Γιατί μόνο στο Facebook, κύριε υπουργέ;

Γιατί μόνο στο Facebook, κύριε υπουργέ;

Της Κατερίνας Οικονομάκου

«Δεν είναι λοιπόν όλα λουλούδια ανθισμένα και ηλιόλουστες ημέρες», ανακοίνωσε, προ ημερών από το βήμα της βουλής ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Με τόση πείρα ζωής που έχει συγκεντρώσει ο 70χρονος κ. Γαβρόγλου, είναι να απορεί κανείς για την ξαφνική αυτή διαπίστωση. Όμως ο υπουργός δεν αναφερόταν στη ζωή γενικώς, αλλά στη ζωή στην Ελλάδα ειδικώς. Και ειδικότερα, στη ζωή των πανεπιστημιακών δασκάλων στην Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από όσα είπε προτού πετάξει το υπονοούμενο για τα ανθισμένα λουλούδια:

«Θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες, ακόμη και οι κανόνες πολύ αυστηρής ποινής σε όσα μέλη ΔΕΠ έχουν εκφραστεί με τρόπο που δεν θέλω να χαρακτηρίσω μέσω του facebook. Αυτά είναι πειθαρχικά παραπτώματα και θα τιμωρηθούν αυτά. Δεν είναι λοιπόν όλα λουλούδια ανθισμένα και ηλιόλουστες ημέρες». Αν κατάλαβα καλά, ο υπουργός προειδοποιεί τους πανεπιστημιακούς ότι όσα ενδεχομένως τους περιμένουν, δεν θα είναι «ανθισμένα λουλούδια και ηλιόλουστες μέρες».

Η προειδοποίηση αφορά εκείνους τους καθηγητές που εκφράζονται στο Facebook με κάποιον τρόπο που δεν προσδιορίζεται. Η σαφήνεια μοιάζει να μην είναι το δυνατό σημείο του κ. Γαβρόγλου. Τι εννοεί λέγοντας «με τρόπο που δεν θέλω να χαρακτηρίσω;» Εκτός αν η ασάφεια είναι απολύτως σκόπιμη και το μήνυμα, αλίμονο, σαφέστατο: Οτιδήποτε δεν του είναι αρεστό, είναι στη διακριτική του ευχέρεια όχι μόνο να το καταγγείλει ως πειθαρχικό παράπτωμα, αλλά και να προβλέψει ότι “θα τιμωρηθούν αυτά”.

Αλλά το σχέδιο του υπουργού να κόψει τα ανθισμένα λουλούδια, παρουσιάζει κι άλλες πρακτικές δυσκολίες. Για παράδειγμα, πώς ενημερώνεται ο κ. Γαβρόγλου για τις αναρτήσεις των πανεπιστημιακών στο Facebook; Αφιερώνει μέρος του πολύτιμου προσωπικού χρόνου του ή μήπως έχει τη βοήθεια πρόθυμων ομοϊδεατών του; Ο υπουργός, στο μεταξύ, δεν έχει κανένα δικαίωμα και καμία αρμοδιότητα να ανακατεύεται με τα πιθανά πειθαρχικά παραπτώματα των πανεπιστημιακών δασκάλων. Αυτό, ο κ.Γαβρόγλου το γνωρίζει καλά. Ποιο μπορεί, λοιπόν, να είναι το κίνητρο πίσω από αυτήν την απρόσμενη προειδοποίηση, αν όχι ο εκφοβισμός των πανεπιστημιακών δασκάλων;

Από τη βήμα της βουλής -εκεί που πίσω στο μακρινό 2015 ο πρωθυπουργός είχε κάνει εκείνη την αξιομνημόνευτη δήλωση σύμφωνα με την οποία η δική του κυβέρνηση θα ήταν «κάθε λέξη του Συντάγματος»- ένας υπουργός λέει σε πολίτες ότι αν εκφράζονται ελεύθερα στο δημόσιο χώρο, κινδυνεύουν να υποστούν κυρώσεις.

Σε ποια άλλη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας οδηγήθηκαν καθηγητές πανεπιστημίου σε πειθαρχικά συμβούλια επειδή είχαν εκφραστεί με αχαρακτήριστο τρόπο; Αυτή η κυβέρνηση έχει και άλλα στελέχη μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας. Εάν λοιπόν ο ίδιος ο υπουργός δεν μπορεί να ανακαλέσει κάποιο παράδειγμα, θα μπορούσε ίσως κάποιος άλλους ανάμεσά τους να φρεσκάρει τη μνήμη όλων μας.

Τον περασμένο Νοέμβριο, σχολιάζοντας την ένταση που είχε επικρατήσει στο χώρο του Πολυτεχνείου όταν ομάδα νεαρών είχε εμποδίσει αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει στεφάνι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο, κ. Γαβρόγλου είχε πει ότι «η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη και πρέπει να κερδίζεται και να διευρύνεται με τους καθημερινούς αγώνες μας». Υπό το φως των πρόσφατων δηλώσεων περί ανθισμένων λουλουδιών, σκέφτεται κανείς μήπως και τότε, αντί για διαπίστωση, ο κ.Γαβρόγλου μας απηύθυνε τελικά μια προειδοποίηση.