Γιάννης Βρούτσης: Το στατιστικό μαγείρεμα με τις συντάξεις αφήνει… ηλεκτρονικό αποτύπωμα

Γιάννης Βρούτσης: Το στατιστικό μαγείρεμα με τις συντάξεις αφήνει… ηλεκτρονικό αποτύπωμα

Η απόσυρση από το μητρώο χιλιάδων αιτήσεων συνταξιοδότησης με σκοπό την απόκρυψη των βαρών του Ασφαλιστικού, και την παραπλάνηση των δανειστών, έγινε προφανώς με εντολή, είτε των γενικών διευθυντών, είτε από την ίδια την πολιτική ηγεσία, τονίζει στο liberal.gr ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, προειδοποιώντας για την απόδοση ευθυνών. 

Στον απόηχο των καταγγελιών του για τις «εξαφανισμένες» συντάξεις, ο τομέαρχης Εργασίας της ΝΔ επισημαίνει με νόημα ότι οι εκλογές πλησιάζουν και «όλες αυτές οι ενέργειες δεν διαγράφονται, αφήνουν ηλεκτρονικό αποτύπωμα, οπότε ο εντοπισμός τους δεν θα είναι δύσκολος».

Καλεί τη Δικαιοσύνη, το Συνήγορο του Πολίτη, να παρέμβουν για να εντοπίσουν τις παράνομες αυτές ενέργειες, και εξηγεί ότι δύο λόγοι κρύβονται πίσω από μια τέτοια κίνηση. Ο πρώτος είναι για να δείξει η κυβέρνηση προς τους δανειστές, ότι μειώθηκε επιτέλους ο επίσημος αριθμός των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΦΚΑ. Ο δεύτερος είναι προκειμένου μέσα από αυτό τον προϋπολογισμό «αλχημείας» του ΕΦΚΑ να παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα.

Συνέντευξη στο Γιώργο Φιντικάκη

- Έχετε καταγγείλει ότι με παρεμβάσεις της ηγεσίας του υπ. Εργασίας διεγράφησαν από το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο την διετία 2017-2018, χιλιάδες αιτήσεις συντάξεων, προκειμένου να φανεί ότι μειώθηκε το απόθεμα των εκκρεμών υποθέσεων συνταξιοδότησης. Πως συνέβη αυτό;

cΔυστυχώς μετέτρεψαν το υπουργείο Εργασίας σε υπουργείο Αλχημείας και χάους.

Η καταγγελία που έκανα για αλλοίωση του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου, δηλαδή του συστήματος όπου περνούν όλες οι αιτήσεις συνταξιοδότησης, μέσα από περίεργες παρεμβάσεις που οδήγησαν σε «εξαφάνιση» κάποιων εξ αυτών, είναι αποτέλεσμα πληροφοριών και καταγγελιών μέσα από το ίδιο το υπουργείο Εργασίας.

Η πληροφορία προέκυψε από τους ίδιους τους υπαλλήλους που διαμαρτυρήθηκαν όταν διαπίστωσαν ότι χρησιμοποιήθηκαν οι κωδικοί τους, προκειμένου να τεθούν εκτός ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου, και άρα στο αρχείο, χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης, και μάλιστα χωρίς αιτιολογία.

- Είπατε ότι οι υπάλληλοι είδαν τους ηλεκτρονικούς κωδικούς τους να χρησιμοποιούνται. Από ποιους έγινε αυτό;

Ναι, οι ηλεκτρονικοί κωδικοί των υπαλλήλων χρησιμοποιήθηκαν με ηλεκτρονική εντολή από αυτόν που είχε την δυνατότητα να παρέμβει αφού ελέγχει το σύστημα. Επί δύο συνεχόμενα χρόνια, δηλαδή τη διετία 2017-2018, το σύστημα συνέχιζε να λειτουργεί με αυτόν τον παράνομο και καταχρηστικό τρόπο απέναντι σε ένα πλαίσιο που είναι συγκεκριμένο.

- Με τίνος εντολή χρησιμοποιήθηκαν παράνομα και εν αγνοία των υπαλλήλων οι κωδικοί τους;

Η γνώση που έχω ως πρώην υπουργός Εργασίας είναι ότι δεν μπορεί να πήρε τη πρωτοβουλία κάποιος υπάλληλος. Αυτό προφανώς έγινε κατόπιν εντολής που του δόθηκε και τέτοιες εντολές δίνονται είτε από γενικούς διευθυντές είτε από την ίδια την πολιτική ηγεσία. Σε κάθε περίπτωση όμως το μήνυμα που στέλνω στο υπουργείο και σε όσους συνετέλεσαν σε αυτή την παράνομη ενέργεια είναι πως σύντομα θα έχουμε εκλογές. Και όλες αυτές οι ενέργειες δεν διαγράφονται, αφήνουν ηλεκτρονικό αποτύπωμα, οπότε ο εντοπισμός τους δεν θα είναι δύσκολος.

- Έχετε εσείς πληροφορίες για το πρόσωπο που έδωσε την εντολή;


Δεν θα ανέφερα ποτέ ονόματα χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία. Μόνο υποθέσεις είμαι σε θέση να κάνω για το ποιός μπορεί να έδωσε την εντολή. Είναι όμως και θέμα της δικαιοσύνης αλλά και του Συνηγόρου του Πολίτη, όπως και των διοικητικών οργάνων να εντοπίσουν τις παράνομες αυτές ενέργειες.

- Εκτιμάτε πως το έκανε αυτό η κυβέρνηση προκειμένου να φανεί ότι το απόθεμα συντάξεων είναι μικρότερο του πραγματικού;

Δύο λόγοι κρύβονται πίσω από μια τέτοια κίνηση. Ο πρώτος είναι για να δείξει η κυβέρνηση προς τους δανειστές, ότι μειώθηκε επιτέλους ο επίσημος αριθμός των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΦΚΑ. Ο δεύτερος είναι προκειμένου μέσα από αυτό τον προϋπολογισμό «αλχημείας» του ΕΦΚΑ να παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτή δυστυχώς είναι η σκληρή πραγματικότητα. Σημειωτέον ότι είναι υποχρέωση της κυβέρνησης, με βάση δικό της νόμο, να δίνει κάθε δίμηνο ή τρίμηνο, τα στοιχεία για τις συντάξεις που εκκρεμούν στους εκπροσώπους των δανειστών.

Στην ελληνική όμως Βουλή κατά προκλητικό τρόπο και παρά τις συνεχείς ερωτήσεις που έχουν γίνει από τη Ν.Δ, όπως και από άλλα κόμματα, η κυβέρνηση δεν έχει φιλοτιμηθεί να απαντήσει ούτε μια φορά. Σήμερα ουδείς γνωρίζει πόσες ακριβώς είναι οι εκκρεμείς συντάξεις, ποιο το ύψος των ληξιπροθέσμων στον τομέα του ασφαλιστικού. Είναι μια ακόμη νάρκη που θα παραλάβει η επόμενη κυβέρνηση.

- Βέβαια ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος διέψευσε τις καταγγελίες σας, και υποστήριξε ότι τεχνικά, ακόμη και να ήθελε κάποιος, δεν θα μπορούσαν να γίνουν τέτοιες παρεμβάσεις στο σύστημα…

Η απάντηση του κ. Πετρόπουλου ήταν αοριστολογίες, προφορική όχι γραπτή, και δίχως να μπαίνει στην ουσία. Απάντησε με πολιτικό τρόπο.

Σας θυμίζω ότι έξι συνεχόμενες φορές η κ. Αχτσιόγλου έχει βγει στη δημόσια τηλεόραση και έχει δεσμευθεί ότι το ζήτημα με τις ληξιπρόθεσμες και εκκρεμείς συντάξεις θα έχει ολοκληρωθεί σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Ομως αυτό δεν έγινε ποτέ. Να λοιπόν ποιος λέει ψέματα, και ποιος λέει την αλήθεια.

Αν στο υπουργείο πιστεύουν ότι έχουν δίκιο, τους καλώ να απαντήσουν μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία. Οι ερωτήσεις που κατέθεσα στη Βουλή είναι συγκεκριμένες και ουσιαστικές, θέτουν ερωτήματα, και μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας οι απαντήσεις δίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

- Τις καταγγελίες σας πάντως επιβεβαιώνει και ο πρώην υπ. Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης, επικαλούμενος στοιχεία που ήρθαν σε γνώση του από συνταξιούχους, οι οποίοι ενώ είχαν εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, τελικά αυτές εξασφανίστηκαν από το σύστημα…

 Δεν διανοήθηκαμε ποτέ ούτε εγώ, ούτε ο κ. Κουτρουμάνης ως πρώην υπουργός, ούτε ο κ. Λοβέρδος και η κα. Πετραλιά παλαιότερα να σκεφτούμε παραποίηση του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά, και μιλάμε για λαθροχειρία στο υπουργείο Εργασίας. Τα παραδείγματα του κ. Κουτρουμάνη δεν τα αμφισβητώ. Είναι ένας έγκριτος επιστήμονας στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.