Το επόμενο μεγάλο μπλακ-άουτ θα γίνει στην Κρήτη

Το επόμενο μεγάλο μπλακ-άουτ θα γίνει στην Κρήτη

Τα δύο μπλακ-άουτ σε Ύδρα και Αττική είναι "πρόδρομα προσεισμικά φαινόμενα", ισχυρά προειδοποιητικά καμπανάκια για την εκδήλωση ενός ακόμη μεγαλύτερου μπλακ άουτ, στην Κρήτη.

Τα λόγια είναι του Γιάννη Μανιάτη, πρώην υπουργού Ενέργειας, και τομεάρχη Ενέργειας του ΚΙΝΑΛ, που μιλά στο Liberal.gr, για τον κίνδυνο να υπάρξει μπλακ-άουτ στην Κρήτη μέσα στο 2019, εξαιτίας των κυβερνητικών ολιγωριών γύρω από την προώθηση της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική.

Στην πράξη αυτό που λέει ο κ. Μανιάτης, είναι ότι δεν έχει ανατεθεί ακόμη η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης, που χρονικά σημαίνει ότι απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο η προοπτική να λειτουργήσει το έργο στο ορατό μέλλον. "Το project είχε ενταχθεί το 2013 στα ευρωπαϊκά έργα κοινού ενδιαφέροντος (PCI''s), όμως εδώ και τριάμισι χρόνια, όχι μόνο δεν έχουν υπάρξει ουσιαστικά βήματα προώθησης, αλλά φαίνεται και πως οδηγούνται σε αδιέξοδο οι όποιες συζητήσεις ανάμεσα στους εταίρους του έργου", τονίζει χαρακτηριστικά.

Μιλά για τη χαλάρωση των προληπτικών ελέγχων στα ενεργειακά δίκτυα, για την έλλειψη ετοιμότητας εκ μέρους των ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, αλλά και για την κομματική διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, με έμπειρα στελέχη να έχουν μπει στο "ψυγείο".

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

Στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν, δύο μπλακ άουτ μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα άφησαν χωρίς ρεύμα την Ύδρα για 35 ώρες και την Αττική για 2,5 ώρες. Τι μας δείχνουν αυτά τα περιστατικά;

Είναι μια ακόμη απόδειξη της απόλυτης διαχειριστικής ανικανότητας αυτής της κυβέρνησης, γεγονός που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, όταν πρόκειται για ένα κρίσιμο τομέα της οικονομίας, όπως η παροχή ρεύματος.

Τα περιστατικά αυτά δυστυχώς δεν είναι οι εξαιρέσεις του κανόνα, αλλά ο κανόνας, καθώς ανάλογα φαινόμενα βιώνουμε σε πολλούς άλλους τομείς. Έχει σημασία ότι τόσο εγώ όσο και το ΚΙΝΑΛ, έχουμε πολλές φορές διαμηνύσει στη κυβέρνηση ότι η πολιτική της τόσο στη ΔΕΗ, όσο και στις θυγατρικές της (νυν και πρώην, όπως ο ΑΔΜΗΕ), βάζει σε κίνδυνο ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα της χώρας.

Θα λέγατε ότι τα περιστατικά αποδεικνύουν μια γενικότερη χαλάρωση σε ελέγχους και ετοιμότητα των εποπτευόμενων από τη κυβέρνηση διαχειριστών; Το ρωτώ γιατί όπως λένε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, αμφότερα τα περιστατικά, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχαν προηγηθεί προληπτικοί έλεγχοι...

Είναι ακριβώς έτσι. Αφενός έχουμε χαλάρωση των προληπτικών ελέγχων και εκείνων που προηγούνται πάντα της θερινής περιόδου, οπότε και αυξάνεται η ζήτηση, αφετέρου οι δημόσιες εταιρείες της ενέργειας βιώνουν μια βαθύτατα κομματική διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.

Στελέχη καθ'' όλα άξια, μόνο και μόνο επειδή δεν ήταν αρεστοί στις διορισμένες από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διοικήσεις, έχουν απομακρυνθεί και έχουν μπει στο "ψυγείο". Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση με τα 25 "ανθροπωψυγεία" στον ΑΔΜΗΕ, που αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι που ανήλθαν στην εξουσία, υποσχόμενοι αξιοκρατία και διαφάνεια, έχουν γίνει οι χειρότεροι μαθητές των πιο κακών πρακτικών του παρελθόντος.

Κριτική πάντως ασκείται και σχετικά με την ενημέρωση που υπήρξε από ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ. Στην περίπτωση για παράδειγμα του μπλακ-άουτ της Αττικής ενημερωθήκαμε για τρία διαφορετικά σενάρια, μέχρι το πόρισμα να καταλήξει στην εκδοχή της αστοχίας υλικού. Τι δείχνει αυτό;

Όταν οι άνθρωποι αυτοί σας λένε ότι έξω είναι ημέρα, θα πρέπει να πηγαίνετε στο παράθυρο για να το επιβεβαιώσετε. Είναι ικανοί να πουν ψέματα ακόμη και γι'' αυτό.

Επειδή λοιπόν οι ανακοινώσεις που εκδίδονται από τις διορισμένες από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διοικήσεις, έχουν την αξιοπιστία των συγκεκριμένων διοικήσεων, θεωρώ ότι σε κάθε τέτοιου είδους περίπτωση απαιτείται να ενημερώνεται με διαφάνεια η Βουλή.

Επίσης, επειδή αναφέρονται στη καρδιά του ενεργειακού συστήματος, θα έπρεπε οι οποιεσδήποτε τελικές αξιολογήσεις να γίνονται από μια ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων, με συμμετοχή καθηγητών πολυτεχνείων και άλλων ειδικών.

Έτσι μόνο θα είναι εφικτό να δούμε που υπήρξε η αστοχία, πρόβλημα ή η αμέλεια, και να εντοπίσουμε τις αιτίες, προκειμένου στο μέλλον να μην υπάρξει επανάληψη τέτοιων φαινομένων.

Αν κάτι μας δείχνουν πάντως τα δύο αυτά περιστατικά, είναι ότι οι υποσχέσεις για απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση της χώρας είναι έωλες. Τι μας λέει επομένως ότι δεν θα έχουμε κάποιο νέο μικρότερο ή σοβαρότερο μπλακ- άουτ, κάπου αλλού;

Πολύ φοβάμαι ότι γινόμαστε μάρτυρες ενός νέου, προαναγγελθέντος γεγονότος. Τα δύο μπλακ-άουτ σε Ύδρα και Αττική είναι «πρόδρομα προσεισμικά φαινόμενα», ισχυρά προειδοποιητικά καμπανάκια για την εκδήλωση ενός ακόμη μεγαλύτερου μπλακ άουτ που κινδυνεύουμε να δούμε την επόμενη χρονιά.

Τέτοιος είναι ο κίνδυνος να υπάρξει μπλακ-άουτ στη Κρήτη μέσα στο 2019, εξαιτίας των μεγάλων κυβερνητικών ολιγωριών και ευθυνών από τη μη προώθηση υλοποίησης του μεγάλου έργου που θα συνδέει την Κρήτη με την Αττική.

Με δικές μας πρωτοβουλίες το 2013, η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής είχε ενταχθεί ως υποέργο στο μεγάλο έργο διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης-Αττικής, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τα λεγόμενα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI''s).

Σήμερα, μετά από τρεισήμισι χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν έχει υπάρξει ούτε ένα βήμα προώθησης του έργου, αλλά φαίνεται και πως οδηγούνται σε αδιέξοδο οι όποιες συζητήσεις ανάμεσα στους εταίρους του έργου.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης θα είναι προσωπικές, πολιτικές και θα ξεπερνούν αυτό που ήδη συνηθίζουν μέχρι τώρα. Δηλαδή να αναλαμβάνουν οι ίδιοι πολιτικές ευθύνες, χωρίς όμως αυτό να έχει τη παραμικρή επίπτωση για τους ίδιους προσωπικά. Το ζήτημα είναι τεράστιο, η διασύνδεση της Κρήτης αποτελεί το κορυφαίο ενεργειακό έργο της χώρας, και μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι ανίκανη να το προωθήσει.

Σχολιάστε μου και ένα έτερο θέμα. Ενώ συζητάμε για την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση της χώρας, ξεχνάμε άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τον καταναλωτή, όπως η περίφημη εγκατάσταση “έξυπνων” μετρητών που χρόνια την ακούμε, αλλά ακόμη να τη δούμε...

Το θέμα των μετρητών είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις κυβερνητικής ανικανότητας. Το 2014 είχαμε προκηρύξει το πιλοτικό πρόγραμμα για τους “έξυπνους” μετρητές που θα επέτρεπε σε 170.000 οικογένειες (σε Ξάνθη, Λέσβο, Λευκάδα, Αττική και Θεσσαλονίκη), να έχουν 20% εξοικονόμηση ενέργειας στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Η ομαλή εξέλιξη αυτού του προγράμματος θα μας είχε επιτρέψει σήμερα να το έχουμε επεκτείνει τουλάχιστον στη μισή χώρα. Στην πράξη τα μισά ελληνικά νοικοκυριά, έχασαν την ευκαιρία να έχουν 20% εξοικονόμηση ενέργειας λόγω των “έξυπνων” μετρητών. Διότι οι τελευταίοι επιτρέπουν να παρακολουθείται σε 24ωρη βάση η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος κάθε συσκευής ενός σπιτιού.

Δυστυχώς αντί να βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση, σήμερα όχι μόνο δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, αλλά και οδεύει προς ακύρωση ακόμη και αυτός ο αρχικός διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ.

Στην πραγματικότητα μιλάμε για τραγελαφικές καταστάσεις που συναντά κανείς μόνο σε κυβερνήσεις που “απεχθάνονται” τους πολίτες.

* Ο Γ. Μανιάτης είναι βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και τομεάρχης Ενέργειας του ΚΙΝΑΛ