Για μια ισχυρή νέα κεντροαριστερά

Για μια ισχυρή νέα κεντροαριστερά

Του Θανάση Θεοχαρόπουλου*

Η χώρα μας διέρχεται μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές της μεταπολιτευτικής της ιστορίας. Το προσφυγικό λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις. Η οικονομική κρίση είναι παρούσα. Και σε αυτήν την κατάσταση δυστυχώς η χώρα έχει μία εντελώς αναποτελεσματική κυβέρνηση χωρίς κανένα όραμα, σχέδιο, οργάνωση αλλά με ιδεολογικές εμμονές και αυταπάτες.

Είναι λογικό λοιπόν αυτή η περίοδος να είναι περίοδος αναδιαρθρώσεων και επαναπροσδιορισμού τόσο της κοινωνίας, όσο και των πολιτικών δυνάμεων.

Το ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι αν θα συμβάλουμε όλοι μας στην ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου με στόχο την ανασυγκρότηση της χώρας.

Στόχος η συγκρότηση μιας μεγάλης προοδευτικής και μεταρρυθμιστικής συμπαράταξης.

Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική προοδευτική λύση με συγκεκριμένο προγραμματικό σχέδιο απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές και στον λαϊκισμό, με σαφή και αδιαπραγμάτευτο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Με ανανέωση προσώπων, ιδεών, πολιτικών πρακτικών. Νέοι άνθρωποι χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Δεν αρκεί μόνο να μη συναινούμε στις συντηρητικές πολιτικές και στον λαϊκισμό. Χρειάζεται να πάμε ένα βήμα παραπέρα, στην ενίσχυση του δικού μας σοσιαλδημοκρατικού πόλου και προγράμματος με τις δικές του κοινωνικές συμμαχίες και αναφορές. Καμία προοδευτική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να πετύχει, αν δεν την στηρίξουν οι ίδιοι οι πολίτες.

Οι προοδευτικοί πολίτες έχουν απογοητευτεί από τις πολιτικές που ασκούνται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, από πολιτικές χωρίς έμπνευση και χωρίς σχέδιο. Χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, βαθιές τομές και αλλαγές. Κινήσεις και κόμματα του ευρύτερου χώρου θα πρέπει να το πάρουνε απόφαση και να κάνουν υπερβάσεις. Πριν λίγες μέρες, για να δώσω έμφαση στην αναγκαιότητα αποφασιστικών κινήσεων, πρότεινα να κλειστούμε οι αρχηγοί των κομμάτων και των κινήσεων σε ένα δωμάτιο και να μην βγούμε από εκεί, αν δεν υπάρξει αυτή η μεγάλη Συμπαράταξη, η οποία θα οδηγήσει στην εναλλακτική προοδευτική λύση που ζητούν οι πολίτες. Να λειτουργήσουμε έτσι ώστε μέσα από την παραγωγή προτάσεων να βρεθούμε μαζί με την κοινωνία των προοδευτικών πολιτών. Σε κάτι που θα δείχνει καθαρά σ' όλους πως ο στόχος μας είναι η δημιουργία της ισχυρής κεντροαριστεράς.

Με δεδομένα τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής και έχοντας μπροστά μας έναν ΣΥΡΙΖΑ που σε κανένα βαθμό δεν εκφράζει στην πράξη τις αρχές και τις ιδέες της ανανεωτικής αριστεράς, θα γίνεται ολοένα και περισσότερο κατανοητή η ανάγκη ισχυροποίησης ενός χώρου που συνδυάζει τις αρχές της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς. Αρχές που από κοινού συνθέτουν τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία ως τη νέα πρόταση διακυβέρνησης.

Δεν υπάρχει χρόνος για ατέρμονες συζητήσεις, χρειάζονται, πρωτοβουλίες και δράση. Πρέπει να καθίσουμε όλα τα κόμματα, κινήσεις και ανένταχτες προσωπικότητες στο κοινό τραπέζι του διαλόγου και των άμεσων αποφάσεων.

Το εγχείρημα της ανασυγκρότησης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου είναι τώρα μπροστά μας. Υπάρχει προοπτική, αρκεί να το αποφασίσουμε. Έφθασε η ώρα για σταθερά βήματα μπροστά από όλους με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος. Τώρα είναι η ώρα για τολμηρές αποφάσεις. Αλλιώς η ιστορία θα μας προσπεράσει. Όσοι κινούνται στον ευρύτερο χώρο πρέπει να συμβάλλουν θετικά σε μια τέτοια κοινή προσπάθεια χωρίς μικροκομματικές περιχαρακώσεις.

Χτυπάω καμπανάκι, αν δεν κινηθούμε γρήγορα θα είναι αργά και δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία. Τώρα είναι η ώρα της κεντροαριστεράς της λογικής και της ευθύνης με στόχο μία μεγάλη προοδευτική σοσιαλδημοκρατική παράταξη η οποία θα διεκδικήσει την αλλαγή των συσχετισμών στο πολιτικό σκηνικό. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει λόγω των αδιέξοδων πολιτικών που εφαρμόζει. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει ισχυρός εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος και ισχυρός εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η Ελλάδα σήμερα είναι εξαίρεση. Χρειάζεται η χώρα έναν ισχυρό σοσιαλδημοκρατικό πυλώνα και το εγχείρημα της ανασυγκρότησης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου είναι τώρα μπροστά μας.

* Ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος είναι πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.