Γιατί χτυπούν τώρα -από μέσα- την Νέα Δημοκρατία;

Γιατί χτυπούν τώρα -από μέσα- την Νέα Δημοκρατία;

Του Σάκη Μουμτζή

Πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας της περιόδου 2012-14, μετά από τετραετή πολιτική αφάνεια, ξύπνησε όχι για να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να εξαγγείλει το πολιτικό μανιφέστο του με αφορμή την συζήτηση για την Μακεδονία μας. Μάλιστα, δεν αρκέστηκε σε αυτό. Έδωσε το πολιτικό στίγμα του, επιτιθέμενος, σε αυτούς που επί τέσσερα χρόνια μάχονται στην πρώτη γραμμή του πυρός της Νέας Δημοκρατίας.

Ας πάρουμε την υπόθεση από την αρχή. Τι είναι η Νέα Δημοκρατία; Είναι μια μεγάλη παράταξη, είναι το μεγαλύτερο και ιστορικότερο κόμμα του Μεταπολιτευτικού μας πολιτικού συστήματος. Είναι κόμμα πατριωτικό. Εδώ θα πρέπει να ορίσουμε επαρκώς, τι εννοούμε. Είναι ένα κόμμα που αναγνωρίζει την ύπαρξη των συνόρων, για την υπεράσπιση των οποίων αγωνίζεται. Είναι ένα κόμμα που τιμά την Ελληνική σημαία, όταν οι πολιτικοί του αντίπαλοι χαϊδεύουν αυτούς που την καίνε. Είναι ένα κόμμα που σέβεται τις αξίες και τις παραδόσεις με τις οποίες μεγάλωσαν και δημιούργησαν γενιές Ελλήνων. Είναι ένα σύγχρονο κόμμα που αφουγκράζεται τα μηνύματα της εποχής και τα αιτήματα των νέων ανθρώπων. Τέλος πιστεύει στην ελεύθερη αγορά, στον ανταγωνισμό και στον περιορισμό του Κράτους στο χαμηλότερο δυνατόν επίπεδο.

Νομίζω πως κανένας δεν θα διαφωνήσει με όλα αυτά. Η σύνθεση όλων των παραπάνω αρχών συγκροτεί το μαζικό, πολυσυλλεκτικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Συνεπώς, όσοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε αυτό το κόμμα δεν ζητούν ένα νέο πολιτικό μανιφέστο, αλλά δουλειά και σκληρή αντιπολίτευση απέναντι στην συμμορία που μας κυβερνά.

Ο νεκραναστηθείς πρώην υπουργός γιατί επιτέθηκε, εμμέσως πλην σαφώς και εφ΄όλης της ύλης, στον Α.Σαμαρά; αν πίστευε πως η πολιτική που ακολούθησε από το 2010 έως το 2012 ήταν λανθασμένη, όφειλε να το καταθέσει τότε. Αν πίστευε δηλαδή πως η Νέα Δημοκρατία θα έπρεπε να συνταχθεί με το πρώτο μνημόνιο, τα ελαττώματα του οποίου αναγνώρισαν εκ των υστέρων και οι ίδιοι οι συντάκτες του, ας το ψήφιζε. Να του θυμίσω πως η μνημονιακή τάση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του Μαΐου 2012, έλαβε το 2,5% των ψήφων.

Διαφωνεί, λέει, με την σκληρή γραμμή πάνω στο ζήτημα της Μακεδονίας μας. Δεν υπάρχει σκληρή και μαλακή γραμμή. Υπάρχει σωστή ή λάθος. Και όλες ανεξαιρέτως οι ομιλίες των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με προεξάρχουσες, κατά γενικήν ομολογία, τις ομιλίες των Μητσοτάκη-Σαμαρά, κινήθηκαν προς την σωστή κατεύθυνση.

Είναι προφανές πως η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να μετατραπεί σε ένα κομματίδιο του 2,5%. Σε ένα γκρουπούσκουλο του «φιλελευθεράτου». Σε έναν ιδεολογικό και πολιτικό χυλό.

Το λυπηρό είναι πως αυτές οι επιθέσεις κατά του Α.Σαμαρά και άλλων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, τυγχάνουν της αμέριστης προβολής από το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ. Παρόμοιες θέσεις με τον πρώην υπουργό διατύπωσε χθες και ο κ. Κ. Βαξεβάνης σε άρθρο του που το αναδημοσίευσε και το left.gr. Δημιουργεί προβληματισμούς να διαφοροποιείται κάποιο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας από την γραμμή της παράταξης, θέλοντας να δώσει διαπιστευτήρια «προοδευτικότητας» στην Αριστερά.

Έχουμε γράψει στο Liberal, κατ΄επανάληψη, πως ομάδες πολυποίκιλων συμφερόντων δεν θέλουν να γίνει πρωθυπουργός ο Κ.Μητσοτάκης. Και κάνουν τα πάντα για να το πετύχουν. Προκαλεί θλίψη και ερωτηματικά, ενώ η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στην τελική ευθεία κάποιοι, απόντες όλα αυτά τα χρόνια από την μάχη, να την οδηγούν στην εσωστρέφεια.

Δυστυχώς, η ατυχής συνέντευξη του πρώην υπουργού της κυβέρνησης Α.Σαμαρά σε ραδιοφωνικό σταθμό, εξ αντικειμένου κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.