Για όσους δεν έχουν ακόμα καταλάβει «τι εστί ΣΥΡΙΖΑ»

Για όσους δεν έχουν ακόμα καταλάβει «τι εστί ΣΥΡΙΖΑ»

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Όποιος δεν ξέρει ή δεν έχει καταλάβει ακόμα «τι εστί ΣΥΡΙΖΑ» πρέπει να έχει μείνει άναυδος με τη στάση του απέναντι στις αλλαγές στον τρόπο λήψης της απόφασης για την προκήρυξη μιας απεργίας. 

Είναι δυνατόν οι θιασώτες της αμεσοδημοκρατίας και των μαζικών κινημάτων να εχθρεύονται ρυθμίσεις που έχουν στόχο τη διεύρυνση της συμμετοχής για τη λήψη μιας συλλογικής απόφασης; 

Είναι δυνατόν να ενοχλεί κάποιον που δηλώνει αριστερός το ότι μια απόφαση για την άσκηση ενός δικαιώματος, όπως η απεργία, θα λαμβάνεται μαζικά;

Η απόφαση της κυβέρνησης για τον τρόπο που θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για τις απεργίες κάνει ακριβώς αυτό: δίνει τη δυνατότητα διεύρυνσης της συμμετοχής στην άσκηση ενός κορυφαίου δικαιώματος όπως αυτό της απεργίας. 

Ήρθε η ώρα τα μέλη των συνδικάτων και των οργανώσεων να ανασυνταχθούν, να κινητοποιηθούν για να εγγράψουν νέα μέλη, να καταθέτουν ρεαλιστικές προτάσεις που αφορούν τους εργαζόμενους και να τους καλούν να κάνουν χρήση και των εργαλείων της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για να συμμετέχουν στη λήψη της απόφασης.

Εμείς δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα περιορίσει τις απεργίες. Θα περιορίσει σίγουρα, αν δεν εξαλείψει κι όλας, τις τελετουργικές κινητοποιήσεις, αυτές που γίνονται για το έθιμο αλλά είναι μάλλον βέβαιο ότι οι αποφάσεις για θέματα που καίνε τους εργαζόμενους θα λαμβάνονται με πολύ μεγάλη, πλέον, συμμετοχή αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις  να βρίσκουν καλύτερες δικαιολογίες από αυτές που προβάλλουν σήμερα για να τις απαξιώσουν.

Η ρύθμιση για τις απεργίες θα κάνει πιο προσεκτικές και τις κυβερνήσεις. Όλοι θα ξέρουν ότι πλέον οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εκφραστούν πραγματικά μαζικά. Και μόνο το γεγονός ότι θα έχει προκηρυχθεί μια απεργία μετά από τη θετική ψήφο του 50+1% των μελών ενός σωματείου θα είναι μεγάλη είδηση. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τα αιτήματά τους είναι που θα γίνονται είδηση και όχι οι συνέπειες του αγώνα τους που είναι η ταλαιπωρία του κοινού.

Οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στην πραγματικότητα ενισχύουν τον συνδικαλισμό και του δίνουν την ευκαιρία να ανακτήσει επί της ουσίας των κινηματικό του χαρακτήρα.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά και απολύτως σαφή, λοιπόν. Η μόνη απορία με την οποία μένει κανείς είναι γιατί αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά είπαμε. Τέτοιες απορίες έχουν μόνον όσοι δεν ξέρουν ή δεν έχουν καταλάβει ακόμα «τι εστί ΣΥΡΙΖΑ».