Δύο εκατομμύρια συνταξιούχοι χάνουν έως 3 συντάξεις το χρόνο

Δύο εκατομμύρια συνταξιούχοι χάνουν έως 3 συντάξεις το χρόνο

Δύο συνολικά εκατομμύρια συνταξιούχων θα χάσουν από τον Ιανουάριο του 2019, από μία έως και τρεις συντάξεις το χρόνο, με βάση τον νόμο Αχτσιόγλου, και σε συνδυασμό με την επικείμενη μείωση του αφορολόγητου. Αυτό σημειώνει στο Liberal.gr, ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ και πρώην υπουργός Γιάννης Βρούτσης, προσθέτοντας ότι εκείνοι που θα πληγούν περισσότερο θα είναι οι 471.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου που λόγω του επανυπολογισμού, χάνουν και το 100% της προσωπικής διαφοράς.

Εξηγεί πάντως ότι αυτό που δεν έχει γίνει ευρέως κατανοητό, είναι πως το πλαφόν του 18% αφορά μόνο όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί με το προ του νόμου Κατρούγκαλου καθεστώς. Όλοι οι υπόλοιποι, δηλαδή οι λεγόμενοι «νέοι» συνταξιούχοι, που είναι όσοι έχουν υποβάλει αιτήματα συνταξιοδότησης μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (13 Μαΐου 2016), υφίστανται ήδη μαχαίρι 35% στις κύριες και 44% στις επικουρικές σε σύγκριση με το 2014. Το ίδιο μαχαίρι ισχύει και για εκείνους που πρόκειται να υποβάλουν αίτημα μέσα στους επόμενους μήνες ή τα επόμενα χρόνια. Και αυτοί θα δουν μια μεγάλη μείωση στην κύρια τους σύνταξη 35% και μείωση 44% στην επικουρική συγκριτικά με το 2014.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

- Την ώρα που υπουργοί παίζουν με τις λέξεις, και αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις, η κυβέρνηση με τον πλέον επίσημο τρόπο κλειδώνει τη μείωσή τους από την 1η Ιανουαρίου 2019. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Τέτοιες δηλώσεις εξυπηρετούν τις προεκλογικές ανάγκες της κυβέρνησης και μόνο αυτές. Είναι αδιανόητο να βγαίνουν στελέχη της και να καλλιεργούν προσδοκίες ότι οι συντάξεις δεν θα περικοπούν, όταν μόλις την προηγούμενη μέρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έχει αποστείλει εγκύκλιο προς όλα τα εποπτευόμενα υπουργεία, ζητώντας προσαρμογή στους προυπολογισμούς τους, και μειώσεις δαπανών.

Ανάμεσα στα υπουργεία υπάρχει και το Εργασίας, από το οποίο ο κ. Χουλιαράκης, ζητά να μειώσει τον προυπολογισμό του, δηλαδή τη συνταξιοδοτική του δαπάνη, κατά 3,4 δισ ευρώ, και από τα 28,7 δισ, να διαμορφωθεί στα 25,4 δισ. Σαν μέγεθος μείωσης είναι ασύλληπτο. Είναι ακριβώς αυτό που ψήφισε η κυβέρνηση, που περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, στο περίφημο ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, και τώρα έρχεται ως κερασάκι στην τούρτα να επιβεβαιωθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ενσωματώσουν τις μειώσεις στη συνταξιοδοτική δαπάνη, και τα κείμενα θα διαμορφώσουν το σχέδιο του προϋπολογισμού που θα παρουσιαστεί στα τέλη Οκτωβρίου και θα έρθει στην Βούλη, προκειμένου εκείνη να το ψηφίσει στις αρχές Δεκεμβρίου.

Εδω λοιπόν δημιουργείται ένα οξύμωρο σχήμα: Πως είναι δυνατόν να βλέπουμε όλα αυτά τα προνομοθετημένα μέτρα για το ασφαλιστικό σύστημα και από την άλλη να έχουμε υπουργούς και βουλευτές να διατείνονται ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις;

- Βοηθήστε μας να ξεδιαλύνουμε την σύγχυση που επικρατεί με τις περικοπές στις συντάξεις. Σε τι επίπεδα θα ανέλθουν αυτές από την 1η Ιανουαρίου του 2019, και ποιους θα αφορούν;

Οι αναγνώστες μας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σήμερα έχουμε δυο κυρίαρχους νόμους. Ο πρώτος είναι ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/Μάιος 2016) που ήδη υλοποιείται. Ο δεύτερος είναι ο νόμος Αχτσιόγλου (4472/2017), που προβλέπει την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς των υφιστάμενων συνταξιούχων.

Κατά το μέγιστο λοιπόν οι περικοπές που έρχονται τον Ιανουάριο του 2019 για δύο εκατομμύρια υφιστάμενους συνταξιούχους θα φτάσουν το 18% με βάση τον νόμο Αχτσιόγλου. Αυτά τα δύο εκατομμύρια συνταξιούχων, (εξαιρούνται εκείνοι του ΟΓΑ), θα υποστούν όλοι περικοπή, σε συνδυασμό και με την επικείμενη μείωση του αφορολόγητου, από μια έως τρεις συντάξεις. Ταυτόχρονα 1,2 εκατ. συνταξιούχοι θα χάσουν και από μία επικουρική σύνταξη.

- Τι ισχύει με τους λεγόμενους «νέους» συνταξιούχους, όσους δηλαδή έχουν συνταξιοδοτηθεί με το προ του νόμου Κατρούγκαλου καθεστώς;

Το πλαφόν του 18% αφορά όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί με το προ του νόμου Κατρούγκαλου καθεστώς. Όλοι οι υπόλοιποι, δηλαδή οι λεγόμενοι “νέοι” συνταξιούχοι, που είναι όσοι έχουν υποβάλει αιτήματα συνταξιοδότησης μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (13 Μαΐου 2016), υφίστανται ήδη μαχαίρι 35% στις κύριες και 44% στις επικουρικές σε σύγκριση με το 2014. Το ίδιο μαχαίρι ισχύει και για εκείνους που πρόκειται να υποβάλουν αίτημα μέσα στους επόμενους μήνες ή τα επόμενα χρόνια. Και αυτοί θα δουν μια μεγάλη μείωση στην κύρια τους σύνταξη 35% και μια μείωση 44% στην επικουρική συγκριτικά με το 2014.

- Ποιοι ανάμεσα στα δύο εκατομμύρια, πρόκειται να επιβαρυνθούν περισσότερο;

Εκείνοι οι 471.000 του Δημοσίου. Είναι οι πιο λαβωμένοι από την όλη διαδικασία. Συνδυαστικά με το ψαλίδι στο αφορολόγητο, όλοι θα χάσουν οριζόντια από τρεις συντάξεις. Η αιτία που οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα πληγούν περισσότερο απ'' ό,τι άλλες κατηγορίες, είναι επειδή λόγω του επανυπολογισμού χάνουν και το 100% της προσωπικής διαφοράς.

- Δώστε μας μερικά παραδείγματα...

Έστω, κάποιος που παίρνει σήμερα 1.000 ευρώ σύνταξη, αλλά με τον επανυπολογισμό, του προκύψει 800 ευρώ σύνταξη. Η κατηγορία αυτή αφορά ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Η προσωπική διαφορά είναι 200 ευρώ, επομένως η σύνταξη στο συγκεκριμένο παράδειγμα, θα πέσει στα 820 ευρώ. Στην ουσία, αυτός ο συνταξιούχος θα χάσει πάνω από δυο συντάξεις και αν σε αυτό, προσθέσει κανείς και την επίπτωση από τη μείωση του αφορολόγητου, τότε η απώλειά του, θα πλησιάσει τις τρεις συντάξεις. Αν πάλι είναι άτυχος, και εισπράττει και επικουρική, τότε θα τη χάσει και αυτή. Όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν δεν είχαμε ζήσει αυτή τη μεγάλη πολιτική εξαπάτηση απέναντι στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

- Τελικά πόσο έχουν περικοπεί όλα αυτά τα χρόνια οι συντάξεις, και πόσο πρόκειται να περικοπούν από εδώ και πέρα;

Επιγραμματικά θα σας έλεγα ότι οι μειώσεις που έχουν συντελεστεί την τριετία ΣΥΡΙΖΑ είναι συνολικά 21. Το ύψος των προσαρμογών πάνω στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας ήταν 3,9 δισ ευρώ με το 1ο Μνημόνιο, και 4,7 δισ ευρώ με το 2ο Μνημόνιο. Όμως επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι παρεμβάσεις ξεπερνούν τα 10 δισ ευρώ.

Όλες αυτές οι μειώσεις θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Διότι το 2014 είχαμε συμφωνήσει και με την τρόικα όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την πρώτη αναλογιστική μελέτη ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας στο τέλος του 2014 είχε ισορροπήσει. Τότε, η πρώτη αναλογιστική μελέτη –υπό την αιγίδα του Ageing Working Group, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής- είχε δείξει ότι εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις μέχρι το 2060, καθώς η συνταξιοδοτική δαπάνη –σε κανέναν έτος- δεν ξεπερνούσε το 16% του ΑΕΠ.

Τα πάντα κατέρρευσαν το 2015. Τότε γκρεμίστηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας και οι ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ. Το αποτέλεσμα ήταν, οι συνταξιούχοι να κληθούν να πληρώσουν τα “σπασμένα”. Δηλαδή, να υποστούν μεγάλες, άδικες και αχρείαστες μειώσεις συντάξεων. Το τίμημα της αυταπάτης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πληρώθηκε ακριβά.

Σήμερα, έχουμε τη δεύτερη αναλογιστική μελέτη, αυτή επί ΣΥΡΙΖΑ. Η μελέτη αυτή, ακριβώς για να διατηρήσει το πόσο της συνταξιοδοτικής δαπάνης κάτω από το 16% του ΑΕΠ, έχει ενσωματώσει τις μειώσεις τόσο για τους “νέους”, όσο και για τους “παλιούς” συνταξιούχους. Αυτή η μελέτη παρουσιάστηκε πριν από ένα μήνα, έχει την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των θεσμών και δεν έχει αμφισβητηθεί από κανέναν. Στην περίπτωση που όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγηθούμε στο σενάριο να μην περικοπούν οι συντάξεις, ανάμεσα στα υπόλοιπα θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αλλάξει και την εθνική συμφωνία γιατί σίγουρα η συνταξιοδοτική δαπάνη θα ξεπεράσει το 16%.

- Τελικά υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος να μην περικοπούν οι συντάξεις;

Ούτε στη ζωή, ούτε και στην οικονομία, γίνονται μαγικά. Όπως σας είπα, υπήρχε η δυνατότητα να αποφευχθούν οι μειώσεις το 2014, τότε που παρουσίαζε δυναμική το ΑΕΠ της χώρας. Διότι το ΑΕΠ είναι το κλειδί για το Ασφαλιστικό.

Αποτελεί τον παρανομαστή που προσδιορίζει το ποσοστό της συνταξιοδοτικής δαπάνης όσο αφορά το ΑΕΠ. Είχε λοιπόν προσδιοριστεί σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο το 2014, γι'' αυτό και δεν χρειάζονταν στο τέλος έτους καμία μείωση. Όταν το 2015 μπήκαμε στην περιπέτεια Βαρουφάκη και τις ουτοπίες του ΣΥΡΙΖΑ, τότε γκρεμίστηκε το ΑΕΠ με αποτέλεσμα να υπάρξει η ανάγκη να περικοπεί ο αριθμητής που είναι η συνταξιοδοτική δαπάνη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αναξιοπιστίας που βιώνουν σήμερα όλοι οι Έλληνες.

Φωτογραφία: Intimenews