Γιατί θα πέσουν και γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν είναι η λύση!

Γιατί θα πέσουν και γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν είναι η λύση!

Έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα κι έχουν βάλει απέναντί τους τον ελληνικό λαό. «Ή εμείς ή εκείνοι»! Στο «εμείς» είναι η εξουσία τους και η κομματική νομενκλατούρα που έχει καταλάβει το κράτος, μαζί με τους συγγενείς και φίλους. Στο «εκείνοι» είναι οι πολλοί που βλέπουν καθημερινά τη ζωή τους να υποβαθμίζεται.

Θα πέσουν, είναι θέμα χρόνου. Ακόμη κι αν καταφέρουν να περάσουν το ασφαλιστικό και το αγροτικό από τη Βουλή, θα έχουν να αντιμετωπίσουν την ίδια την κοινωνία! Έχουν διαλέξει για αντίπαλο τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους. Έχουν τραβήξει διαχωριστικές γραμμές, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα περιφρουρήσουν την εξουσία τους. Κάνουν λάθος κι αυτό φαίνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Δεν χάνουν απλά ποσοστά επιρροής απέναντι στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Χάνουν την πολιτική τους νομιμοποίηση. Ο κόσμος δεν θέλει πλέον να τους ακούει. Δεν τους εμπιστεύεται…

Το κακό είναι ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική λύση. Η Νέα Δημοκρατία απέκτησε αρχηγό και αντιπολιτευτικό λόγο, αλλά είναι ανέτοιμη σε αυτήν τη φάση ως κόμμα για να αναλάβει κυβερνητική δράση. Το πολιτικό αδιέξοδο είναι ορατό! Εκτός κι αν το ΠΑΣΟΚ της Φώφης και η Ένωση Κεντρώων του Λεβέντη αναλάβουν να δώσουν ανάσα μερικών ακόμη μηνών στον Αλέξη Τσίπρα. Αυτή όμως ήταν μία συζήτηση που υπήρχε στο τέλος του 2015 κι όσο ήταν ακόμη σίγουρο ότι η καραμανλική πτέρυγα είχε στο τσεπάκι της τη Ν.Δ. Σήμερα μία τέτοια σύμπραξη μοιάζει με αυτοκτονία. Είναι σαν να αποφασίζει κάποιος να επιβιβαστεί με τις βαλίτσες του σε ένα κρουαζιερόπλοιο που έχει ήδη αρχίσει να παίρνει κλίση κι ενώ την ίδια ώρα το εγκαταλείπουν οι επιβάτες του.

Στην πραγματικότητα πλησιάζει ο χρόνος που θα απαιτηθεί η πληρωμή όλων των γραμματίων της μεταπολίτευσης! Η πιθανή κατάρρευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα λύσει κάποιο πρόβλημα. Το αντίθετο, θα φέρει στην επιφάνεια το τεράστιο κενό που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην πολιτική ζωή του τόπου.

Είναι η ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να αποδείξει ότι είναι όντως αυτός ο εκλεκτός της νέας μεταπολίτευσης. Ότι μπορεί πράγματι να αναλάβει τις βαριές ιστορικές ευθύνες της νέας εποχής. Η Νέα Δημοκρατία είναι ανέτοιμη. Είναι ένα παλιό και γερασμένο κόμμα, ανίκανο να παράγει πολιτική. Είναι κάτι που συμβαίνει εδώ και χρόνια, δεν προέκυψε στα ξαφνικά τους τελευταίους μήνες. Η νέα Νέα Δημοκρατία, η Νέα Δημοκρατία που υποσχέθηκε ο Κυριάκος θέλει πολύ χρόνο για να φτιαχτεί κι αυτός ο χρόνος δεν υπάρχει.

Εκείνο λοιπόν που χρειάζεται είναι να ηγηθεί ο Κυριάκος ενός ευρύτερου πολιτικού σχήματος που θα αναλάβει την ανασυγκρότηση της χώρας. Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί από μόνη της να σηκώσει αυτό το βάρος. Αλλά ο αρχηγός της είναι ο μόνος που μπορεί να ενσαρκώσει μία εθνική προσπάθεια για να επιστρέψει η ελπίδα και το χαμόγελο στη χώρα. Δεν είναι η ώρα για μικροπολιτικά παιγνίδια και παζάρια στο παρασκήνιο. Αν δεν γίνει κάτι άμεσα, αν δεν συγκροτηθεί ένα ισχυρό μέτωπο και ένας στέρεος πολιτικός λόγος, η καταστροφή που θα ακολουθήσει δεν θα έχει προηγούμενο.

Η λύση της Οικουμενικής είναι μία κακή λύση. Εξυπηρετεί τους ολιγάρχες και τις πολιτικές τους φατρίες, αλλά όχι την πατρίδα. Είναι η σανίδα σωτηρίας του Αλέξη Τσίπρα και των συνεταίρων του που ανέλαβαν με την ανίερη συμμαχία τους θεσμικούς ρόλους. Το πρόβλημα της χώρας είναι πολιτικό κι ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Μόνο με εκλογές και με καθαρές προτάσεις προς τον ελληνικό λαό μπορεί να υπάρξει προοπτική. Μόνο μία νέα μεταπολίτευση μπορεί να υποσχεθεί ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ένα μεταρρυθμιστικό τσουνάμι που θα σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά του.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]