Γιατί το ράλι τιμών στην ενέργεια δεν απειλεί την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας
Oxford Economics στο Liberal

Γιατί το ράλι τιμών στην ενέργεια δεν απειλεί την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Η κούρσα των ενεργειακών τιμών θα επηρεάσει την ιδιωτική κατανάλωση στην Ελλάδα κατά μόλις 0,1%, αφήνοντας σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστες τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας. Αιτία, οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη μείωση των επιπτώσεων ανόδου των τιμών ενέργειας. Παρ' όλα αυτά, οι αβεβαιότητες για τη πορεία του πληθωρισμού στην Ελλάδα, παραμένουν, όπως επισημαίνει στο Liberal Markets η Maddalena Martini, οικονομολόγος για την Ελλάδα στην Oxford Economics.

Η ίδια προβλέπει εκρηκτική ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία 8,2% το 2021 και 3,7% το 2022, με τα κονδύλια που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης να διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στην ανάταση της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, επισημαίνει πως η χώρα τα επόμενα τρίμηνα θα συνεχίσει να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια, ευνοούμενη από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο

- Κυρία Martini, πώς θα επηρεάσει η αύξηση των τιμών ενέργειας την ελληνική οικονομία;

Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμένουν αβέβαιες, καθώς η δυναμική των τιμών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη μετάβαση,  από τις αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων, στις τιμές της ενέργειας κατά την κατανάλωση και από το υψηλότερο κόστος των πρώτων υλών στις τιμές των αγαθών. Ως εκ τούτου, ο αντίκτυπος στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών, στο διαθέσιμο εισόδημα και στην κατανάλωση είναι ακόμη ασαφής.

Επίσης, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει, και στη συνέχεια διευρύνει, δημοσιονομικά μέτρα για τον μετριασμό των συνεπειών της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης και τη στήριξη των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα. Ως αποτέλεσμα, αναθεωρήσαμε την ιδιωτική κατανάλωση προς τα κάτω μόνο κατά 0,1% το 2022, δηλαδή  σε 7,3%.

- Τι προβλέπετε για το ύψος της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2021 και το 2022;

Αναμένουμε ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 8,2% το 2021, καθώς η οικονομία σταδιακά ανοίγει και καταγράφηκε μια καλή τουριστική σεζόν. Η ανάπτυξη σήμερα για το 2022 εκτιμάται στο 3,7%, με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης να παίζουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια ανάτασης της ελληνικής οικονομίας.

- Ποιες οι προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα;

Πιστεύω ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη βιώσιμη ανάπτυξη, από το να μειωθεί σταδιακά το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και από τις προσπάθειες του τραπεζικού συστήματος να μειώσει τα NPLs. Οι τελευταίες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, πιστοποιούν ότι η Ελλάδα μπορεί σταδιακά να οδηγηθεί στην επενδυτική βαθμίδα.

- Τέλος, πιστεύετε πως θα συνεχιστεί ο δανεισμός με χαμηλά επιτόκια;

 Η Ελλάδα έχει επωφεληθεί ιδιαιτέρως από το πρόγραμμα PEPP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις συνακόλουθες ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά. Επίσης, η αντίδραση των επενδυτών στις πρόσφατες εκδόσεις κρατικών ομολόγων ήταν υποστηρικτική, βελτιώνοντας την παρουσία της Ελλάδας στις αγορές και βοηθώντας στη συγκρότηση της καμπύλης αποδόσεων του Δημοσίου. Νομίζω ότι η άφθονη στήριξη της νομισματικής πολιτικής θα συνεχίσει να ωφελεί την ελληνική αγορά ομολόγων και τα επόμενα τρίμηνα.