανέναρξη της συζήτησης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης;

- Εκείνοι που με το casus belli απειλούν διαρκώς με πόλεμο την Ελλάδα, εάν ασκήσει νόμιμα δικαιώματά της, δεν μπορούν να της ζητούν να εγκαταλείψει τη νόμιμη άμυνά της απέναντι στις δικές τους απειλές. Σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, πιστεύω ότι το πιο ισχυρό μέτρο εμπιστοσύνης είναι να εφαρμοσθούν πλήρως από την Τουρκία τα ήδη συμφωνηθέντα. Δεν έχει νόημα να προσθέτουμε διαρκώς νέα ΜΟΕ χωρίς την πλήρη εφαρμογή όσων προϋπάρχουν. Να μη ζητούν περισσότερη εμπιστοσύνη εκείνοι που δεν δείχνουν αυτή που ήδη οφείλουν.

- Ποια επίδραση θα έχουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει δυνατότητα ασφαλών προβλέψεων αυτή τη στιγμή. H αβεβαιότητα για τον τρόπο εφαρμογής της Συμφωνίας θα χτυπήσει κόκκινο σε περίπτωση που επικρατήσει στον δεύτερο γύρο η υποψήφια του VMRO που έχει ταχθεί κάθετα κατά της συμφωνίας. Ακόμα πιο ασαφή θα είναι τα πράγματα εάν στον δεύτερο γύρο δεν συμμετάσχει τουλάχιστον το 40% του εκλογικού σώματος. Κάτι τέτοιο θα ήταν αφετηρία μεγάλης πολιτικής αβεβαιότητας, λόγω του ότι θα πρέπει να προκηρυχθούν εκ νέου εκλογές. 

Αυτά δεν θα ισχύσουν σε περίπτωση που εκλεγεί ο κ. Πεντάροφσκι, που υποστηρίζεται από τον κ. Ζάεφ. Σε κάθε περίπτωση, η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια επιζήμια συμφωνία. Ως κυβέρνηση θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε τις αρνητικές συνέπειες για τα συμφέροντα της χώρας.

- Η επιχειρούμενη από την κυβέρνηση θεσμοθέτηση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση; Γιατί κάποιοι λένε πως, και σε αυτό το επίπεδο, ο κ. Τσίπρας, επιχειρεί να ναρκοθετήσει την επόμενη μέρα.

Η σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας είναι μια πρόταση που πρώτη η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε συγκροτημένα και υπεύθυνα στον δημόσιο διάλογο. Επιπλέον, προτείναμε στην αναθεώρηση του Συντάγματος να κατοχυρωθεί και συνταγματικά. Κάτι που δυστυχώς αρνήθηκε η κυβέρνηση. Τώρα, φέρνει νόμο για να το ρυθμίσει. Κάλιο αργά παρά ποτέ. Διότι η χώρα χρειάζεται τον θεσμό του ΣΕΑ. Είναι επί της αρχής θετικό ότι υιοθετούν την πρότασή μας. Το κείμενο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση δεν είναι απορριπτέο στο σύνολό του. Υπ'' αυτή την έννοια είναι βάση διαλόγου, ο οποίος όμως θα αποκρυσταλλωθεί με συγκεκριμένες, εκ μέρους μας, παρατηρήσεις, επισημάνσεις και προτάσεις κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Σκοπός μας είναι όχι απλώς η εισαγωγή του θεσμού, αλλά ένα ΣΕΑ που να ανταποκρίνεται στις ελληνικές απαιτήσεις και να ενισχύει την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική της χώρας.

- Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση νόμου για τον Οργανισμό του ΥΠΕΞ και για το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού. Ποια στάση θα κρατήσετε;

Λίγο πριν τελειώσει η θητεία της η κυβέρνησης, έχοντας χάσει τέσσερα ολόκληρα χρόνια, αναθεωρεί στο παρά ένα το σύνολο σχεδόν του θεσμικού πλαισίου για την λειτουργία της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Αυτό είναι απαράδεκτο και θα το αναδείξουμε με επιμονή στον δημόσιο διάλογο. Εμείς, ως Ν.Δ., θέλουμε έναν Οργανισμό του ΥΠΕΞ προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις δυνατότητες της εποχής. Και σας αναφέρω τρεις βασικές δικές μας προτεραιότητες: Ενίσχυση της οικονομικής διπλωματίας. Μεγαλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας διπλωματίας για την προβολή της χώρας. Συντονισμένη προώθηση και ανάδειξη άξιων Ελλήνων σε θέσεις που ανοίγουν σε διεθνείς οργανισμούς.

- Πώς, όμως, είναι δυνατόν να υπάρξουν συνεννόηση και συναίνεση, με δεδομένο τον πολωτικό λόγο και τις διχαστικές πρακτικές του κ. Τσίπρα, όπως απέδειξαν, μεταξύ άλλων, οι Πρέσπες και οι παρεμβάσεις στους θεσμούς;

Η πόλωση και ο διχασμός είναι μονόδρομος για τον κ. Τσίπρα. Είναι η μόνη στρατηγική για εκείνον που ξέρει ότι θα ηττηθεί. Με την πόλωση μάταια προσπαθεί να συγκρατήσει ψηφοφόρους του που φυλλορροούν.

Ο κ. Τσίπρας είναι γνήσιος εκφραστής της σκληρής και χωρίς μέτρο σύγκρουσης για όλα. Η διαβόητη φράση του «ή θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν» δεν ήταν μια απλή ρητορική ατάκα. Είναι βαθιά πολιτική του πεποίθησή. Σε αυτό εμείς θα αντιτάξουμε τον προγραμματικό μας λόγο. Απευθυνόμαστε σε όλους τους Ελληνες. Οχι μόνο στον στενό κομματικό μας πυρήνα, όπως κάνει και θα συνεχίσει να κάνει ο εγκλωβισμένος στη διχαστική πόλωση κ. Τσίπρας. Μάταια βέβαια. Δεν μπορεί να αποτρέψει τη βαριά ήττα που έρχεται.

- Σε αυτό το πλαίσιο θεωρείτε ότι έγινε και η επίθεση στον κ. Κυμπουρόπουλο;

Απολύτως ναι. Μπροστά στην επερχόμενη ήττα, η ματιά, το μυαλό και η κρίση τους έχουν θολώσει. Καταφεύγουν σε ανήκουστες προσβολές, ακόμα και έναντι προσώπων πανθομολογούμενης αξιοπρέπειας και γενικής αποδοχής, όπως ο κ. Κυμπουρόπουλος.

Ο Πολάκης έκανε μακροβούτι στον μικροκομματικό βούρκο. Ο κ. Τσίπρας έδωσε χέρι βοηθείας στον βυθιζόμενο Πολάκη. Αλλά τελικά, έφτασαν και οι δύο στο βυθό της απαξίωσης και της περιφρόνησης. Θα απολογηθούν και οι δύο στη συζήτηση που θα προκαλέσει η Ν.Δ. στη Βουλή. Αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν πόσο πολύ, μοιραία, θα τους κοστίσει αυτή η ιστορία.

- Είμαστε σχεδόν ένα μήνα πριν από τις κάλπες της 26ης Μαΐου. Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους;

Σε αυτές τις εκλογές δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος. Είναι οι εκλογές που σηματοδοτούν την απάντηση των πολιτών στα ψέματα και την επικίνδυνη αναποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Στην υπερφορολόγηση που πνίγει τους Ελληνες, στους χειρισμούς στο Μακεδονικό, στην αδράνεια στα ζητήματα ασφάλειας, στην πλήρη αποδιοργάνωση του κράτους. Στις 26 Μαΐου οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα και την ευθύνη να στείλουν το δικό τους, κυρίαρχο, μήνυμα. Να γράψουν με την ψήφο τους τον επίλογο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το μήνυμά μου είναι: Παρακμή ή ανάταση; Μιζέρια ή ανάπτυξη; Ποια Ελλάδα θέλουμε; Εμείς φιλοδοξούμε να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι περήφανη σε μια ισχυρότερη Ευρώπη.

- Και γιατί να ψηφίσει Κυριάκο Μητσοτάκη ένας 17χρονος που για πρώτη φορά θα βρεθεί πίσω από το παραβάν;

Γιατί οι νέοι ζητούν αυθεντικότητα και ειλικρίνεια. Οχι ψέμα και κοροϊδία. Δεν τους αρέσουν οι «κάλπικοι», αλλά οι γνήσιοι. Επιλέγουν εκείνους που δεν υπόσχονται, αλλά πράττουν. Σε αυτούς ελπίζουν και αυτούς θα στηρίξουν οι νέοι.

* Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στις 25.4.2019.