Γιατί δεν πήγα στο Athens Democracy Forum

Γιατί δεν πήγα στο Athens Democracy Forum

Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

Παρά την τιμητική πρόσκληση εκ μέρους των διοργανωτών, αποφάσισα να μην συμμετάσχω στο Athens Democracy Forum. Ο λόγος είναι καθαρός και ευθύς. Με ενόχλησε η προγραμματισμένη παρουσία του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλου, καθώς και το γεγονός πως θα εκφωνούσε και λόγο στην εναρκτήρια συνεδρίαση με θέμα «Κράτος Δικαίου και Δημοκρατία».

Ο εν λόγω Πρόεδρος δεν τηρεί τις αποστάσεις του από τα πολιτικά δρώμενα της ελληνικής πολιτικής σκηνής και ταυτίζεται σχεδόν απόλυτα με τις κρατικιστικές αντιλήψεις συγκεκριμένων χώρων, αντιπάλων της ανοιχτής κοινωνίας και οικονομίας. Ταυτόχρονα, επιτίθεται με κάθε ευκαιρία με ανοίκειο τρόπο –μέσω ομιλιών δίχως αντίλογο κι αρκετά επιθετικά– κατά των φιλελεύθερων ιδεολογικών επιλογών.

Η Ν.Δ., που, θεωρητικά τουλάχιστον, εφόσον αυτό –αποκαλείται φιλελεύθερη– θα έπρεπε να ενοχλείται και να αντιδράσει, σιωπά. Δεν μπορώ όμως κι εγώ να ακολουθήσω τον ίδιο δρόμο. Είχα παλαιότερα δηλώσει πως, εφόσον υιοθετεί συγκεκριμένες ιδεολογικές τοποθετήσεις, ο Πρόεδρος δεν μπορεί να είναι «όλων των Ελλήνων» και πως εμένα, τουλάχιστον, δεν με εκφράζει.

Με τη σχετική του ομιλία στο Forum ο Πρόεδρος επιβεβαίωσε τις ενστάσεις μου. Καταφέρθηκε και πάλι κατά του νεοφιλελευθερισμού, τον οποίο και στόλισε σαν κοινωνικά ασυνείδητο κι επικίνδυνο για το κράτος δικαίου λόγω εμμονής του στην κατάργηση πολλών κρατικών παρεμβάσεων στη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας. Αφού πριν από λίγο καιρό τον είχε παρομοιώσει με τον Μινώταυρο που θέλει να καταστρέψει την ευημερία μας και πιο πρόσφατα σημείωσε πως μαζί με τους «τζιχαντιστές απειλεί την παγκόσμια ελευθερία». Ευτυχώς υπάρχουν οι κρατιστές που μας σώζουν και μας έχουν χορτάσει ευημερία και ανάπτυξη...

Ας χαίρονται λοιπόν τις σχετικές εξελίξεις οι οργανωτές του Forum. Όπως λέει μια παροιμία, «ό,τι αγοράζεις, αυτό και παίρνεις». Εφόσον ο κρατισμός λοιπόν αποτελεί τον κορμό πάνω στον οποίο στηρίζεται η σύγχρονη Δημοκρατία, δεν έχω αμφιβολίες πως οι συμμετέχοντες θα βγουν σοφότεροι από τις σχετικές εργασίες. Με μερικές ακόμη τέτοιες παρεμβάσεις η εκδήλωση αυτή των Αθηνών θα ανοίξει νέους δρόμους για τον προβληματισμό σε διεθνές επίπεδο για την πραγματική Δημοκρατία. Αλίμονο σε όλους εμάς που δεν θα είμαστε κοινωνοί των σχετικών εξελιγμένων αναζητήσεων…

Υ.Γ.: Σχετικά σύντομα θα κυκλοφορήσει το νέο μου βιβλίο, με τίτλο «Νεοφιλελευθερισμός για Αρχάριους», που θα παλέψει να ταρακουνήσει το πλαδαρό σημερινό κατεστημένο του κρατισμού. Βλ. επίσης και το βιβλίο μου που μόλις κυκλοφόρησε «Αφήγημα Ελευθερίας». εκδ. Επίκεντρο, 2016.