«Γέφυρα» ή κυματοθραύστες του Αλέξη;

«Γέφυρα» ή κυματοθραύστες του Αλέξη;

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Έγραψα πρόσφατα ότι αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού μπορεί να κάνει μόνο ο νικητής, όχι ο ηττημένος. Και ο Τσίπρας πάει για βαρβάτη ήττα. Συνεπώς, κάθε προσπάθεια που εκπορεύεται σήμερα από το Μαξίμου, δεν έχει σκοπό την δημιουργία ενός βιώσιμου κεντροαριστερού χώρου αλλά την διαχείριση της ήττας του Σύριζα. Αυτή είναι δηλαδή η αποστολή της κεντροαριστεράς; Ωραία…

Θεμιτό ασφαλώς να προσπαθούν για κάτι τέτοιο, αλλά ας μην μας πουλάνε φούμαρα για νεογέννητες σοσιαλδημοκρατίες και για προοδευτικούς πόλους μακράς πνοής. Ακόμα κι αν υποθέσουμε πως ο Σύριζα θα μπορούσε στο μακρινό μέλλον να αποτελέσει βασικό κομμάτι της κεντροαριστεράς, σήμερα κάθε τέτοια προσπάθεια του πρέπει να καταπολεμηθεί. Ο λόγος είναι προφανέστατος: Με δεδομένη την επερχόμενη ήττα του, θα ακυρωθεί κάθε καλή ατομική ή συλλογική πρόθεση (αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν και τέτοιες) και θα ''καεί'' κάθε καινούριο σχήμα που θα δημιουργηθεί.

Αυτό χρειάζεται δηλαδή σήμερα η κεντροαριστερά; Μετά από οκτώ χρόνια αποτυχημένες προσπάθειες, να φτιαχτεί προεκλογικά και στο άψε-σβήσε ως κυματοθραύστης της λαϊκής οργής απέναντι στον Τσίπρα και στην παρέα του; Να θυσιαστεί προς χάριν της διάσωσης του Πολάκη και του Καμένου; Αν το βλέπουν έτσι όσοι υπογράφουν κείμενα σύμπραξης με τον Σύριζα, με γεια τους με χαρά τους. Όμως ας μην απαιτούν από τους πραγματικούς κεντροαριστερούς να κόψουν μόνοι τους τον λαιμό τους, για να περιορίσει κατά δυο μονάδες την δεδομένη ήττα του ο Αλέξης.

Ήθελα να 'ξερα, όλοι αυτοί που σήμερα κατασκευάζουν ''γέφυρες'' ή θεωρητικολογούν περί της συμπόρευσης με τον ''σοσιαλδημοκρατικό'' Σύριζα, έχουν όρεξη να εμπλακούν στις θηριώδεις μάχες αλληλοεξόντωσης που θα ξεκινήσουν στο εσωτερικό του Σύριζα την επομένη των εκλογών; Έχουν όρεξη να βρεθούν στη μέση όταν θα βγουν τα μαχαίρια και θ' αρχίσουν να ξεκαθαρίζονται οι μεταξύ τους λογαριασμοί;

Ή μπας και νομίζουν ότι αυτή η αδυσώπητη εσωκομματική μάχη θα είναι ανάμεσα σε ιδεολογικές τάσεις και πολιτικούς προσανατολισμούς, οπότε θα παίξουν ρόλο; Σφαγή ανάμεσα σε ηγετικές ομάδες θα είναι που θα παλεύουν για την εξουσία. Και τι δουλειά έχει μια υγιής κεντροαριστερά να εμπλακεί στις προσωπικές μάχες επιγόνων του Σύριζα; Αυτή θα είναι η προσφορά της στην πατρίδα; Γι αυτό τρέχει να προλάβει την συγκρότηση της πριν βγουν τα Συριζαϊκά μαχαίρια απ' τα θηκάρια; Ελάτε τώρα, όλα αυτά είναι καθαρές μπούρδες.

Καμιά κεντροαριστερά δεν συγκροτείται, κανένας προοδευτικός πόλος δεν γεννιέται. Καμιά διακοσαριά νοματαίοι που θέλουν να υποστηρίξουν τον Τσίπρα μαζεύονται και ντύνουν τις συφοριασμένες τους προσπάθειες με μεγαλοστομίες. Ο απλός κεντρώος κόσμος τους κοιτάζει και κουνά κοροϊδευτικά το κεφάλι. Καθότι, αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννάνε οι (κεντροαριστερές) κότες.