Γιατί θα αργήσει η ανάπτυξη

Γιατί θα αργήσει η ανάπτυξη

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Πέρασαν ήδη έξι χρόνια από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, ακολούθησαν άλλα δύο και ίσως ακολουθήσουν κι άλλα, και η ελληνική οικονομία δεν έχει καταφέρει ακόμη να βγει από την ύφεση. Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους η ύφεση βρέθηκε στο 0,7%, κι ακόμη ως χώρα δεν έχουμε βρει την κατάλληλη φόρμουλα ώστε να βγούμε από την μέγγενη που βρισκόμαστε τα τελευταία χρόνια. Όχι ότι και προσπαθήσαμε ιδιαίτερα, καθόλου θα μπορούσαμε να πούμε, καθώς το λάθος οικονομικό μοντέλο συνεχίζει να εφαρμόζεται.

Κι αυτό δεν είναι άλλο από την συνεχή αύξηση των φόρων, και την επινόηση νέων, που αφαιρούν σημαντικούς πόρους από την ελληνική οικονομία και τους Έλληνες φορολογούμενους, οδηγώντας σε δυσάρεστες καταστάσεις, όπως το συνεχές κλείσιμο των επιχειρήσεων, και την μετανάστευση των νέων. Δυστυχώς η χώρα μας διαθέτει τα πρωτεία στην Ευρώπη, στην ανεργία των νέων μεταξύ 15-24 ετών και 15-74 ετών (βλ. παρακάτω γράφημα), ως αποτέλεσμα της λανθασμένης οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις των μνημονιακών χρόνων.

 

Πηγή γραφήματος:Bloomberg

Πριν από λίγους μήνες, το ίδιο το ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν λάθος, χωρίς όμως ωστόσο δυστυχώς να αντιδράσει κατάλληλα η τωρινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας την λανθασμένη εφαρμογή του προγράμματος.

Ουσιαστικά, σε μια οικονομία η οποία μαστίζεται από υψηλή ανεργία και ύφεση, το κράτος αυξάνει τις δημόσιες επενδύσεις, προκειμένου να τονώσει την καταναλωτική δαπάνη και να μειώσει την ανεργία. Τόσο όμως η καταναλωτική δαπάνη, όσο και οι δημόσιες επενδύσεις, βαίνουν τρομακτικά μειούμενες τα τελευταία έτη, όπως παρατηρούμε στα παρακάτω δύο γραφήματα, κι αυτό για τους απλούστατους δύο λόγους:

Ο μεν πρώτος αφορά τη συνεχή αύξηση των φόρων, οι οποίοι σε συνδυασμό με την ύφεση αφαιρούν σημαντικούς πόρους από τα ελληνικά νοικοκυριά στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν τα προς τα ζην, ενώ ο δεύτερος, αφορά τους μειωμένους πόρους που διαθέτει το ελληνικό κράτος ως προς τις δημόσιες επενδύσεις, αφού μεγάλο μέρος αυτών χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή των τόκων του κρατικού χρέους. Εξάλλου, η Κομισιόν πριν από λίγους μήνες, έθεσε υπό έρευνα ελληνικές και ξένες κατασκευαστικές εταιρείες υπό την υποψία δημιουργίας καρτέλ όσο αφορά τα δημόσια έργα.

 

Πηγή γραφήματος:Trading economics

Πηγή γραφήματος:Trading economics

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της λανθασμένης οικονομικής πολιτικής, αποτελεί το παρακάτω γράφημα, που απεικονίζει τη φορολογία του προσωπικού εισοδήματος. Όπως διαπιστώνουμε, η μόνη εύκολη λύση των μνημονιακών κυβερνήσεων ήταν η αύξηση της φορολογίας, χωρίς όμως αυτή να συνοδεύεται και από αύξηση του προσωπικού εισοδήματος, επιταχύνοντας έτσι την αύξηση των «κόκκινων» δανείων, των οφειλών ως προς το δημόσιο και της ΔΕΚΟ, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο για τον οποίο προσπαθούμε να βρούμε λύση, εφαρμόζοντας όμως και πάλι την ίδια λάθος πολιτική, δηλαδή την εξεύρεση και εφαρμογή νέων άμεσων και έμμεσων φόρων.

 

Πηγή γραφήματος:Trading economics

Εδώ και χρόνια το επίκεντρο των συζητήσεων στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, δεν είναι άλλο από την ανάπτυξη. Μιλάμε για ανάπτυξη χωρίς να γνωρίζουμε όμως την ουσιαστική έννοια του όρου, και πολύ περισσότερο όλες εκείνες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να επιτευχθεί αυτή.

Δυστυχώς, το κύριο χαρακτηριστικό μας είναι η έλλειψη σοβαρότητας ως προς το τι θέλουμε και τι ζητάμε. Η λάθος «συνταγή» επί σειρά ετών μας χαρακτηρίζει αυτόματα από έλλειψη σοβαρότητας ή εάν θέλετε από έλλειψη συναίσθησης των πραγμάτων, αλλά το σπουδαιότερο, από αδιαφορία (λίαν επιεικώς) ως προς το μέλλον των επόμενων γενεών.

Αλήθεια, έχει αναρωτηθεί ποτέ κανείς μας, για πoιο λόγο οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας έχουν φθάσει στο ναδίρ; Προσπαθούμε να επινοήσουμε ξένους επενδυτές οι οποίοι προέρχονται από διάφορα μήκη και πλάτη της υφηλίου (κατά προτίμηση Σαουδάραβες), και οι οποίοι θέλουν να μας πάρουν τον ορυκτό μας πλούτο, τη γη μας και γενικώς οτιδήποτε φυλάγαμε ανά τους αιώνες με θρησκευτική ευλάβεια από τους βαρβάρους.

Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω γράφημα, από το 2009 και μετά, η μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρας μας είναι ευδιάκριτη, και η κατά διαστήματα αύξηση αυτών οφείλεται κυρίως στις όποιες αποκρατικοποιήσεις έχουν γίνει με «χίλια ζόρια».

 

Πηγή γραφήματος:Trading economics

Ουδέποτε αναρωτηθήκαμε σοβαρά για πιο λόγο μας αποφεύγουν οι σοβαροί ξένοι επενδυτές, ενώ είμαστε περισσότερο προσιτοί ως χώρα, για αμφιβόλου προέλευσης κεφάλαια τα οποία πληρώνουν και «καπέλο» προκειμένου να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία. Η κρίση δεν θα ήταν τόσο βαθιά ή στην καλύτερη των περιπτώσεων θα είχε αποφευχθεί, εάν διαθέταμε επιχειρηματική παιδεία ή και σοβαρότητα ώστε να πράξουμε τα αυτονόητα, τόσο ως επιχειρηματίες αλλά και ως κράτος.

Για τους μεν πρώτους, η πλειοψηφία αυτών λειτουργούσαν ή και συνεχίζουν να λειτουργούν καιροσκοπικά, προσβλέποντας μόνο στο άμεσο κέρδος, ενώ στο μεν δεύτερο συνεχίζουμε να εθελοτυφλούμε ως προς την βασικότερη αιτία της κατάντια μας. Κι αυτή δεν είναι άλλη, από την εφαρμογή επιτέλους ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων όπως, ένας αποδοτικότερος και λιγότερο διεφθαρμένος δημόσιος τομέας, ένα φιλικό προς Έλληνες και ξένους επενδυτικό πλαίσιο, καθώς κι ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Αυτά είναι τα βασικότερα στοιχεία τα οποία σε ένα σύντομο (μακροοικονομικά) διάστημα, είναι ικανά να μας βγάλουν από τον φαύλο κύκλο στον οποίο βρισκόμαστε τα τελευταία χρόνια, και να μας μετατρέψουν σε μία σύγχρονη δυτική χώρα.

 Όσο δεν εφαρμόζονται, η ύφεση θα διαρκέσει άλλα τόσα και παραπάνω χρόνια. Εσείς τι πιστεύετε, μπορούν να γίνουν;