Για τι μας καλούν να ψηφίσουμε στις Ευρωεκλογές

Για τι μας καλούν να ψηφίσουμε στις Ευρωεκλογές

Του Αντώνη Τριφύλλη

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν πανευρωπαϊκά, διαπιστώθηκε ότι η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στο ευρωπαϊκό εγχείρημα αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία τρία χρόνια. Το Brexit και το χάος, πολιτικό και οικονομικό, που καθημερινά παρακολουθούμε στην 5η οικονομική δύναμη ανέβασαν τα ποσοστά αποδοχής κατά μέσον όρο στο 70%. Ακόμη και οι πιο σκληροί αντιευρωπαίοι πολιτικοί, δεν μιλάνε πλέον για Έξοδο. Ωστόσο οι αιτίες που έστρεψαν μεγάλα κοινωνικά στρώματα στον ευρωσκεπτικισμό δεν έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς. Οι αιτίες είναι,

1. Η περιθωριοποίηση ή η κοινωνική και οικονομική στασιμότητα. Όταν σε μια περίοδο σχετικά καλού ρυθμού ανάπτυξης της Ε.Ε. τα εισοδήματα των πολλών έμειναν στάσιμα, ενώ τι 1% επωφελήθηκε της ανάπτυξης, δεν θέλει φιλοσοφία. Το κοινωνικό κράτος , το καλύτερο στον κόσμο, πλήττεται και η παραίτηση οδηγεί στην οργή και στον ανορθολογισμό.

2. Με το μεταναστευτικό κύμα, θίγονται στοιχεία ταυτότητας. Ενώ είναι βέβαιο, ότι η δημογραφική γήρανση οδηγεί σε κατάρρευση των συνταξιοδοτικών ταμείων, είναι λογικό ότι μόνο με την μετανάστευση μπορούν να καλυφτούν τα κενά. Όμως ο τρόπος πρέπει να είναι ορθολογικός. Περιορισμένες ποσοστώσεις, επιλογές με αναγκαία προσόντα και κοινωνική ένταξη.

3. Η πίστη είναι ο θεμέλιος λίθος της οικονομικού συστήματος που βασίζεται στην Τραπεζική λειτουργία. Όμως αν η προστασία των καταθέσεων μέχρι 100000 δεν κοινοτικοποιηθεί, τότε η πίστη στο Ευρωπαϊκό νόμισμα θα μειώνεται σε κάθε νέα κρίση.

4. Ο Εμπορικός πόλεμος. Η βάση της ευμάρειας είναι το εμπόριο. Η βάση της ανάπτυξης είναι η εσωτερική αγορά και η τελωνειακή ένωση. Είναι η αχίλλειος πτέρνα που στοχεύουν οι κάθε μορφής λαϊκιστικές και τζιχαντιστές του απομονωτισμού.

5. Η Μάχη του 7ετους προϋπολογισμού. Σε ότι αφορά την Ελλάδα το πλήγμα θα είναι μεγάλο από την προβλεπόμενη μείωση των αγροτικών ενισχύσεων. Όπως και η αύξηση των συνοριοφυλάκων. Και οι δυο γραμμές προϋπολογισμού απειλούνται από το Brexit και την ύφεση.

Αυτά και άλλα είναι οι ανοιχτές πληγές που μολύνουν οι κάθε είδους εχθροί της Ένωσης, και μαζί με την παράκαμψη των κανόνων του ανταγωνισμού, την ανοχή της κυριαρχία του οργανωμένου εγκλήματος και την έλλειψη κανόνων για την χρηματοοικονομική αγορά, μας οδηγούν στην ζεστή αγκαλιά του λαϊκισμού και συνεπώς στο τέλμα και στην παρακμή.

Η νέα Ευρωβουλή οφείλει να επιταχύνει το έργο της Ε.Ε,. Αν θέλουμε να προστατεύσουμε τα θεμέλια του πολιτισμού μας που δεν είναι άλλα από την φιλελεύθερη Δημοκρατία, συντηρητικοί, φιλελεύθεροι, πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες οφείλουν να λειάνουν τις διαφορές τους και να συνεργαστούν, ώστε να προλάβουν την επόμενη κρίση του οικονομικού κύκλου της παγκόσμιας οικονομίας.

*Αντώνης Τριφύλλης, υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το ΚΙΝΑΛ